Реклама / Ads
9| 10761 |30.07.2019 ИНТЕРВЮ

Доц. Димитър Дъбов пред Фрог: У нас не се живее нормално, Столична община и съдът се подиграват с нас

.
Доц. д-р Димитър Дъбов
У нас не може да се живее нормално, Столична община и съдът се подиграват с нас. Това каза възмутен очният лекар и преподавател доц. Димитър Дъбов пред Фрог нюз.
 

Той и негови съседи потърсиха екипа ни, за да споделят за проблемите, с които са се сблъскали, след като строител, против всички закони и правила, издига сграда на три метра от края на имота им в столичния кв. „Кръстова вада“. Ето какво разказа той:


Г-н Дъбов, защо се наложи да потърсите община „Лозенец“ и защо след това стигнахте и до съда?


Блокът ни се намира в столичният квартал „Кръстова вада“ на ул. Хага“ №12. Намира се в близост до столичен мол и метро. Преди година и половина до нас започна стоеж на изключително близко отстояние от 3 метра. Още преди старта на строежа решихме да действаме и се обърнахме за помощ към общината „Лозенец"“. Там, за наше „успокоение“ ни казаха, че ще направят и друг блок до нашия. Новият блок е на недопустимо разтояние от нашия. Делят ни няколко метра. Можем да си подаваме с комшиите кафе, храна, каквото си искаме. Просто можем спокойно да се здрависаме. Нашият блок е на пет етажа, но забележете другият е на три етажа по документи, но е по-висок от нашия.


Е как става този номер?

 

Ами достроиха си още три етажа. Но въпреки това се води на 3 етажа. Същият строеж е с дълбочина 26 метра и по закон отстоянието между сградите трябва да е още по-голямо.


Какво направихте?


Ние решихме да си потърсим правата в съда. Преди това имахме среща с главния архитект на София Здравко Здравков. На нея той ни каза, че сме прави, че няма нужното отстояние, но трябва да отидем на съд. Това и направихме. Подадохме жалба в съда, като оспорихме визата за застрояване. Въпреки делото, строежът започна и днес той вече е готов. Писахме до кого ли не- до главния архитект на София, до община Лозенец, до шефа на ДНСК, до омбудсмана.


Отговориха ли ви?


Не, отникъде нищо. Съдебната сага не е приключила. На първа инстанция в административен съд -София загубихме, на втора магистратите решиха, че първата неправилно се е произнесла и върна делото на същия състав. Той отново реши не в наша полза. Сега предстои да обжалваме. В рамките на процеса бяха извършени три експертизи, които са с противоречиви становища. Това, което е най-любопитното е, че в очите всички юристи, експерти и т. н. казват, че сме прави, че до нас блок не трябва да се стои толкова близо. След това в документите нещата се променят. Казва ти се едно, но на практика става обратното.


Докато се борите, за да докажете, че сградата в съседство е издигната незаконно, какво се случва с нея?

 

В блока вече се нанасят хора. Убеден съм, че в община „Лозенец“ , а може би и в цяла София и цяла България, почти е невъзможно човек да съществува нормално и да живее нормално. Въпреки, че построиха блок до нас, въпреки , че ще ни се наложи да гледаме стена, все едно сме в затвор, сега сме задължени да плащаме на техните адвокати, за експертизи на вещите лица и т. н. Община „Лозенец“ и съда се подиграха с нас. Няма гледка, няма светлина и въздух. Всички казват, че сме прави, ние също го знаем, но накрая излиза съвсем друго. Това е положението.

 

Отказвате ли се от битката?


Ние не сме песимисти. Опитахме да се преборим по нормален  и цивилизован начин чрез съда. Но, нищо подобно в България не се случва. Съдът е подвластен на хората с пари. Това е в България. Разбира се, ще продължим да се борим, макар, че сме си мислили да затворим някой от булевардите. Около блока не остана здрава улица. Инфраструктурата буквално се разруши. Улицата е на дупки. В съседните имоти започнах още строежи. Новите строители завзеха една улица и я унищожиха, няма я вече. И това всичко става с разрешение на община „Лозенец“. Тя си затваря очите пред всички тези безобразия.


След като част от улиците в квартала вече ги няма, а други са разрушени, как се движите с колите си?

 

В този квартал тепърва се строи, но в момента вече е ад. Много трудно се минава. Разминаваме се, като се изчакват колите в насрещното. Няма къде да се паркира.

 

Какво казват адвокатите, дават ли ви надежда?

 

Не, в България никой адвокат не може да бъде спокоен. Той дори да знае 1000 процента, че е прав, знае, че пак може да загуби. Това е истината. Всички в блока сме притеснени, но срещу бюрокрацията на общините не можем да се борим. На всичко отгоре те са подплатени с по-висшето ниво на общините и съда в София -град. Все пак си мислех, че имаме община.


Казахте, че сте писали и до ДНСК. От там отговориха ли ви?


Не, няма отговор. От арх. Калинов имахме отговор. Той ни написа, че най-вероятно ние сме прави. Разпореди проверка в община „Лозенец“, но резултатът пак си е в наш ущърб. Въртим се в омагьсан кръг. На много места и с мого хора е така.

 

 Някой може да реши, че сте роднина на социалиста Димитър Дъбов и ще се зачуди защо не сте се обърнали за помощ към политик, за речем.

 

Не, не съм роднина с г-н Дъбов, но по случайност аз лекувам децата му, защото съм очен лекар. Не съм търсил съдействие от политик или човек на висока позиция. Ние вярвахме в съдебната система. Вярвах, че институциите в България си вършат работата честно и почтено. Но явно съм се лъгал. Много съм се лъгал.

 

Интервю на Катя Илиева

 


.

Снимка: Така изглеждат блоковете един до друг

 



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8997 |27.07.2019 Мирослав Найденов пред Фрог: Ако скриете свинското с чума в хладилника, след размразяване, заразата пак ще плъзне . 8| 9839 |25.07.2019 Весислава Танчева: На контрапротеста пред ВСС бяха момчетата с агнешките главички . 6| 8516 |11.06.2019 Симеон Иванов: Разкрихме се пред вербовчиците на момчето, сега ще са по-внимателни и информирани . 7| 16910 |21.05.2019 Писателят Недялко Славов: Реката спира пред този, с когото може да говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads