Реклама / Ads
14| 11031 |10.12.2007 ИНТЕРВЮ

Доц. Никола Калоянов: Термовизионна камера лови крадците на парно в блоковете

.
Едно от най-новите технически изобретения - термовизионната камера вече се използва за обучение на студенти от Техническия университет. Този уред прави топлинни снимки и така се ползва за различни проблеми. С тази камера могат безпроблемно да се хващат крадци на топлоенергия, които са си изключили парното например.
 

Интервю на Даниела Георгиева 

Доцент д-р инж. Никола Калоянов е зам. - ректор на Техническия университет в София. Той прави проучвания в областта на енергийната ефективност. Последната му страст е термовизионната камера, с която решава редица проблеми в сферите, където се използва топлинна енергия.  

- Доц. Калоянов, какво представлява тази термовизионна камера и как се прилага?

- Нашият закон за енергийна ефективност регламентира изисквания към фирмите, които правят обследване на сградите да имат измервателна техника и  един минимален набор от технически средства, с които се измерват реалните параметри на сградата. Има обаче една друга категория средства, която е по-прецизна, тя не е задължителна за фирмите. Тази техника обаче разкрива много други неща, които с обикновени уреди няма как да се установят. Тя е измислена през ранните 50 години, създадена е по поръчка на военните на САЩ и се основава на един феномен - окото на змията. Животните виждат нощно време, но те използват минималната нощна светлина, докато змията има свойството  да улавя температурния силует на обекта и така хваща заека или някое друго животно. На този принцип сега са се развили много високи технологии, с които става възможно заснемане на температурното поле на обектите.

Такава камера имаме и ние в Техническия университет. С нея е възможно дистанционно да се разбере в кой апартамент работи парно например и в кой не.

img_4163.jpg

- Какъв е принципът на действие на камерата, как точно се заснема?

- Прави се температурна снимка на обекта и зоните, в които има повишена температура са оцветени с друг цвят и така става възможно, ако фронтално застанеш срещу един блок, да разберш колко топлинни тела работят и колко не. Ние използвахме този уред за заснемане на няколко жилищни блока и съвместно с домоуправителите, които знаят в кое жилище има парно и кой е декларирал, че си го е изключил, установихме, че има редица недобросъвестни потребители, които ползват топлина незаконно. Централният топломер, който се намира във входа на блока отчита количеството топлина, което се използва от целия вход. То се разпределя между уредите, които се поставят на всеки един работещ радиатор и те наброяват някакви числа. Това количество топлина се разпределя на броя на апартаментите, но без да се отчита незаконно включения радиатор. И така се получава, че гражданите се крадат един друг. На въпроса „защо не ги хванат тези", обикновено отговорът е много сложен, защото трябва да се прави прокурорска проверка. Традиционно нарушителите включват отоплението през нощта, тогава се иска специално разрешение и т.н. Аз смятам, че с тази техника може да се намери нормативен път, по който такава снимка да се приеме за доказателство и тези действия да се таксуват като злонамерено нарушение и да се санкционират. Иначе става така, че добросъвестният потребител, който иска да си плаща нормално отоплението, трябва да плаща и за отоплението на съседа, който краде.

shema.jpg  снимки Вяра Йовева

Ето защо и топлофикация прояви интерес към този уред и в момента разработваме център по термовизия в Техническия университет. Фирма „Флир", която е водеща в света, има завод в Швеция. Там произвежда тези камери. Те се обърнаха с молба към нас да подпишем договор, за да може да се запазнаят и обучават хора с тези камери.

- За какво друго може да се използва този уред, има ли широко приложение в различни области?

- Използва се за заснемане на газово трасе и така може да се открива пропуск на газ. Един голям газопровод минава през най-различни места и няма начин да се разбере, акоима някакво малко изтичане на газ. С тази камера се прави снимка и се вижда облакът, който за простото око е неуловим.

Друга област, в която се използва е в застраховането. Например трябва да се застрахова печка или хладилник. С камерата може да се установи ако уредът има недостатъци. Представители на фирмата  влизат и виждат, че от едната страна грее повече, че контактите излъчват топлина, те не са добри и отказват или просто свалят категорията на застраховката.

Ние използваме камерата и в големи индустриални предприятия, с нея установяваме всевъзможни фалове нарушения и загуби, „дупки" през които изтича енергия. Установяваме, че в една пещ, в която се разтопява алуминий, липсата на капак на пеща води до 30% загуба на енергия. Така че камерата е ново поколение техника, което е с много силен положителен ефект в енергийната ефективност и помага много на анализаторите.

Аз една сутрин направих експеримент, като насочих камерата срещу портиера в униреситета и видях, че температурата е ненормална. Попитах го „зле ли ти е", той каза „не", но температурата на лицето му беше започнала да се повишава. По-късно викаха линейка. Това означава, че той се е разболявал, но човешкото тяло докато усети повишението на температурата минава известно време. И диагностиката с камерата го хвана преди това.

В България такава термовизионна техника се използва в НЕК. Те имат по-слаби от тази, която ползваме ние в университета. С тях се диагностицират електрически стълбове, през които минават проводите с големи жици на височина 20-30 метра. Там се свързват два провода и не е възможно да се провери контактът.Трябва да се качва на всеки един стълб и да се проверява такава опастност, а отдолу с камерата се прави една снимка и се вижда нарушение в резултат, на този нарушен контакт. Така се преодолява голяма загуба на електроенергия.

Камерата прави перфектна диагностика на двигател. Когато той работи и някой цилиндър е запушен, то той прави загряване. И това се вижда на камерата.

Имаме идея да се използва уредът и в метрото, защото това е един тунел, където има най-различни кабели и свързки.  

- Тази камера има ли някакво вредно влияние върху хората и околната среда?

- Тя не излъчва, а приема вълни. Това е феномен от физиката, всяко тяло нагрято до определена температиура излъчва вълни. Всеки човек излъчва с тялото вълни. Камерата приема вълни и ги разчита, така че тя е абсолютно безвредна.

-  Вие правите проучвания в областта на енергийната ефективност, разкажете ни как се отразява употребата на климатизация в помещенията, какви рискове крие?

- При температурни условия около 40 градуса и наличие на влага има риск  да се развива легионела. Това е бактерия, която когато попадне в дихателните пътища на човек  причинява сериозни поражения. Тази болест е открита в Африка, когато легионите са минавали през различни месности и са пили всякаква вода. Не случайно нормите  за загряване на водата за битови нужди бяха 60 градуса, сега са намалени на 55. При такава висока температера става унищожанване на тези микроби.

В климатиците опасното е, че там се отделя влага и има сравнително висока температура, това са добри условия за развитието на тези бактерии.

img_4179.jpg

Във Франция има специални правила, създадени от правителството, когато се прави климатична инсталация, трябват специални доказателства, че вниманието е повишено. В Европа това е известно отдавна и се предприемат мерки най-вече чрез повишаване на температурата на местата, където е възможно да стане това зараждане на бактерии, тоест нещо като изваряване. Става въпрос за апаратите, където се подготвя гореща вода за битови нужди. Там е второто слабо място.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 90| 12436 |07.12.2007 Стефан Гамизов: Тандемът Първанов - Борисов е най-опасен за демокрацията ни . 3| 5878 |06.12.2007 Илияна Йотова: Няма европейска практика за купуване на гласове, БСП има нужда от реформи . 16| 7011 |30.11.2007 Иво Атанасов: Избирателите изневериха на БСП, защото върхушката й е нелоялна . 11| 20028 |02.12.2007 Бившият наркоман Станислав: Опитах самоубийство със свръхдоза, но извадих късмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads