Реклама / Ads
33| 10229 |20.05.2009 ИНТЕРВЮ

Димитър Абаджиев: Вкарваме 200 политици и олигарси в затвора

.
Иначе без „Ред, законност и справедливост” във властта, казва кандидат за евродепутат
 

Интервю на Люба Кулезич


- Защо партия РЗС замълча за разработката „Лале” и за изнесената в публичното пространство информация, че правителството на Иван Костов е толерирало престъпни босове като Сретан Йосич, Бай Миле, Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора? Нали вие по онова време бяхте депутат от мнозинството на ОДС, занимавахте се със съдебната система и с ефективността й в борбата с престъпността? Сега партнирате на Яне Янев в антикорупционни разкрития. Според вас продължават ли правоохранителните органи да слагат чадър над хора от подземния свят и над кои?

- По онова време бях само депутат и нямах пряк достъп до въпроси на изпълнителната власт. Не съм разполагал с информацията, която беше изнесена от парламентарната анкетна комисия по случая „Сретан Йосич”. Партия РЗС нямаше свой представител в нея и не сме запознати отвътре с разработката „Лале”. Но една от причините да напусна първо СДС, а след това и ДСБ е постепенното ми убеждение, натрупано в резултат от много факти, че те са част от статкувото и по един или друг начин са го подпомагали.

Не случайно ключови сектори като енергетиката бяха дадени на червени олигарси и на руски фирми. Така че, мога да коментирам въпроса ви така: нека хората, които изнасят подобна, наистина тревожна информация да постъпят така, както ние правим с Яне Янев. Да комплектуват документите с наличните факти и да ги предадат в прокуратурата. Защото е крайно време тогавашните ръководигели на МВР и на службите, както и самият Костов да отговорят защо тези хора бяха на свобода и властваха в ъндърграунда?

- Това по никакъв начин ли не ви беше известно тогава?


- Не. Защото те не бяха чак толкова популярни като герои. Впоследствие започнаха да набират популярност. Аз бях в Правната комисия и се занимавах ежедневно с промени в законодателството, които ми възлагаха от ръководството. Нищо не съм знаел за това, че Сретан Йосич е пребивавал в България. То сега се разбра. А аз, ако тогава съм имал и капка съмнение, щях да питам. Не че щях да получа отговор, но все пак... Но тъмните петна в цялата тази история трябва да се изчистят най-сетне.

- Много коментатори се изказаха, че такива атаки се използват предизборно с компроматна цел и това може да доведе до отлив от гласуване. Не се ли боите, че ниският процент гласуващи ще препотвърди статкувото, срещу което се обявявате?

- Не съм съгласен, когато излезе някаква уличаваща информация за Иван Костов, това да се приписва на някаква тъмна конспирация, за да бъде елиминиран той политически понеже е голям капацитет... Ето и сега се вдига шум как съдът нечестно атакувал Синята коалиция като отказал регистрация на Мартин Димитров. Всъщност, това помогна на Иван Костов да реституира СДС, при това доста елегантно.

- Да не би да твърдите, че съдът работи под диктовката на Костов?!


- Казвам само какъв е резултатът от цялата галимация и особено пък след като ВАС реши да заличи в ЦИК регистрацията на Пламен Юруков. И какво се случи? За първи път от 20 години няма СДС. Има ДСБ макар и под шапката на Синята коалиция. Това за мене е една синя илюзия. Тя трябва да се казва Костова коалиция, ако сме откровени.

- Признавам ви, че ме потриса лекотата на дистанцирането ви от един лидер и от две партии, с които сте били не просто свързан, а в позицията на фаворит. Не сте единичен случай, но въпросът опира до доверието на избирателите в истинността на политическото участие изобщо. Не е ли драстично в българската политика разминаването между заявените цели и средствата, с които се постигат?


- Когато си бил много близо до един човек, преживяваш по-дълбоко разочарованията си от него. Аз не съм ги споделял, за да не занимавам публиката с лични въпроси. Затова, когато напусках ДСБ споделих не друго, а политически аргументи, че партията тогава се беше превърнала в секта и подпомагаше тройната коалиция, воювайки срещу Бойко Борисов. Впоследствие ДСБ започна да изпълнява политиката, за която пледирах. Но когато нещо закъснее, то се превръща във фарс. Имах натрупани и други констатации и разочарования.

 Но не съм казал срещу Иван Костов персонално нито една лоша дума. Споделял съм само политически виждания и различия. Затова бях омерзен, когато той каза във връзка с предложението ми за въвеждане на 8 % бариера, че аз съм основният виновник за посегателството върху правата на избирателите и върху демокрацията. Той много добре знае, че винаги съм отстоявал правилата в демокрацията. Но атаката му е продиктувана от факта, че съм водач на листа за Европарламента. Впрочем, наясно съм, че когато човек напуска една или друга партия може да бъде сметнат за политически номад.

- Вие как се справихте с тази опасност?


- Много по-важно е за себе си да решиш дали и доколко е по-важна каузата, която отстояваш и кога една партия престава да отговаря на представата ти за тази кауза. Много е сложна тази дилема! Защото, когато се подчиняваш сляпо на някаква партийна дисциплина, хората казват, че си политическа пионка. А когато решиш да напуснеш, за да не изглеждаш пионка, обвиняват те, че си ренегат.

В исторически план обаче няма да отрека, че позитивите за страната от управлението на Костов и СДС са повече от негативите – въпреки грешките и въпреки изкористяването на приватизацията. Но за жалост енергията после беше пропиляна. Имаше много лицемерие, в резултат на което Костов и Надежда Михайлова сега пак са рамо до рамо, а когато напускахме СДС, драмата беше в неприемането на нейното поведение като лидер.

- Всъщност как се харесахте с Яне Янев?

- В спора се харесахме. Аз не го познавах преди, запознахме се в този парламент. Бях чул за него като за човека, хвърлил димка на едно от драматичните национални заседания на СДС в Пловдив през 2003 г. Впоследствие се оказа, че това не е вярно, полицията го доказа. Казвам, че се харесахме в спора, защото аз не споделях предложението му българските медици, осъдени в Либия, да бъзат спасени като станат евродепутати. Не споделях идеята по чисто юридически причини.

Той ми възрази. Но тогава видях, че е човек, изпълнен с енергия да отстоява позицията си, да живее с политиката, с каузата. Започнахме да си говорим, видяхме, че колкото и да сме различни, имаме доста общи неща – като констатации, като решения. Но най-вече ми хареса, че е готов да разбива стандартите, да се изправя срещу системата, колкото и донкихотовски да изглежда понякога. Преди да започнем да говорим за проекта РЗС, честно казано бях готов да се оттегля от политиката. Тя ме беше отвратила и уморила, можех да се върна към професията си на юрист. Но намерих смисъл и последна надежда, че нещо може да се промени за добро именно с Яне Янев. Той е несистемен играч.

- Как се справяте с публичните подозрения, че Яне Янев и РЗС всъщност са проект на статуквото, който имитира опозиционност? Имате ли отговор на обвинението, че ДАНС и прокуратурата ви снабдяват с информация, за да разигравате антикорупционни сценарии?

- Наясно сме с тези трикове, които принадлежат на черния пи ар. Майсторството им е да създадат фалшивата представа, че тези, които най-много атакуват статуквото, са част от него. Много усилия се хвърлят за такива внушения, но аз ви казвам на хиляда процента, че не е така. Хората ни подават сигнали за една или друга афера, защото Яне Янев си изгради репутацията на човек, който може да говори открито.

Информацията се проверява от юристи преди да я пуснем в обръщение. Пък и един депутат има много повече правомощия от един журналист за получаване на информация. Това, че повечето народни представители не го правят, само доказва, че не си изпълняват истинските функции, права и отговорности. Но има и много достъпни данни, които никой не си прави труда да изследва и публикува, както правим ние.

- Дайте един пресен пример за изследователската ви ефективност...

- Съвсем скоро извадихме информацията, че 140 кмета на ДПС са едновременно и имами. И това, че културното аташе на Турското посолство е член на мюфтийството. Това първо ни бе съобщено от мюсюлмани, които са участвали на конференция на вероизповеданието. След това наши юристи потвърдиха сигнала като отидоха в СГС и видяха списъците в регистрите на фирменото отделение.

 Разкритията ни за ставащото в НАП, за източването на ДДС чрез покровителството на Мургина също тръгнаха от служители на самото ведомство, които се възмущаваха от ставащото там. Същото беше и за Георги Гергов, който чрез верига от фирми с участието на общината си е почти присвоил Стария град в Пловдив. Така беше и с аферата с изчезването на циркония, чиито следи водят до Щатите, до Иран и ние ще продължим да вървим по тях, колкото и да ни се пречи. Ето и по време на предизборната кампания хората от страната ни засипват с писма и сигнали. Трябва време да ги проверим, за да не бъдем подведени.

- Имате ли ресурс за собствени социологически прогнози за представянето ви на изборите? Какви са тенденциите според вас?


- РЗС има двама-трима професионални социолози, които са членове на партията.Те правят фокус-групи, защото нямаме толкова средства, за да си поръчаме голямо проучване. Но най-вече срещите ни по места играят ролята на социологически анкети за нас. Виждам доста активни, енергични, добронамерени хора. Мисля, че РЗС има потенциал не просто да влезе в парламента, но и да има сериозно присъствие в него. Ситуацията е много динамична, прогнозите са трудни. Интересни са данните, които получаваме от английската агенция, която по поръчка на ЕК на всеки две седмици прави проучвания за страните от Евросъюза. Преди две седмици те даваха на РЗС изборен резултат от 6,4%. Сега дават 7,1 %.

- Как виждате РЗС в следизборния пъзел?


- Готови сме да разтоваряме за следизборна коалиция с ГЕРБ или с други партии от европейската десница, ако влязат. Но ще поставим няколко категорични условия. При всички случаи ще искаме съгласие за това, че следващият парламент ще бъде с много по-кратък мандат и той ще свика Велико народно събрание, за да се приеме нова конституция. Друго наше условие ще бъде декриминализацията на целия политически елит от последните 20 години при наличните доказателства, разбира се.

- Как си я представяте тази декриминализация?

- Събиране на доказателства за всички нарушения, започване на разследвания и вкарване в затворите.


- Няма да ви стигнат ни прокурорите, ни затворите...

- Е, ние да вкараме 200 олигарси и министри зад решетките, стига! Пък и бройката не е чак толкова голяма. Въпросът е, че без тези наши условия да бъдат разписани в коалиционно споразумение, няма да участваме в разговори за съставяне на правителство. А БСП, с ДПС, с „Атака” въобще никакви разговори не са възможни при никакви условия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 20291 |09.02.2009 Димитър Гочев: Животът е една щастлива репетиция . 11| 7003 |28.01.2008 Димитър Аврамов: „Великата четворка” изисква медийно обожание . 2| 7134 |11.10.2007 Димитър Колев, кандидат за кмет на Перник: Ако дадем рамо на бизнеса, ще ни се върне стократно . 0| 6035 |11.10.2007 Димитър Колев, кандидат за кмет на Перник: Ако дадем рамо на бизнеса, ще ни се върне стократно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads