Реклама / Ads
27| 9471 |23.12.2008 ИНТЕРВЮ

Т. Дончева: Полицаи гледат от кабинетите си бардак “Цура”

.
Проблемите с ЕК не дойдоха от един отделен случай, когато някой министър взел веднъж подкуп, а от това, че у нас има организирана корупция, казва в интервю за в. "24 часа" депутатката от БСП.
 

 

интервю на Слави Ангелов

 

- Г-жо Дончева, със създаването на ДАНС НСС излезе в по-добра позиция.

- НСС за добро или лошо към 2005 г. имаше единствена добра репутация. Това може и да е фалшива репутация, но тя беше факт. Как си я бяха създали тази репутация, имам представа.

- Как?

- Ами общо взето с добро представяне на класни упражнения.

-Добре, но тези вече служители на ДАНС заслужават ли двойно по-големи заплати от МВР?

- Едно е да направиш на 1500 души 2000 лв. заплати, а друго е на 50 хиляди, колкото е МВР. Заплатите в МВР трябва да бъдат повишени, а не в ДАНС - намалени.

- ДАНС ефективна ли е?

- Какви резултати искате от ДАНС - служба, създадена вчера.

- Очаквам арестуван за корупция зам.-министър например.

- Резултатите трябва да бъдат върховенство на закона и никакъв чадър за никого. И не да хвърлим един министър в ареста, а сериозна работа срещу корупция. Нашите проблеми с Европейската комисия не дойдоха от това, че имаше един отделен случай, когато някой министър взел един път подкуп. Проблемът дойде от това, че у нас има организирана корупция. И ако искаш да ти мине проект през определени министерства, трябва да платиш на определени хора определен процент. Този процент се движи по веригата и стига до най-високо. Затова ни спряха парите. Най-тревожното в българската корупция е нейната организираност.

- До къде стигат процентите?

- Хайде да познаем до какво ниво. Ако не стигат до ниво министри, защо тези министри не си създадат системи за контрол и да се справят те самите с тези проблеми. Тези неща са видими. Ако си направиш труда, ще видиш, че има един много малък брой фирми, през които трябва да ти мине проектът, за да успееш. Те не си оформят взятките под формата на комисиона, те могат да поискат например софтуерен или пък консултантски хонорар.

- Тези фирми чии са?

- Тези фирми винаги са свързани с властта. Те имат свойството да прескачат от правителство на правителство. И когато има чиновници, които се заседяват изключително дълго на определени постове и блестят с имуществено състояние, не е проблем да ги идентифицирате и да ги изпратите на друго работно място, ако чак толкова не ви стигат доказателствата срещу тях. Ето например тези трактори, които дойдоха до София, аз се сещам кой им е заредил нафтата.

- Бойко Борисов ли?

- Иска се нафта, за да дойдат до София, а в същото време те вземат пари, които никога не са получавали. В Гърция протестират млади хора, лишени от социална перспектива, а тук протестират хора, залети със социална перспектива. Но, разбира се, съществува проблемът, че до тези протестиращи не стигат в пълния размер парите, които им се полагат.

- В това е проблемът, а не кой им е заредил нафтата...

- Не. Проблемът е и в двете, защото ние като нация сме силно маргинализирани и ужасно податливи на всякаква манипулация. За 20 г. вече е време да пораснем, стига сме оставали в пубертета.

- Разумно ли е да се правят съкращения в МВР?

- Проблемите в МВР не могат да се решат без преструктуриране и съкращаване след анализ. Там има например персонал за ремонт на лади Не може да получават еднакво например дознатели и полицаи, които работят на пътя.

- Тези на пътя не си ли докарват допълнително?

- Докарват си и това всички го знаят, защото всички са им давали пари.

- Вие давали ли сте подкуп?

- Не, защото мен ме познават и защото няма как. Но е много неприлично, че тези хора си искат директно пари.

- Действията на МВР срещу организираната престъпност изглеждат много хаотични и повърхностни. Ето разследват Таки за някаква фалшива 100-доларова банкноти отпреди 10 г...

- Така изглежда само на пръв поглед. Но не може нещата в МВР да се променят толкова бързо. Не можеш да искаш от МВР неща, на които то не е способно. Отборът за противодействие на Таки си е същият. Тези хора от години работят по едни смешни дежурства. Никой не им поставя задачи и никой не им иска доклади. При което те си разхождат униформите - нито работят, нито си почиват Ако трябва, нека да върнат бивши служители от МВР на ключови постове. Това е едно от решенията. Трябва да се подобрят и битовите условия. Не може служителите в националната полиция да гледат през прозорците на кабинетите си през реката публичния дом "При Цура". Но действията по притесняване на престъпния контингент не са лоши и не са повърхностни. Тези хора трябва да бъдат притеснявани. Когато те са извън страната, ти ги откъсваш от бизнеса. Стесняваш територията им. Даваш самочувствие на други хора да могат да им се опрат. Някой ми разправяше за Дупница, че братята там можели да казват колко банички да произвеждаш Имаш си фурна, но повече от тази бройка не можеш да произвеждаш

- Братя Галеви вероятно не въздействат само на времето в Дупница?

- Да. И всички казват - Дупница е един прекрасен град. А това е един абсолютно мафиотски град. Мисля, че хората трябва да се надигнат срещу това.

- А държавата не трябва ли да се надигне?

- Държавата - това сме ние. Ние не сме под турско робство.(24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 101| 90182 |21.12.2008 Ядрено лоби и медийни ченгета – някои го предпочитат горещо . 10| 8102 |19.12.2008 Б. Петранов: Световноизвестният „Дом Витгенщайн” не може да е само български бастион . 15| 5657 |17.12.2008 Л. Хампарцумян: Ерата на лесните пари в голямо количество свърши . 27| 5974 |11.12.2008 М. Плугчиева пред Der Standard: Така не бива да се отнасят към нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads