Реклама / Ads
15| 7945 |15.07.2009 ИНТЕРВЮ

Дим Дуков: В парламента ГЕРБ нямат нито един гей

.
Дим Дуков Източник: Вяра Йовева
"Гейове в НС има, но не са в ГЕРБ, а в БСП. Тези, които крият стават лесна мишена на компромати и шантаж", споделя Дим Дуков - бизнесмен, ексводещ на тв предавания и настоящ член на ГЕРБ.
 

Интервю на Васил Василев







- Когато миналата година направихме едно интервю, ти намекна за своята готовност за участие в парламента с ГЕРБ. Защо не успя да влезеш?


- Аз бях включен в 24-ти избирателен район в Оборище, но трябваше да си оттегля кандидатурата 5 минути преди да внесат листите в ЦИК. Оказа се, че от община Оборище са загубили документа ми, който доказва, че вече нямам двойно гражданство – австралийско и българско, а само българско. Съответно реших да се оттегля от листите. В края на краищата 45 години не съм бил депутат, това не ми е била детската мечта. Освен в парламента има и много други места, където се върши работа. Съществуват много други места, където аз бих бил полезен, но това е решение вече на ГЕРБ и дали има необходимост.

- Къде е твоята сила и къде ще се чувстваш най-полезен?


- Аз твърдя, че разбирам от доста неща и съм един много успешен мениджър. Аз нямам нито един неуспешен проект през целия си живот. В крайна сметка всяко едно нещо се управлява като една корпорация. Дори държавата се ръководи по подобен начин, само че с други норми. Разбира се зависи от ръководството на ГЕРБ. Както виждате сега на дневен ред е съставянето на правителство, защото това е индикатор за стабилизиране на държавата. Така че, след като се състави кабинетът, ще им дойде времето и на останалите хора. Ние сме единствената партия, която преди да спечели властта и да удари шамарите на БСП, започнахме да изграждаме база данни на своите кадри. Т.е. – когато спечелим, да имаме набор от хора, които да влязат на определени възлови места.



- Като говорим за избори, ти доволен ли си от тези резултати?

- Да, доволен съм, но много ми се искаше да имаме пълно мнозинство. В деня преди изборите бях на един обяд, на който казах, че ще сме между 38-42%. Едни хора бурно ми се изсмяха. Единственото, което не познах от моята прогноза, базирана на лични впечатления, а не на проучвания на социолози, беше процентът на Синята коалиция. Бях предсказал, че ще мине 10%. Но познах – и за БСП, и за ГЕРБ, само за ДПС не можах, защото там се гласува малко по-различно. Там единствено знае човекът Ахмед Доган.

- Твоето мнение като гражданин – двойна или тройна коалиция с РЗС?


- Най-важно е да бъде сформирано максимално бързо правителство. Има 2 варианта – едно правителство само с министри на ГЕРБ, които сините и РЗС да подкрепят. Всички бивши опозиционни партии, включително и „Атака” имат интерес да има такова стабилно управление в държавата. Това е най-разумното по мое мнение. Но от друга страна, за да имаш някаква стабилност и да изкараш целия мандат, трябва да се договориш иначе с тези хора.

- Пуснаха се слухове в публичното пространство, че Иван Костов поискал 3 министерства с 15 депутати. Твоят коментар?

- Да, има съществено разминаване. Не може след като си взел 6,7% да искаш толкова голям брой министри. Преди време освен това каза, че няма да поиска нито едно министерско кресло. Но най-важното за мен е, че махнахме тази пагубна тройна коалиция. Всички партии искат промяна в изборното законодателство, освен ДПС и БСП. Сега, веднага, а не в последния момент. От сериозни икономисти в нашата партия съм чувал, че трябва да има една незабавна ревизия на икономическото положение - дали трябва да се актуализира бюджета, дали да има споразумение с МВФ и т.н.

- Говорейки за експерти,упорито се коментира, че в партия ГЕРБ те липсват.

- Смятам, че партията ни е с изключително голям потенциал и хората, които влязоха в парламента не са популярни личности. Но това беше едно от условията – да влязат млади специалисти, които не са компрометирани и обременени. Но когато не си популярен, не значи, че не си добър специалист. Има едно стечение на обстоятелствата – никога не са участвали в политически формации, но те са добри и са известни в своите среди. Имаме една Йорданка Фъндъкова, която е един успешен зам.-кмет по образователните въпроси. Това може да го каже всеки един представител от гилдията на учителите, дори и учениците. Бъдещият финансов министър е изключително способен, с ясна визия как ще се развива страната оттук нататък. Както беше казал Генерала, не е важно той да се разбира с останалите министри. Той винаги е най-лошият и най-черният като главен счетоводител на правителството – „няма да се харчи това, няма да се прави онова…”. Трябва да се направи пълна ревизия на направеното най-вече през последните няколко месеца, защото ни убеждаваха, че сме цъфнали и вързали. Но правейки ревизия на собствения си бизнес спрямо миналогодишното шестмесечие, нещата не са никак розови. И това, което тройната коалиция каза, че е оставила страната в стабилно положение, аз не приемам, защото те много обичат да лъжат. Сега ще лъсне всичко, което са крили през своя мандат. Няма да коментирам смешните назначения, които направиха, като например с Иван Искров. Не става дума за реваншизъм или отмъщение, а за ревизия на безумните назначения. В последното си заседание бяха сложили 56 точки за обсъждане, преди това – само по 22-24 точки. Разбирам, че са много трудолюбиви, но това трябваше да го покажат последните 4 години, а не последния четвъртък. Затова им показаха червен картон. Особено на НДСВ. Тяхната основна грешка беше, че не напуснаха още в началото на година своите дружки ДПС и БСП.

- Но да се върнем на този парламент. Каква е най-добрата формула за управление и къде е Атака – в опозиция или с ГЕРБ?

- Атака има някои идеи, които съвпадат с нашите. Но там те трябва да направят компромис и да отстъпят при решаването някои казуси, ако искат наистина да променят наследството на тройната коалиция. Няма нищо лошо да се подкрепяме взаимно. Но като гражданин ще ви кажа – против съм тази крайна позиция на Атака. Никога не съм бил за супер крайно леви или десни, а за баланс, където има в ГЕРБ.

- Политическите коментатори обаче я определят като тоталитарна партия на Бойко Борисов.

- Ще ви кажа защо не е така. Да, г-н Борисов има доста взети решения, той създаде партията и носи цялата визия за развитието. Подписвам се с две ръце обаче, че ГЕРБ е демократична партия. Изборът за депутати тръгна по демократичния начин от най-малките структури. Никой не е бил лансиран от Борисов или Цветанов. С малки изключения като Вежди Рашидов, който е силна личност и показа резултатността в Кърджали срещу Доган. Божидар Димитров, изправиха го срещу БСП и Атака в Бургас, които са традиционно силни там.
Всички програми на ГЕРБ са били обсъждани от членовете – имаме група по култура, по икономика, по образование…Никой не е налагал нещо, което е против воля на групата. Не сме БСП, не ни бъркайте. Ако си спомняте няколко души наредиха кандидатите им – този във Варна, онзи в Пловдив и т.н. И днес, гледайки как се кълнат, в техните редици знаех всички по имена по простата причина, че са едни и същи от 20 години.

- Какви хора гласуваха за ГЕРБ – стари седесари, бивши социалисти, атакисти или хора, които не са излизали преди това?

- Най-хубавото е, че за нас са гласували умни млади хора, както и такива от средния бизнес. Избиратели с образование, за разлика от някои формации, които всеки знае вече. Имаше една смешна информация, че били гласували повече жени за нас, защото харесвали Бойко Борисов. Не е вярно, повечето са мъже по статистика. Но като говоря за социологически данни, няма как да не отбележа двете дати, на които БСП държаха да се правят евроизбори и такива за НС. „Който гроб копае, сам пада в него.” Хората изчакаха да видят какво се случва на Евроизборите и излязоха да разбият модела, гласувайки за промяната, защото се уплашиха. Уплашиха се, че ДПС и БСП ще управляват още 4 години и разбраха, че само с вот за ГЕРБ могат да променят този факт. Другият автогол беше вкаран въпреки съветите на техния президент, който им каза „направете поне 62 мажоритарни места.” Те се изрепчиха със „сега ще прецакахме Бойко Борисов”, като си спретнем само 31 и гризнаха голямото дърво, защото както знаем БСП не взе нито едно мажоритарно място, което ме прави изключително щастлив.

- Кофти материал ли са пенсионерите и ромите?

- Това не е вярно. Аз съм слушал целия материал. Не може да се коментират 10 думи, изкарани от контекста, както правят жълтите вестници, които ти изкарват половин изречение. Това се опитаха да направят комунистите, пардон – социалистите. Аз имам приятели, които са присъствали в Чикаго и ми казаха, че нямало нищо такова. Независимо от опита на комунистите да го ползват като компромат, сега имат 40 депутати.

- Младите ще имат ли силите да потърсят отговорност от старите министри и по-специално от Ахмед Доган?


- Това е работа на прокуратурата. Ние можем единствено да свалим имунитета на дедени хора. Но съм сигурен, че тези млади хора, които влизат ще вършат работа. Те не са обременени. Аз съм на 45 години и е нормално да съм обременен от времето на социализма. Но те са на по 25 години, набори на демокрацията. Плюс това, всеки следващ премиер се разбира с предишния да позамажат нещата. Не си представям как Бойко Борисов отива да говори със Станишев „дай да покрием твоите хора”.



- Има ли обръчи от фирми около ГЕРБ?

- Вижте, аз като човек, занимаващ се с бизнес също давам пари на партията, които после се отчитат в централата и в това няма нищо ненормално. По всяка вероятност има и по-големи спомоществуватели на партията. Но едно политическо движение няма как да се финансира освен с членски внос и чрез дарения. Всичко при нас е ясно. Сега дори се прави един отчет на предизборната ни кампания. Както може би се знае, нашият глас е струвал на партията ни 16 стотинки, а този на БСП – 22 лв.

- Как се успява без реклами и клипчета от времето на каратистката Синтия Ротрок, която беше преследвана от брадви и самолети в евтини екшън-продукции от 90-те?

- Пускайки клипчета с брадвички и секирки, значи, че си безсилен. Идеята на ГЕРБ беше да нямаме кампании, да не харчим излишни пари, които нямаме. Ние не сме крали от държавата, за да ги имаме. Както знаете Цветан Цветанов и Бойко Борисов си бяха ипотекирали жилищата. Ние наблегнахме на директния контакт с хората, да се ходи по места и да се срещаме със симпатизанти, и лично да им обясняваме нашите идеи. От един билборд нищо не разбирам:”Ние сме с вас”. 4 години не бяха с мен, и сега, изведнъж ми казват, че са с нас. Ние ви вдигнахме заплатите – ще ви ги вдигнем още. Не това е начинът. Нашите кандидати отговаряха на конкретни въпроси лично.

- Сред вашите кандидати имаше едно екзотично предложение – рапърът Маниака, който влезе от Бургас и още преди първия звънец излезе от парламента.

- Това момче беше на 5 място в пропорционалната листа в Бургас. Останах изненадан, че сам си е написал писмото за оттегляне. Момчето е много добър администратор. Той обаче не успя да издържи на тази журналистическа атака. Не мисля, че има натиск от страна на Бойко Борисов. За мен трябваше да си остане в парламента. Човек се развива, човек еволюира. Изкараха му един клип от преди 6 години. Тогава е изповядвал една рап култура, която съществува по света. Това е човек, който излиза от една култура. Нали тези хора, които убиват по филмите не са убийци? Играят една роля.
Той щеше да покаже на онези сухари, които са в парламента вече 4-5 мандата, че има и такива данъкоплатци и жители на тази страна.

- За да завършим описанието на вашата партия и по-специално на нейните депутати в 41-вото НС, нека уточним – имате ли депутати с хомосексуална ориентация?

- Няма нито един. Аз винаги съм казвал, че БСП е партията, която защитава правата на гейовете и лесбийките. В ЕП има една фракция от депутати хомосексуалисти. Най-голямото представителство там имат хората от ПЕС – Партия на европейските социалисти. Неслучайно Майкъл Кешман от тази група затрупа Сергей Станишев с писма, да подкрепи парада. Станишев се държа като ощипана госпожица доста дълго време, за да не му създаде проблеми в партията. ГЕРБ за разлика от тях не прави разлика между сексуалната ориентация. Самият факт, че аз съм в пространството на партията като емблематична личност от това общество, няма никакво специално отношение.
Самият Борисов каза, че ако ти си такъв, с такава сексуалност и признаеш, автоматично не ставаш атакуем от другите и не могат да те изнудват с нищо. Докато ако това цялото нещо го спотайваш и се правиш на щастливо женен с дечица, които не знаят, че татко им е гей, в един момент някой те хване на калъп и те снима, даваш на враговете си безкрайно много хляб. Затова не се дават постове на такива хора, за които има съмнение, защото са лесна мишена за шантаж. Мен с какво ще ме изнудят? Да ми изкарат снимки? Да изкарват!

- В кръга на шегата, ако ти предложат министерско кресло, къде ще бъде то?

- Не, в никакъв случай. Но ако наистина говорим в кръга на шегата, от мен би станал чудесен министър или шеф на агенция по туризъм. Но нека завършим така:”Най-важното е това, къде човек се чувства най-полезен и дали ще спази своите ангажименти. На мен ми писна да ме управляват някакви хора, които са способни само да крадат. Искам да видя България като европейска страна, а не да ни гледат като последните измекяри. Това ми е мечтата. Аз не искам да имам милиарди или яхтата на Абрамович! Мечтая за европейска държава и знам, че ГЕРБ е пътят към това.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 12645 |18.08.2008 Дим Дуков: Пишат, че Станишев е гей, защото не е простак . 7| 5869 |11.04.2008 Цв. Цветанов, председател на ГЕРБ: Комплексът "Виденов" притиска Станишев . 23| 6685 |20.02.2008 М. Панайотова, МГЕРБ: У нас вече има възможности за младите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads