Реклама / Ads
14| 8085 |07.09.2009 ИНТЕРВЮ

Б. Димитров: В Македония търгуват български паспорт за 10 000 евро

.
Божидар Димитров Източник: Вяра Йовева
Въпреки новия си пост на министър без портфейл, известният български историк Божидар Димитров все още не се е разделил с директорското си кресло в НИМ. В кабинет 313, в Министерски съвет, между куп казуси, проблеми за решаване и неспирни телефонни разговори, министърът разпуска с ред бул и цигари.
 

Министър Димитров не крие, че българското гражданство е приоритет в дейността му, защото според него то е най-сигурният начин за приобщаване към България. У нас, с българското гражданство се занимават шест институции и досега не е имало политическа воля да се дава повече гражданство.

Интервю на Преслава Преславова

- Наскоро се обявихте за възстановяване на българското гражданство в Босилеград, Сърбия – това част от вашата политика занапред ли ще бъде?

- Да, запазването на националната идентичност на българите е едно от направленията, по които ще работя. Това запазване става чрез създаване на различни форми: църкви, училища (независимо дали се неделни или редовни). Църквите винаги са били (още от Възраждането) и ще бъдат обединителен център на всички българи. Това направление засяга най-вече българите от последната вълна емиграция – близо 1, 5 милиона българи. Аз не вярвам в онази стара теза, че българите за разлика от поляци, гърци не се обединяват, мразят се и т.н. Българите, когато заемат определени позиции в обществото, стъпят си здраво на краката, престанат да мият чинии и станат това, което са - лекари, инженери, започват да се обединяват. И най-често те се обединяват около църквата, правят църковно настоятелство, честват църковните ни празници, събират се заедно и това е хубаво. Даже вече започнахме да изпращаме пари, където можем – ето в Мелбърн много ми харесаха тези хора, защото са откупили църквата от македонците. Там изпратихме 8 000 евро, изпращаме и 50 000 евро на Метоха в Цариград. Предстои да изпратим пари и в Швейцария, където чакат регистрация, събрали са пари за църква; българите в Монреал също искат да откупят една католическа църква, но парите за нея са много и ще трябва да се изчака следващия бюджет (около 200 000 евро струва тази църква), за да им се помогне. Започва възстановяването на Метоха в Истанбул, това е една грамадна административна сграда, в която се е помещавало българското училище и българските вестници. Миналата седмица открихме и една църква в Лозенград, много красива.
За мен българското гражданство е най-важното и не крия, че то ще бъде приоритет в дейността ми на министър. Около 2,5 милиона българи нямат българско гражданство – те са и от историческите общности и от втората вълна на емиграцията.Това е така по силата на историческите обстоятелства, главно неуспешни войни и ампутации на български територии заедно с населението им или масово преселение.Тези 2,5 млн. българи, независимо от дискомфорта да бъдат българи, са запазили народностно самосъзнание и за тях сме готови да правим всичко.

- Защо избрахте българското гражданството като най-важна стъпка в новия ви път на министър без портфейл?

- Защо гражданството?! Защото гражданството е най-сигурният начин за приобщаване към България. Да си говорим откровено – училища, църкви са важни, но в по-дълготрайна историческа перспектива поколенията се асимилират и вече българите изчезват. И това е нормален процес.Така че, единствено чрез българското гражданство е възможно да се спасим. Имаш ли български паспорт, можеш да се населиш в България и по света; можеш да отидеш в която и да е държава от ЕС, защото отиваш там като българин. В редица случаи, българският паспорт (ето и в случая със Спаска Митрова ) ти осигурява защита от цялата българска държава, всички институции скачат и започват да лобират за нея и да викат: “Пуснете Спаска, защото лошо ви се пише!” Спаска Митрова има поне моралната подкрепа от българска страна, дори да излежи пълния срок на присъдата си. И не е само тя, има примери и с други българи.

- Какви конкретни стъпки ще предприемете за възстановяването на българското гражданство?

- Аз вече започнах. Лошото е, че с въпроса за българското гражданство се занимават цели 6 институции и това са: Държавната агенция за българите в чужбина, която им дава свидетелство за български произход - точно тук се появява първият проблем: според министъра на правосъдието 60% от молбите за българско гражданство са фалшиви. И е ясно, че не могат да не бъдат фалшиви. Давам пример с Македония, където, за да бъдеш българин до 1991-ва година, когато е отменен закона, означаваше, че си углавен престъпник. Имаше закон за Македонската национална чест, според който можеш да се обявиш за всякакъв в Македония – за сърбин, циганин, турчин, но за българин не можеш. Защото така обиждаш македонската национална чест и те вкарват от 3 до 5 г. в затвора. Освен Агенцията за българите в чужбина, са намесени и Министерство на правосъдието, ДАНС, МВР, Съветът за българско гражданство и Президентството – това са 6-те институции, от които зависи запазването на българската нация.
Към 7500 българи са получили гражданство миналата година при постъпили 60 000 молби. Вече се чака 5-6 години в нарушение на българския закон за гражданство. Според закона чакането за определени групи хора е от 3 месеца до 1 година. Българската държава е в жестоко нарушение на този закон и аз не искам нищо повече, освен да се спазва въпросния закон.

- Май единственият път за бързо решение е да направите обща среща на тези 6 институции и да намерите консесусно решение за изход от проблема?

- Ще направим възможно най-скоро една среща, едно съвещание с тези институции, за да видим как може да се рационализира този проблем. Имам пълното съдействие на министъра на правосъдието, който има ключова роля в цялата тази работа. От ДАНС твърдят, че са им подадени много малко молби за проверка. Според министър Маргарита Попова и заместник-министър Жанета Петрова има начин тази процедура да се рационализира до там, че седмично да се преглеждат по 700-800 молби, което прави 3000 месечно. И ако се работи 10 месеца, ще бъдат обработени 30 000 молби годишно.



- Тези факти говорят отново за проблеми на тромавата ни държавна администрация и познатата до болка бюрокрация у нас, нали?

- Абсолютно и няма какво да си кривим душата. Аз мисля, че не е имало и политическата воля да се дава повече гражданство, тъй като една от партиите в управляващата тройна коалиция е силно зависима от вота в чужбина, сещате се коя е тази партия. И тя няма сметка този вот, който е 93 000 гласа в последните избори да бъде неутрализиран с гласуване на толкова българи, да речем в чужбина. Вероятно тази партия е внушила да се бави по този начин даването на българско гражданство. За това имам устни сведения от хора, участвали във властта. Но документи няма - не може и да има документи. Знам, че тази партия е била силно заинтересована и тъй като е била в управляващата коалиция е успяла да внуши на останалите. Съзряла е възможност да бави безнаказано и чиновникът е корумпирал цялата тази история. Публична тайна е колко струва български паспорт – 10 000 евро. За това вече има събрани доказателства, които мога да предоставя на вашата медия - в македонските вестници има обявления, които мога да помоля да ми изпратят. И то във всеки вестник по няколко обявления на 3-4 фирми. Този бизнес се осъществява, чрез така наречените посредници, които печелят завидно състояние в Македония и които министърът на правосъдието се закани да премахне и всеки сам да може да си подава молбата.

- Това ще бъде един доста труден този процес от вашата работа? Убеден ли сте, че това е пътя за решаване на демографския ни проблем?

- Това ще изключително труден процес, но аз вече се боря и затова съм тук. Убеден съм, че това е правилния път - нали, когато се броим, се броят и българите живеещи извън страната, все пак сме една държава. Дали живеят в Молдова или в Мелбърн няма значение, все са българи. България е там, където има поне един българин.

- И как на практика ще стане това?

- Могат да се възстановяват правата, в закона съществува клауза за възстановяване на българското гражданство. По тази клауза Симеон Сакскобургготски си възстанови българското гражданство за 3 дни, по тази клауза Сергей Станишев си възстанови гражданството през 1996 г. И така хора, станали български граждани станаха министър председатели – ако това не е доказателство, че България е демократична държава, тогава кое друго да е?
Така че, ето една клауза, по която можем да ускорим нещата – просто автоматично, без да се бавим се дава българско гражданство на всеки един българин от Западните покрайнини – това е искане на босилеградчани, те са били български граждани, знаят това и го пазят години наред,

- А как ще предотвратите всякакви спекулации, които могат да възникнат в процеса на даване на българското гражданство – ето кметът на Босилеград Владимир Захариев се обяви за възстановяването на българското гражданство, но без то да се превръща в бизнес?

- Когато го даваме лесно и бързо няма да бъде бизнес! За какво ще даваш пари на някакъв човек да ти уреди българско гражданство, когато отиваш и за 3 дена си го взимаш сам? Това ще бъде като норма, защото след като Царя и Сергей Станишев могат да получат българско гражданство за 3 дни, то тогава и останалите българи могат да го получат за 3 дни.

- Можете да кръстите тази норма “Симеон – Станишев”...

- Можем да се поучим и от примера на другите държави и да използваме по-ефективно член 16 от закона за българското гражданство, който дава такава възможност – той гласи: “Хора, които са дали особен принос в развитието на културата, науката, спорта и т.н. или ще дадат (има данни, че ще дадат), получават светкавично българско гражданство.” Засега, от тази клауза се ползват само сакати нигерийски и всякакви африкански футболисти, които стават български граждани за 3 дни. Това е начин да извлечем висшистите...Трябва да скъсаме с това разбиране, че 111 000 квадратни километра – това е България. Напротив, България е навсякъде, където има българи, те не са избягали, бягаха при комунизма.

- Кажете какво ще се случи от тук нататък с Държавната агенция за българите в чужбина – ще работите ли с нея или ще я закриете?

- Ще изчакам известно време, за да видя какво ще се случи с тази идея да се закрият държавните агенции и да станат изпълнителни – все още е рано да говорим. Иначе, аз съм назначил там една 20-годишна бесарабска българка ( Райна Манджукова – б.а.) и тя е желязна според мен.

- Добре, за какво точно отговаряте като министър без портфейл, все пак вече няколко пъти казахте, че ще стане в средата на август, а вече сме септември?

- Бойко Борисов е написал, ето го черно на бяло: “Разпределям на министъра без портфейл Божидар Димитров свои функции по координация по чл.108, ал.2, изречение първо от Конституцията на Република България при осъществяване на взаимодействие с органи на изпълнителната власт към МС по отношение на Държавна агенция “Архиви” и Държавна агенция за българите в чужбина, както и координацията на държавната политика, осъществявана от правителството в областта на правото на вероизповедание.” Тоест, отговарям за 3 неща – архивите, вероизповеданията и българите в чужбина.



- А какво става с Националния исторически музей, разделихте ли се вече с поста на негов директор?
 
- Не съм се разделил с НИМ, а съм директор в отпуск – такъв е закона.

- Вие винаги сте бил загрижен за културните паметници, за историята и за българите в чужбина – тази загриженост ли ви печели симпатиите сред хората?

- Да, демонстрирал съм загриженост, без да се меся в работата на министъра на културата. Не знам дали печеля симпатии, но през последната седмицата гледах рейтингите на управляващите и съм на трето място след Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Откровено казано това не ме радва, защото нищо не сме свършили, очевидно рейтингите се дължат повече на медийна популярност. И дори се притеснявам, защото могат да измислят какво ли не и затова мисля да се обадя да ми намалят с 10% рейтинга ( смее се...)

- И на кого ще се обадите?

- На социологическите агенции...Шегувам се естествено, всички знаем как работят те. Но моят рейтинг най-вероятно е верен.

- А историята с досиетата и Държавна сигурност помогна ли на вашата популярност?

- Еми и тази история ми донесе точки, защото всички, дори и враговете от вестници като “Гласове” и т.н. публикуваха материали, но вече нищо не могат да измислят, освен че съм получил възможност за развитие на кариерата си чрез ДС.

- Откакто сте министър без портфейл подариха ли ви много портфейли ваши приятели?

- В първите няколко дни получих към 7-8 портфейла. Но аз продължавам да си нося парите в джоба ( показва и се смее ).

- Как работите с Външно министерство, какви са ви отношенията?

- С г-жа Румяна Желева сме си поделили работата – от мен църквите, училищата, духовното, от нея – да спасява българите като катастрофират или като ги вкарат в затвора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7363 |31.07.2009 И. Владикова: Българските политици да мислят за българските деца и вън от България . 4| 8919 |14.05.2009 Кл. Петров: Българските производители тепърва ще се сблъскат с продуктовата сертификация . 2| 10015 |06.05.2009 М. Врабевски: Честваме Деня на храбростта - 6 май в Ново село, Македония . 10| 10240 |04.05.2009 Частният детектив К. Димитров: Възможно е сърби и руснаци да отвличат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads