Реклама / Ads
2| 18990 |19.08.2016 ИНТЕРВЮ

Доц. Крупев: В здравеопазването става дума за ужасно много пари

.
доц. д-р Мартин Крупев
Бюджетът на една голяма болница в Австрия преди 15 г. се равняваше на бюджета на държавата Грузия, казва за Фрогнюз един от най-добрите ни специалисти по образна диагностика.
 

интервю на Ана Кочева


- Защо толкова важна област в медицината като образната диагностика се оказва тера инкогнита в общественото съзнание, доц. Крупев?


- Не бих могъл да говоря от името на обществото, но моите впечатления са също такива и затова съдя от буквално неадекватните въпроси, които понякога се задават от пациентите. За да има добро лечение, трябва да има и добра диагностика, т.е. докторът трябва да знае какво прави. Ето защо в 80% от заболяванията образната диагностика има решаваща роля. Разбира се, има и такива заболявания, като популярния захарен диабет, при които диагноза се поставя само с изследвания в лабораторията, но в повечето от останалите случаи има нужда от образната диагностика, независимо дали става дума за камък в бъбрека, за инсулт и т.н.

 

- На какво равнище е образната диагностика у нас?


- На българско. На собствено. Като и всичките останали сфери в обществения ни живот.

 

- Има ли достатъчно кадри в тази област?


- Предостатъчно, като във всички други области. Интерес у студентите, завършващи медицина, има, той е голям, стига да не практикуват тази специалност у нас.

 

- Да се качим тогава на следващия етаж, образно казано, и да погледнем към цялата сфера на здравеопазването. Като човек, който е в този казан, за какво става дума в него – за пари, за много пари…?


- В този казан на първо място става дума за оцеляване. Разбира се, пари са нужни, и то много. В тази връзка ще използвам случая да разкажа нещо, което ми се случи преди 15-тина години. Намирах се на специализация в една от най-големите болници в Европа - в Грац, Австрия. Срещнах се с директора на болницата и директно зададох въпроса – защо ви е нужно да купувате пети апарат за ядрено-магнитен резонанс, при положение, че вече имате четири в болницата, които не са достатъчно натоварени с пациенти. Отговорът беше – за да изпълня програмата, защото, ако не го купя, тези пари ще ми бъдат отрязани следващата година от бюджета и моите началници ще ми се карат, че не съм изпълнил заложеното. В този момент аз попитах какъв е бюджетът всъщност. Понеже водехме разговора на английски език, в отговора чух думата „Джорджия” и попитах: „Колкото на щата Джорджия ли?”, а той отговори: „Не, колкото на държавата Грузия”. Значи тази болница, която наистина е голяма, най-голямата в областта с 2,5 млн жители (но имаше още 52 държавни болници и горе-долу толкова частни) разполагаше с бюджет, равен на този на държавата Грузия. Давате ли си сметка за какви пари става въпрос? Ето го отговорът на вашия въпрос за пари ли става дума. Да, за ужасно много пари става въпрос!

 

- Да, както и ако човек трябва да си направи ЯМР у нас и се наложи да си го плати сам, също става дума за много пари. Покрива ли се това изследване в Европа от здравните каси, как стои въпросът там в сравнение с България?


- Този въпрос трябва да се отправи към здравната каса. Но, да, навсякъде по света това изследване се покрива. Говорим за нормалния свят. И не се налага доплащане. У нас също не става въпрос за доплащане, а за изцяло плащане на цената, която съответното лечебно заведение е обявило в случай, че изследването не се покрива от НЗОК. Регламентът в Александровска, напр. е: идва пациентът, защото неврологът е преценил, че трябва да му се направи ЯМР. Или носи талон от НЗОК, или плаща в касата на болницата 350 лв. Безплатно е за пациенти, които в момента лежат на територията на болницата, напр. в неврологията. Който не може да се сдобие с въпросния талон, се чувства принуден да извади пари от джоба си. А такива талони може да издават само специалистите по ДКЦ-тата, бившите поликлиники. За ЯМР се чака и одобрение от Районната здравна каса, чийто срок е 30 дни. Т.е. достатъчно сложна, и тромава, и усложнена допълнителна процедура.

 

- Как ще коментирате скандала с т.нар. пръстови отпечатъци?


- В интерес на истината не съм запознат в детайли с темата. При нас това вече е въведено. Приемам го за даденост и изпълнявам. Така съм възпитан, винаги съм свикнал да се съобразявам с правилата.

 

- Добре, тогава да минем на темата за здравната култура на българина…


- Здравната какво? Това ми е отговорът! Вън от шегата, която обаче е истина, ще кажа, че единствено лекарите са в състояние да преценят дали някакъв симптом, макар и незначителен, не е израз на някакво по-сериозно страдание. Затова е важно да се посещава лекар. А най-хубавото за един лекар е след преглед да каже: „Човеко, здрав си. Живей си живота спокойно!”

 

- Колко са тези случаи на фона на останалите?


- Предвид факта, че работя на твърде специфично място, не повече от 10%.

 

- Здрав ли е българинът впрочем?


- Ментално ли? (смее се). В приетата преди 30-тина година и валидна към днешна дата дефиниция на здраве на СЗО, се казва, че здраве е състояние на пълно физическо, психическо и финансово благополучие. Така че всеки сам може да си направи сметка колко души в България би трябвало да са здрави според това определение. Затова и попитах в началото „ментално ли”.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Доц. Мартин Крупев е доцент при катедрата по Образна диагностика в МУ-София. Специализирал е в Австрия, Германия, Холандия, Полша и др. Автор е на десетки научни трудове и различни доклади, които е изнасял пред авторитетни форуми у нас и в чужбина. През 2005 г. е лауреат на престижната награда Werner von Siemens Excellence Award. Лечебно-диагностичната му дейност включва конвенционални рентгенографски, ултразвукови, компютъртомографски и магнитно-резонансни изследвания, консултации на пациенти и лекари-клиницисти по медицинска документация (вкл. образни изследвания).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 22677 |28.03.2015 Кирил Добрев: "Анти-Станишев" и поправките в устава на БСП са демагогия . 45| 11221 |03.10.2014 Жорж Ганчев: Политиката е сложна игра, с прости хора не става . 27| 13560 |23.12.2013 И. Първанов: Когато сме послушни съюзници, ставаме най-разорените победени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads