Реклама / Ads
74| 73214 |28.04.2020 ИНТЕРВЮ

Доц. Атанас Мангъров: Никога не е имало пик на коронавируса у нас, няколко стотин хиляди души са заразени

.
Доц. Атанас Мангъров
Няма пик на коронавируса у нас и никога не е имало. Това каза пред Фрог нюз шефът на детската инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Ето какво още обясни той:
 

Г-н Мангъров, разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как са били изследвани хората в Банско за коронавирус. Какво ви направи впечатление?

От проучването й става ясно , че 8 на сто от населението са били в контакт с коронавируса. При  население около 1300 души, това прави сто и няколко души. Резултатът горе-долу съответства на тези от други такива изследвания в страната. Около 5 на сто от направените бързи тестове са положителни, други пък дават между 2 и 4%. Ако тези данни се пренесат към населението на цялата страна, това означава, че някъде около 560 000 души у нас са изкарали този вирус –симптоматично или без симптоми.






Ограничителните мерки трябва ли да се променят в такъв случай?

За да се спре тази епидемия, минимум 70 на сто от населението трябва да прекара заболяването. А тези 8 процента означават, че сме много далече от тази граница. Броят на заразените ще нараства, колкото и да се ограничават хората.

 

Хората с изненада разбраха от НОЩ, че вече сме преживели един пик на епидемията и даже вървим към втори. Защо така неусетно преминаваме през тези пикове?

Няма никакъв пик досега. И никога не е имало. Ако изследваш на ден 200-300 проби, ще намериш около 30-40 души, които отделят вируса. Ако изследваш 3000-4000 души на ден, ще намираш 300-400  които отделят вируса. Броят на заразените е винаги пропорционален на броя на изследванията. Би трябвало според данните на проучването в Банско, в страната да има над 400 000 души, които са се срещнали с коронавируса. С това темпо, с което вървим,  ще си ги мерим много време. Трябва да отбележим, че това, което се намира в Банско, са следите от вируса сред населението.  Докато при писиар тестовете се установяват хората, които само в настоящият момент отделят вируса. Вирус се отделя и от хората, които са заразени, но нямат симптоми. А тях обикновено не ги изследваме.





Ако всички българи бяха изследвани с писиар тестове какъв щеше да е резултатът?

 Щяхме да установим, че има няколко стотин хиляди души, които са заразени.

 

Ще се научим ли да живеем без страх от коронавируса?

 Независимо дали искаме или не, ние вече си живеем с този вирус и виждаме, че не е толкова страшно.  Ще говорим за един пик, втори пик… Животът е това, което се случва, докато правиш други планове.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 44107 |21.04.2020 Ген. Атанас Атанасов: Направено е така, хората да не разбират, как една част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните обръчи . 6| 22144 |02.01.2020 Бойко Атанасов: Имало е план да ме арестуват. Цацаров е ковчежник на цялата мръсотия в държавата . 16| 24239 |29.12.2019 Атанас Русев: Скоро 100 000 човека няма да имат грам вода, престъпление е да се прави политика по време на бедствие . 21| 23252 |25.10.2019 Бойко Атанасов: Страх тресе Цацаров и Гешев, президентът веднага ще подпише указа за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads