Реклама / Ads
14| 6735 |18.11.2008 ИНТЕРВЮ

Д. Дилчев: Платини направи първа копка в терен с неизяснена собственост

.
Неразумните действия на държавата в ерата на демокрацията доведоха нещата дотам премиерът да сади дръвче в „частна” олимпийска горичка, казва в интервю за Frognews.bg кметът на район Студентски.
 

 

Димитър Дилчев е кмет на район Студентски, издигнат от ГЕРБ. Завършил е Първа английска гимназия през 1994 г. След това се дипломира като магистър по мателматика в Софийския университет. Оттогава досега работи в областта на интернет технологиите, медии и софтуер.

 

интервю на Ана Кочева

 

- Има ли своеобразна специфика Вашата община, с оглед на факта, че в нея преобладаващо живеят млади хора?  

- Действително район „Студентски” има малко по-различен демографски профил предвид факта, че на територията му се намира Студентски град, макар в момента доста променен от това, което помним преди повече от десетилетие. Важно е, обаче, да се отбележи, че освен студентското градче с младите хора, безбройните заведения и непрекъснатия живот на територията на района има още няколко квартала – Мусагеница, Дървеница, Малинова Долина и Витоша ВЕЦ Симеоново, които са типичните за столицата жилищни квартали и на които досега не е обръщано достатъчно внимание. Район „Студентски” не е само Студентски град и това не трябва да се забравя.

- По-различни ли са проблемите, респ. решенията?  

- Проблемите на софиянци са едни и същи навсякъде, решенията също. Не е възможно и не е редно да се търсят решения отделно, само на териториите на отделните райони. Тук е мястото да уточня, че освен битовите и всекидневни неволи като чистотата, транспорта, улиците, осветелението, с които управата на Столична община и гражданите се сблъскват ежедневно, има и ред неуредици, които остават скрити за голяма част от столичани. Конкретно в района за мен най-сериозна е ситуацията с реституцията – процес, който продължава вече повече от десетилетие, процес, в резултат на който на места е факт неразумно строителство, процес, в резултат на който ВУЗ-овете все още не са наясно документално какво притежават и с каква собственост разполагат. Определено неразумните действия на държавата в ерата на демокрацията доведоха нещата дотам, премиерът да сади дръвче в „частна” олимпийска горичка, а Мишел Платини да прави първа копка в терени с неизяснена собственост. Това е изключително сериозен проблем, който от една страна постава ВУЗ-овете в тежка ситуация, а от друга нарушава правата на тези, които по законен начин са върнали земите си и вече години те не могат да разполагат с тях, така както желаят.

- Има ли сблъсък на интереси при застрояването на терените в общината? Ясно е, че строителството няма да спре, но как ще се регулира то?  

- Сблъсък на интереси при строителството в Студентски град няма. Навсякъде по света строителството е белег на развитие на даден район. Стига то да е в рамките на разумното и естетичното. Вече приключи общественото обсъждане на новия Подробен устройствен план, който главният архитект на София лично представи и трябва да кажа, че може би това е единственият план в София, в който над 90% от предложенията и възраженията дошли след обсъждането бяха срещу предвижданията за зелени площи. Всичко това идва от факта, че почти цялата територия на Студентски град или вече е реституирана или е в процес на реституция. Съответно нито един собственик не желае неговият терен да бъде отреждан за озеленяване. Въпреки всичко аз се надявам с влизането в сила на плана строителството да бъде до голяма степен регулирано, като определено ще водим битка до последно за много зелени площи, сред които Парк „Студентски” както и териториите на ВУЗ-овете. За съжаление голяма част от междублоковите пространства вече са застроени и това очевидно е необратимо. Не така обаче стоят нещата в Мусагеница. Там също има реситуции в междублоковите пространства, но моето мнение е, че на територията на целия квартал строителството трябва да бъде сведено до минимум, да не кажа изобщо спряно завинаги. Въпреки всичко трябва да е ясно, че като районна администрация сме длъжни да спазваме законите и нормативната уредба.

- Как стои въпросът със запазване на известни зелени площи между блоковете?

- Ще повторя, че запазването на зелените площи е приоритет както на района, така и на новия устройствен план. И въпреки тежката ситуация се надявам да успеем да отвоюваме част от зелените площи и постепенно да ги превърнем в зелена паркова среда.

- А кога ще приключи ремонтът на бул. „Климент Охридски” към Малинова долина, защото положението там, най-меко казано, не е розово?  

- Ремонтът на Климент Охридски беше задължителен. Неприятно е, че този участък е изключително важен и няма дублиращ маршрут. Именно затова и толкова време (не е ремонтиран цялостно повече от 30 години) не беше правен ремонт. За съжаление след началото на работата стана ясно, че голяма част от трасето няма канал, а за да има смисъл от ремонтните работи, е задъжлително да се направят и отводнителни съоръжения. Съзнавам, че ситуацията е неприятна за живущите, но до края на годината ремонтът ще бъде приключен и се надявам на Коледа да имаме нов, добре осветен булевард. dil4ev.jpg

- Продължавате ли да не разполагате с точна информация за броя на живеещите във Вашата община?  

- Няма как да разполагам с точна информация за броя на живущите в района. С голяма точност е известен броят на живущите във всички квартали на района с изключение на Студентски град. Има информация от страна на висшите учебни заведения кое с каква леглова база разполага, но колко хора живеят в действителност там, е трудно да се отговори. Има такива с постоянна регистрация, които отдавна не живеят на посочения адрес, а вероятно има и хора, които живеят там, без дори да са се регистрирали по настоящ адрес. Така че за момента разполагаме единствено с приблизително точна информация, но доколко тя е реална, никой не се наема да каже.

- Кога и как ще се промени и начинът на управление на студентските общежития?

- Управлението на студентските общежития, техният ремонт и всичко останало не е в правомощията на Столична община. Всичко това е работа на съответните държавни институции. Считам, че ремонтът на всички общежития е крайно наложителен и много закъснял. Едва след като приключи цялостното саниране и ремонт на определен блок, едва тогава според мен при по-сериозно управление може и трябва да се води точна сметка колко хора живеят вътре.

- Студентски град често има печална слава от гл. т. на престъпността и инцидентите. На какво се дължи това и как се борите?  

- Студентски град имаше подобна лоша слава преди години. Днес обстановката е далеч по-спокойна, благодарение както на полицията, така и на охранителните фирми на територията на района. Ако броят на инцидентите е малко по-голям от средното за столицата, то това е защото тук броят на заведенията е доста по-голям, а нощният живот не спира.

- Какво стана с глутниците безстопанствени кучета, г-н Дилчев? Помним неприятни инциденти тук, въпреки че проблемът е общософийски.

- Безстопанствените кучета не са само проблем за район Студентски. Това е проблем на София, това е проблем, по който се работи от две години насам и резултати има. Популацията в столицата е намаляла сериозно, като аз считам, че до няколко години проблемът ще се реши напълно. В района усложненията идват от факта, че има много заведения, ресторанти и места за бързо хранене, които генерират много хранителни отпадъци, които привличат кучетата. Дори и да допуснем, че с магическа пръчка за една нощ сме решили проблема с кучетата, то до месец популацията ще се възстанови от прииждащи от съседните райони животни.

- Срещате ли се с избирателите си, как осъществявате обратната връзка?

- Никога не съм обичал да гледам на жителите като на избиратели. Правя среща с всички, независимо от тяхната политическа принадлежност. Пример за това е и гражданското сдружение, което се роди в Мусагеница и с което работим в тясна връзка. А обратната връзка идва сама от всекидневните срещи с живущите, с директорките на детските градини, с домоуправителите, които показват ежедневните проблеми. За съжаление част от тях успяваме да решим, но за останалите са необходими както повече средства така и повече време. А има и такива, които за съжаление за момента са трудно решими.

- По кои проблеми и как работите с общинските съветници? Кой е представителят на район Студентски в СОС и как защитава той интересите на хората, от които е избран?

- Районната администрация, в частност аз, като неин представител, редовно участвам както на комисии, така и на заседания на СОС. И пред мен и пред общинските съветници има еднакви проблеми, ние сме от една и съща страна и е редно заедно да полагаме усилия за подобряване битието на столичани и лицето на София. За съжаление на моменти се наблюдава нездрава политическа окраска на диспутите, което определено не е в интерес на никого. Тук е важно да подчертаем, че средствата за всеки район идват от Столична община. Район Студентски се представлява в СОС от Орлин Алексиев от ГЕРБ. Благодарение на усилията му само за последната година за ремонт на учебните заведения, бяха хвърлени средства колкото за цял мандат преди това. Нещо повече - за догодоина отново са предвидени средства както за текущи ремонти така и за изграждане на нова детска градина, нова отсечка на бул. „Климент Охридски” и паркоустройствени проекти. Пак ще повторя, че за мен и кметовете и общинските съветници са длъжни да защитават интересните на всички, не само на тези, които са гласували за тях.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9785 |19.03.2008 Цвятко Цветков: Румен Петков се кичи с Луканов, Добрев, Първанов и Доган сякаш са значки . 8| 6222 |17.03.2008 Георги Първанов: Има крещящо недоверие у хората към политиците и политиката . 5| 6054 |08.01.2008 Николай Николов: Първата година на България в EС излъга много надежди . 90| 12434 |07.12.2007 Стефан Гамизов: Тандемът Първанов - Борисов е най-опасен за демокрацията ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads