Реклама / Ads
1| 10137 |16.05.2018 ИНТЕРВЮ

Димитър Евлогиев: Жалки шефове в „Медицински одит” търгуват болните като добитък

.
Димитър Евлогиев
Жалки шефове в „Медицински одид” търгуват болните като добитък. Това каза пред Фрог нюз бившият главен секретар на ведомството юристът Димитър Евлогиев. В продължение на близо два месеца медията ни разкри фрапиращи случаи на прикриване на лекарски грешки. ВКП извърши проверка в „Медицински одит” и откри, че там действително има данни за престъпления. И до тук. За да разберем какво всъщност се случва потърсихме за коментар Димитър Евлогиев. Той разказа:
 

- Г-н Евлогиев, вече повече от два месеца Фрог нюз и други медии правят скандални разкрития за работата на Медицински одит. Нещо промени ли се?

- Отговора е и „да“ и „не“. От една страна царуването на д-р Златица Петрова продължава и практически промяна няма. От друга страна насочването на прожекторите към безобразията случващи се в агенцията коренно промени подхода на институциите. Именно в това се корени промяната.

 

- Какво имате пред вид?

- Институционалната импотентност на Министерство на здравеопазването и липсата на каквато и да е воля за реформи и оздравяване на дейността в агенция бе компенсирана от други държавни органи. Доказателство за това е срочното и категорично произнасяне на Административна прокуратура. Към становището се присъедини и Върховния касационен съд на РБългария. Адмирирам ясното послание на заместник председателя на ВКС отправено в национален ефир в последното предаване „Открито“ на Валя Ахчиева. Очаквам произнасянето и на други държавни органи.

 

- Това институционален разнобой ли е?

- Не – нищо подобно. Не за първи път лица от политическото или експертното ръководство бездействат по някаква причина. Съвсем нормален и естествен процес е намесата на правоохранителните и правораздаващите органи. Това именно са механизмите и гаранциите за налагането на правовата държава и правов ред над самозабравили се ръководители. И обратното – ако Инспекторатите и политическото ръководство бяха си свършили работата то агенцията нямаше да е на този хал – личностните, ментални и експертни дефицити на ръководството да бъдат компенсирани с натиск и демагогия. Нямаше да се налага намесата и на други държавни органи в сектор здравеопазване.

 

- Нямаше ли друг начин?

- Разбира се, че имаше. При ясно установени незаконни практики, незаконна организация на контролната дейност, при ежедневна злоупотреба с власт и служебно положение, при съсипана кадрова политика, при доказани случаи на потулване на преписки и човешки съдби... Министерство на здравеопазването нещо не му стана ясно. На всички институции им стана ясно само на ресорното не! Златица Петрова вместо да коригира поведението си започна кръстоносен поход за защита на собствените си привилегии, облаги и служебно положение.  Смехотворните и средновековни методи за натиск и потулване на случващото се в агенцията окончателно я компроментираха.  Вие вече частично осветихте „картинката“ в агенцията.

 

- Има ли нови неогласени от нас „мерки“ на ръководството?

О да – извън обявените от вас ограничения налагани от ръководството, нови мерки и „придобивки“ в организацията на работа на агенцията са например - абсурдна заповед служителите да нямат достъп до електронни масиви и бази данни в агенцията. В превод това означава да не включват компютрите си, тъй като те веднага се свързват с множество бази данни – деловодна програма „Архимед“, правен, счетоводен и др. специализиран софтуер, база данни на контролните производства и т.н. Друга „придобивка“ е слагането на  JPS системи на служебните автомобили. Златица Петрова не сложи такава система обаче на ползвания от нея служебен автомобил. Това е напълно разбираемо тъй като същия ежедневно изпълнява „лични мисиики“ на Златица. Може да е смехотворно но стотици и хиляди километри се „въртят“ от служебни шофьори в пазаруване на храна за вкъщи, лекарства, химическо чистене, закарване и откарване на съпруг и т.н. глупости, нямащи нищо общо с работата на агенцията. Някои шофьори напуснаха именно заради това. Слагането на проследяваща система в така наречения „шефски автомобил“ би довел до много въпросителни. Но това е дребнотемие и няма да навлизам в повече подробности.

 

- Нещо конструктивно все пак не се ли предприе от ръководството на агенцията?

- Тези хора ги е страх от светлината. Истината я приемат за лична обида и намеса в частните им дела. Каква констуруктивна промяна очаквате от хора, които вече „се топят“ един – друг в ужаса си, че възмездието предстои. Те са като паразитите – слънчевата светлина и чистия въздух ги убива. Може би смятат за конструкстивни действията си по инсциниране на провокации и писане на поредица от доноси със смехотворно съдържание. В момента Златица Петрова се опитва да заеме поза на жертва на „големия лош бивш главен секретар“. Смешно и жалко съществувание на един директор борещ се за права и лични привилегии, докато ежедневно и брутално налага неуместното си присъствие в агенцията. Хората имат доста какво да кажат за този над седемдесет годишен борец за демокрация. Тоталитаризмът не е обществен строй – също като селянията и простащината е състояние на духа.

 

- Виждате ли светлина в тунела?

-  Да, най хубавото предстои! Въпреки мераците на някои хора Медицински одит да е нещо като частна фирма, аз лично, а и много други хора не ще допуснат това,  каквото и да ни струва! Дните им са преброени – никаква конюнктура не би жертвала себе си за да може това жалко подобие на администрация да продължи съществуванието си в този вид. Нещо повече,  ако всички онези потърпевши пациенти и техните близки научат как са търгувани като добитък ще трябва да  слагаме охрана от НСО, която да ги предпази от народната обич и любов. Без да влизам в подробности повтарям, че дните им са преброени.

 

- Какво бихте казали на бившите си колеги?

- Бъдете горди и достойни! Не тези които страхът ги е сковал – Ви не сте служители на Златица Петрова, вие сте държавни служители. Всеки, който върши работата си коректно и независимо ще бъде подкрепен.

 

- Разбрахме, че Ваш колега в момента е преследван и „натискан“ по всякъкви начини. Защо се случва това?

- Запознат съм със случая. Колегата в момента е в поредица от дисциплинарни производства и е преследван като дивеч, защото неговият глас „бе разпознат“ в излъчените аудиозаписи в предаването „Открито“ на журналистката Валя Ахчиева. Ръководството позна в аудиозаписите и себе си, като първосигнално сметнаха, че той е враг. Сега хем ги е страх от него хем много им се иска той някак си да изчезне,  ако може. Що за наглост и дебелокожие е зам.-директорката и директорката да разпознават себе си докато оказват недопустим, незаконен и нагъл натиск да се потулят поредните проверки и да претендират за „нарушените си човешки права“. Бих се обърнал към тях със следното: Уважаеми дами, вие загубихте всичките си права в деня в който нарушихте цялата нормативна, поднормативна и вътрешноведомствена база! Явно наглоста ви край няма.

Що за гьонсурат трябва да си, да цитираш Етичен кодекс и норми, касаещи доброто име  на колеги и институцията докато в национален ефир се излъчват бруталните ти нарушения /а може би и престъпления/. Тези хора нямат право изобщо да споменават Етични кодекси, Конституция и т.н. Именно те с наглото си поведение в агенцията съсипаха тази институция, а  не колегата. Ама нали са директори,  сега за пореден път заплашват да смачкат поредния служител.

На фона на казаното,  същите тези директори сега заемат пози на жертви. Жалка постановка и жалък опит за бягство от отговорност. Злоупотребявайки със служебното си положение осъществяват административен тормоз над определени хора. Това са последните издихания на едно жалко ръководство, което съсипа цяла една институция.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10722 |09.03.2018 Димитър Евлогиев: Някои превърнаха „Мeдицински одит” в Солунската митница . 12| 12355 |12.08.2015 Димитър Йончев: Трагедия е, че службите са пробити . 31| 21972 |31.03.2014 Д-р Димитър Романов: Наш посланик ходил на прием с пижама . 24| 15620 |07.11.2013 Психологът Димитър Цветков: Проституцията стана семеен занаят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads