Реклама / Ads
33| 10973 |10.05.2010 ИНТЕРВЮ

Ив. Димитров: Медиите са зависими от МВР, политически структури и мафия

.
Иван Димитров
Сред журналистите се всява страх, показва им се, че неудобните могат да бъдат тероризирани, пребивани и даже убивани, казва за Frognews.bg публицистът и правозащитник.
 

Иван Димитров Панов e български публицист и правозащитник
. Водил е няколко телевизионни предавания, автор е на редица материали, засягащи правата на човека в България. В началото на 1997 година става обект на полицейски погром в дома си, заради отразяване за чужди медии на събитията пред българския парламент. През 2006 година отново става обект на тежковъоръжено полицейско нахлуване в дома си заради интернет публикации и кореспонденция с чужди правозащитни организации. В продължение на четири години от 2006 до 2009 срещу него се води съдебно преследване от страна на МВР, придружено от редица заплахи за живота му, включително пътно-транспортно произшествие, което за малко не го убива. В края на 2009 г. българския съд на всички инстанции го оправдава по повод на повдигнатите обвинения от МВР, но жестокото преследване и заплахи над него не престават. В началото на 2009 г. започва работа като водещ в предаването на БНТ „Полет над нощта”. След четири предавания е свален от екран под натиск на службите. Остава на работа към продукцията зад кадър и разработва най-успешната в България скайп система за преки включвания на зрители чрез видеоконферентни връзки без цензура и абсолютно директно без предварителни записи. На 26.04.2010 г. му се обаждат от продукцията да спре да изразява мнения в Интернет и Фейсбук и да изтрие всички свои мнения по политически и обществени въпроси, след като не се подчинява на заповедите; на 28.04.2010 г. от продукцията му се обаждат по телефона и му забраняват да ходи повече на работа.

интервю на Тася Тасова

- В понеделник на 26 април получаваш ултиматум да не поставяш коментари с политическа насоченост в социалната мрежа фейсбук. Защо?


- Отговорът се изразява в самия въпрос и с една дума - „Защо?”. В България продължават да се случват неща, които би трябвало да са недопустими в една демокрация.

- Излиза, че твоите коментари са следени. Неудобни са на някого...?

- Точно така. Има всички предпоставки и доказателства да се смята, че вече повече от 5 години съм подложен на систематично следене и разработки от страна на властта в София. Новите служби се оказват не по-малко брутални и безскрупулни от старата ДС. Като за реализиция на целите си използват и престъпни структури.

- Значи има хора в България, които целенасочено не искат България да прогресира? Те ли пречат вече 20 години?


- Ако в миналото репресиите са били извършвани само по политически причини, днес те се извършват не само по политически, но и икономически причини. Властимащите се притесняват да не загубят икономическите облаги, които им носи властта и по тази причина са жестоки в разправата си с публицисти, които говорят свободно. В медиите са внедрени хора, които често лъжат по поръчки от МВР и пред които старите служители на държавна сигурност изглеждат безобидни. Изградена е нова ДС, още по-страшна от старата, която не се съобразява със законите.

- Нали всички ние искаме да живеем нормално, да имаме сигурност, работа, добра образователна система, почивка на морето... Толкова ли е трудно?

- Колкото и парадоксално да звучи, оказва се, че е трудно. Явно определена прослойка в обществото желае само и единствено тя да определя нещата и да се ползва от привилегии.

- В сряда ти показаха вратата... Ще разкажеш ли за случващото се пред друга конкурентна, частна медия?

- Вече разказах за случилото се на всички авторитетни международни правозащитни и журналистически организации. Излезе и поредният доклад на „Фридъм хаус“, който определя България като страна с относително несвободни медии. Много от българските централни медии са зависими от МВР и манипулират информацията, така че да се търси помощ от тях, е често безпредметно.

- Можем ли да говорим за „медийна мафия” в България?

- „Медийна мафия “ не е най-точното определение. По-скоро медиите са пряко зависими от МВР, политически структури и мафията. Сред журналистите се всява страх. На практика им се показва, че неудобните могат безнаказано да бъдат тероризирани, пребивани и даже убивани. Това води до автоцензура, която убива истинската свобода на словото в България. В различните медийни фирми са внедрени сътрудници на МВР, които получават понякога пари на ръка и за разлика от някогашните сътрудници на ДС, не се водят никъде на отчет и са неконтролируеми .

- Мислиш ли, че твоите скайп-включвания в предаването подтикваха зрителите да се замислят за своята роля в обществото? Да осъзнават своята значимост, да се изгражда гражданска позиция?

- Без съмнение. Аз изградих първата в България успешна скайп система за директни видео връзки със зрителите без никаква цензура и предварителни записи. Зрителите оценяваха това и се чувстваха свободни граждани.

- Смяташ ли да заведеш дело в Страсбург?

- Гоненията над мен през последните 5 години преминаха всякакви граници и живея под непрекъснат страх за живота си. Вече имах 2 въоръжени нахлувания на МВР в дома ми.Тези хора са решени на всичко... Прокуратурата отказа на всички инстанции да предприеме действия срещу служителите на МВР, извършващи незаконните действия. Имаше дори изискана проверка от ДАНС, която е завършила без резултат срещу МВР. В силовото ведомство действат необезспокоявани хора, които дори ми смениха лични данни в компютърния масив на МВР. Нещо, което успях да докажа чрез Комисията за защита на личните данни. При всяка по-сериозна публикация ме привикват в МВР да давам обяснения. За период от 4 години съм бил привикван над 20 пъти да давам обяснения за какво ли не.Тези хора превърнаха живота ми в ад. Така че, държавата носи тежка отговорност за това, което се случва и аз ще я дам на съд в Страсбург.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 9401 |06.04.2010 Божидар Димитров: Нямам монопол над темата „Македония”! . 28| 13660 |23.03.2010 Фидосова: Независимите са с нас срещу президента . 3| 6977 |10.02.2010 М. Димитров: Дано "Октопод" и "Наглите" не останат само на хартия . 13| 8805 |24.11.2009 М. Димитров: Империята "Кръстева" превзема СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads