Реклама / Ads
12| 12354 |12.08.2015 ИНТЕРВЮ

Димитър Йончев: Трагедия е, че службите са пробити

.
Димитър Йончев
Службите не могат да си вършат работата конспиративно, без да изтича информация. Пробити са, рзграден двор са. Не мога да си контролират работата, а за синхрона между тях да не говорим. Това казва в интервю за Фрог експертът по сигурността Димитър Йончев, бивш шеф на Комисията по сигурността в парламента.
 
-Г-н Йончев, как ще коментирате сагата с издирваните от службите двама терористи тези дни и изтичането на информация за тях?

- Голямата грижа е , че не могат да си вършат работата конспиративно. Това означава, че службите са разграден двор. Това не е хубаво. Иначе нито сме на световния фронт, нито сме някаква цел, нито ни гърмят като някои други. Те оттука минават, може да събират някакви членове, може да има логистична връзка, но не сме нито Германия, нито Франция и САЩ. Става дума за световна конспирация и ние като жертва. Просто не можем да си гледама работата нормално. Всичко и навсякъде е пробито. Такова чудо не бива да се случва.
Службите не могат да си контролират работата, а за синхрона между тях да не говорим. Никакъв синхрон няма. Уж правехме закон за националната сигурност, но нищо... Реално не е подреден двора на сигурността Структурите и взаимодействието въобще не са описани и разпоредени. Пише „службите да си взаимодействат.” Това се детски работи. Дето викат македонците „Дръж народа в мъгла, да му е ясно положението...” Пък и журналистите нямат новини през август и хайде сега ще гоним джихадисти. Несериозна работа. Най-тревожно е, че службите не могат да се затворят и вършат работа без да изтича информация.

- В една от телевизиите полк. Бояджиев каза, че има терористи от Ал Кайда и „Ислямска държава” и в България. На кого да вярваме?

- Ами щом има данни, да ги разследват. Клетките, за които се говори толкова много, гова са спящи сътрудници, изпратени преди много години . Минава доста време , за да се активират. А „Ислямска държава” е от година-две... Това е толкова вярно, колкото бяха фундаменталисти тези от Пазарджик, които на предишното преброяване бяха протестанти Ако има такива работи не е работа на цивилните и гражданите, да ги приказват по телевизиите.  Има си служби за това. Какъв е Бояджиев, че съобщава такива новини. Откъде са му оперативните данни, откъде произтичат? Той не е в системата. Ние сме транзитна страна, през нас минават всички пътища, тези хора и те минават..Въпросът опира до координация на службите.

- А как ще коментирате, че в Македония и Босна и Херцеговина също се формират групи на „Ислямска държава”?

- Македония е една болна ситуация. Още на времето един от лидерите им заяви, че трябва да се раздели, не могат да се оправят сами. Но колко страна е тя, че да я делиш, като носна кърпа е...За съжаление общоностите в нея са несъвместими. Някои си играят с огъня, човъркат напрежението и се получава този резултат... Македония въобще не я виждам спокойна в бъдеще. Пък и от юг Гърция също е на лош хал. Въобще разпадането на Югославия изкопа едни пропасти между хора, които живееха заедно. Така както стана и в Близкия Изток . Сирия, Либия, Ирак. Ще ги спасяваме. Какво спасяваме? Интересите на някои. И светът стана много лошо място за живеене покрай тези непремерени намеси. Когато видим лошия резултат от намесите си казваме сега как ще се оправяме, трябва да се обединяваме. Това е, както малкото бебе – пръцне и се уплаши. Кой направи тази работа? Ъкъл се иска. Не можеш да влизаш в една страна с танкове и да приказваш после дрън, дрън.... Либия 45 години живя кротко.  Разпиля се всичко и сега има милион и половина либийци, които искат да емигрират.  Вярно, имало тирания, но това си е вътрешна работа на държавата. В Ирак не остана камък върху камък. Югославия се окървави цялата. Та това са големите успехи на деокрацията. Не ми харесва такъв подход.
И сега мислим, какво да правим с „Ислямска държава”. Нали ние ги пускахме през наша и турска територия да помагат срещу Садам. Пълно е с информация как вертолети със знаци на една от големите западни армии се качват полеви командири на „ИД”.  И то не един-два пъти.Но повече не мога да се произнеса по този въпрос, защото се храним от медиите, а медиите се управляват. Това е ясно.

- Вашето мнение за  новия закон за НСО , който тези дни бе коментиран широко от експерти и в медиите?

Що се отнася за службата при президента се нарушава конституцията, защото там не трябва да има никакви служби. Това не е изпълнителна власт. Всички го знаят. Не може за нея да отговаря президента, той не е национелн файтонджия. Ако, да кажем, патриархъг и мюфтията  имат нужда от охрана, ще ги охранява служба от изпълнителната власт. Ако президентът има нужда от охрана трябва в неговата администпрация да има съответният отдел. Не е нужно една такава служба, да е под шапката на президента. Но не можеш да го обясниш. Толкова години вече с тия хора разумен разговор няма. Обяснявахме, че тези служби не трябва да се управляват от Съвет за сигурност, а трябва в триъгълника на властта да се сложи една диспечерска структура и тя да разпределя задачите на разпределителите и поръчителите.

Ние сме държава с разделение на властите. При това върховната власт е на парламента. А те го дават накъсо. Преди няколко години приеха един закон, който направо не се соъобразява с конституцията. Министърът на отбраната може да пуска в България хиляда души въоръжени, без други санкции, като после трябва да се обади в парламента. В конституцията ясно е казано, един човек да има, Народното събрание трябва да го реши. А те измислили в закона положение за въоръжени сили, които идват у нас или наши в друга държава, но „нямат военно политически характер.” Значи представете си един въоръжен до зъби чужд войник, който няма военно политически характер. Има зеленчукопроизводителен, така ли!? И това минава в закона, гласува се, всички са щастливи А това се казва дерогиране на конституцията

- И накрая няколко  думи за разкриване последните досиета на военното разузнаване и армията?

- То стана болен въпрос за военното разузнаване. Когато на сегашния министър му се излагат аргументи за военното разузнаване, той отговаря по детенски: „Няма страшно!. Казват му, че ще осветят хората в други държави, той казва, че няма. Е как няма, след като ще ги осветиш. Че аз като отида навън като оперативен работник и поддържам кантакт със сто семейства, аз поддържам контакт само с двама, но техните служби следят и стоте. Те са следили моите контакти. Защо се причинява вреда на деветдесет и осем от тях. Как да му го обясниш на този министър със земеделско мислене. Как?

- Казват, че това е най-слабият министър на о от Добри Джуров насам?

- Не бих казал, че е от най-слабите  Добре изглежда като килограми, даже са му повече. ...

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 21972 |31.03.2014 Д-р Димитър Романов: Наш посланик ходил на прием с пижама . 24| 15620 |07.11.2013 Психологът Димитър Цветков: Проституцията стана семеен занаят . 6| 18015 |27.07.2013 Хирургът от 1 МБАЛ д-р Димитър Банчев: Апаратурата за безкръвно лечение е скъпа, но възвращаемостта е голяма . 91| 30138 |29.03.2012 Димитър Бъчваров: Мамят ни! Истинската цена на АЕЦ Белене е 27 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads