Реклама / Ads
11| 7284 |03.08.2009 ИНТЕРВЮ

С. Дянков: Намалението на министерските заплати е баламосване на народа*

.
Симеон Дянков
Заплатите за юни са уж 85% от възнаграждението, но другите 15 на сто са получавани като надбавки. С други думи - чиста пропаганда.
 

назаем от вестник "24 часа"

- Г-н Дянков, предшественикът ви Пламен Орешарски отчете, че ви оставя хазната на плюс. След първия ден в министерството вие обаче обявихте, че ситуацията с бюджета е по-тревожна от очакваното. Какво ви изненада?

- Преди два месеца обявихме, че очакваме да има дефицит около 2 млрд. лв., и в това няма изненада. Тогава Орешарски казваше, че бюджетът ще е на плюс, но това беше чиста предизборна пропаганда.След изборите предложих преходен период, в който да се виждаме през два дни, и говорих с него и директорите, които отговарят за бюджета, включително и за съставянето на този за 2010 г. Целта бе да влезем с летящ старт и да не губим време. Преди две седмици се твърдеше, че дупката в бюджета е 5,1 млрд. лв. Във вторник получих справка, която показва, че тя е с 650 млн. лв. повече. За две седмици е невъзможно тази сума внезапно да е похарчена.Имало е голямо харчене, но и скрити неща. Тази разлика я е имало, просто не е била отбелязана.Оказва се, че бюджетът, който ни показваха, не е изчисляван на минус 6,3% икономически растеж за 2009 г., каквато е прогнозата на Агенцията за икономически анализи и прогнози, а на друга основа. Попитах защо е така и нямам задоволителен отговор. Бюджетът всъщност е изчисляван на минус 2,3%, а такава прогноза агенцията не е имала. Един вид нарочно е било скрито истинското състояние на бюджета.Миналата седмица внесох в Министерския съвет предложението за съкращаване на разходи и до края на тази искам да се стигне до цифрата 1,139 млрд. Тази сряда министерствата трябва да кажат как ще стане това. Ако не успеят със собствени мерки, трябва да обяснят защо. След което ще работим по приходите.

- Което е по-сложната задача.

- От бюджетна гледна точка е много лесно да кажем - ще намалим разходите с 2,5 млрд. лв., трябва да се съкрати това и това. На мен ми е лесно да го форсирам, защото просто няма да подписвам ей тези папки (показва три купчини с документи в кабинета си - бел. ред.), които от министерствата са ми пратили за осребряване. Ето например агенция “Пътна инфраструктура” иска 109 хил. лв. Няма да подпиша. Има около 300 такива папки.

- 300 папки с искания за осребряване на разходи?

- Последните три дни вече съм върнал около 200 с отговор “не, няма да стане”.

- За какви разходи става въпрос, не са ли оправдани?

- Сред тези, които ми направиха най-голямо впечатление, е на външно министерство. То е решило тази година, че България трябва да стане донор на хуманитарна помощ в развиващите се страни. И да отпуснем примерно по 50 хил. евро за Шри Ланка, Бангладеш, Индия. Имаше 20 такива страни.Индия е огромна, за нея 50 хил. евро са нищо. А България е мъничка. Върнах всичките искания. Този тип разходи не можем да си ги позволим.Има искания и от моето министерство, за семинари в Люксембург например. Проверявам на кого му е хрумнало да предложи в Европейския съвет България да спонсорира две конференции за 350 хил. лв. - във Финландия в Люксембург. Поотделно взети, това са малки суми, но тези 200 папки, които върнах, бяха за около 80 млн. лв. Това не решава дупката в бюджета, но е 7% от това, което липсва. Ако върна исканията и от тези папки тук, ще събера още около 200 млн. лв.

- Защо отменихте постановлението на предишния кабинет за намаляване на заплатите с 15%? То бе определено от Цветан Цветанов като популистко.

- То е такова. Миналата седмица подписвах трудовите книжки на зам.-министрите. И се оказа, че заплатите за юни са уж 85% от възнаграждението, но другите 15 на сто са получавани като надбавки. С други думи - чиста пропаганда.

- Т.е. реално не е имало намаление?

- Точно така. Пробвали са да баламосат народа.

- Колко чиновници ще бъдат съкратени при вас?

- Това не се знае, ще отнеме един-два месеца. До тази сряда е поръчано да се отчете и какво е състоянието на политическите кабинети. За първите 6 месеца в Министерството на финансите политическият кабинет от петима зам.-министри и четиримата съветници е струвал по 60 хил. лв. на месец.

- Вие какво ще спестите?

- Ще имам двама зам.-министри. Няма да имам съветници. Зам.-министър Владислав Горанов ще е и парламентарен секретар. Не съм решил дали да имам началник-кабинет. Така на месец няма да се дават 60, а 15 хил. лв. и на година ще пестим по 625 хил. лв. само от политическия кабинет. Отделно в празните кабинети на зам.-министрите се освобождава място. Там ще настаним два екипа, които сега са пръснати под наем, който годишно струва 90 хил. лв. Очаквам този тип политика и от останалите министерства.

- А как ще осигурите 1,3 млрд. лв. приходи?

- По този въпрос ще работим след сряда. Искам дотогава да направим мерките за разходите, за да стъпим на някаква основа. По приходите има две основни пера, от които могат да се намерят пари - митниците и енергетиката. Първите са малко по-лесни. Това е мой ресор. Започнах да обикалям регионалните поделения, бях в Русе.

- И там веднага бе заловена голяма контрабандна пратка. Трябва да ходите по-често.

- Точно това им казах. Контрабандата беше за около 1 млн. лв. На бюджета му трябват 1,3 млрд. лв. Значи, ако успея да обиколя 1300 пъти пунктовете в следващите 3 месеца, контрабандата ще реши проблема. Но това, естествено, е невъзможно. В митниците годишно се губят около 1 млрд. лв. Т.е. през четирите месеца до края на годината оттам могат да дойдат около 150-200 млн. лв. Ще обикалям всички регионални митници, ще се срещам през ден с ръководството в София. В страната са 6. В Русе е най-голямата. Там говорихме, че износът е паднал с 30%, на тях не им трябват хора, които да стоят на границата. От друга страна, големите пари, ако не влизат оттам чрез ДДС, са от акцизи, главно на горива. Те не се изчисляват на границата, а като дойдат до разпределителните депа. Разбрахме се някои от хората на границата да се прехвърлят там, за да съберем повече от акцизи. Работим и по свързването на информационната система на НАП и митниците. Искам през следващите 10 дни това да стане, иначе някой ще изхвърчи от поста си. Оптимист съм, че нещата ще станат.

- Колко ще спестим, ако бъдат замразени енергийните проекти?

- Трябва да излезе информация къде отиват парите на структури като Българския енергиен холдинг. От холдинга отчитат приходи от 5,1 млрд. лв., а печалбата преди данъци е 105 млн. лв., т.е. маржът на печалба е 2%. Средно в света на такъв тип енергийни компании е около 20%. Губят се 18 на сто, или 900 млн. лв. са изчезнали.

(със съкращения)

*Заглавието е на Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7338 |31.07.2009 И. Владикова: Българските политици да мислят за българските деца и вън от България . 14| 12094 |29.07.2009 Ив. Ласкин: В културата всичко е "на ти - дай ми" . 11| 5910 |29.07.2009 К.Петков: Българската държава да влезе в интензивното отделение . 14| 24386 |28.07.2009 Кольо Парамов: БСП съсипа финансовия контрол, за да крадат червените барони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads