Реклама / Ads
72| 6826 |13.02.2009 ИНТЕРВЮ

Доц. Павлов: Политическа поръчка номинира Путин за почетен доктор

.
С обувки ще замерят руския премиер Владимир Путин в старата българска столица Велико Търново. Скандалът избухна след решение на академичния съвет да присъди на руския държавник титлата почетен доктор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
 

В болярския град готвят граждански протести, а сред академичната общност тече протестна подписка.

 
Доцент д-р Пламен Павлов е преподавател по история на Византия и Балканите във ВТУ”Св. Св. Крили и Методий”. Председател на Агенцията за българите в чужбина (1998-2002 г.)

- Доцент Павлов, как се стигна до идеята  Владимир Путин да бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет?
- Всичко стана много прибързано, без предварителна подготовка и обсъждане. На един академичен съвет в края на януари идеята беше лансирана от ректора. Колегите не оцениха ситуацията. Повечето останаха с впечатление, че това е предложение, което тепърва ще се дискутира. Мислехме, че е началото на номинацията. Проведе се гласуване, но аз не участвах. Единствен поисках думата и изразих становище. Според мен, номинацията на  личност като Путин  трябва да бъде направена и одобрена с пълно болшинство. Предупредих, че решението е политическо, а кандидатурата на руския премиер е доста спорна –  в неговата родина, на запад,  в България. Той е атакуван за нарушаване на човешките права, връзки с олигарси и т. н.  При провеждането на цялата процедура не беше спазен правилникът на университета. Но въпреки всичко това, към медиите беше подадена официална информация, че е взето крайно решение.

p_pavlov1.jpg
- Съмнявате се, че решението е политическо, чия намеса виждате?
- Това не може да бъде само идея на ректора проф. Пламен Легкоступ. Прозира политическа поръчка. Заедно с колеги подозираме, че тази идея се гласи тайно повече от половин година. Вероятно инициаторите са от най-висшите кръгове в държавата – от президентството или правителството.
- На специална пресконференция преди два дни проф. Легкоступ заяви, че противниците на Путин  са хора с „нереализирани управленски и политически амбиции”.
- Не мисля, че ректорът се е изразил точно. Много от хората, които са срещу неговото предложение, нямат нито политически, нито управленски амбиции. Не може университетът да бъде използван, за да се прави пиар на премиера Путин, а други пък - да извличат дивиденти от това.
Искам категорично да кажа, че нямаме нищо против   личността на Путин, нито сме срещу българо-руските отношения, нито сме русофоби. Обидно е по такъв примитивен начин да се представя проблемът. Въпросът е принципен - всичко трябваше да стане открито и  честно. Ние затова изразяваме отрицателна позиция.
- Каква е реакцията в университета, какво коментират хората във Велико Търново?
- Несъгласните с кандидатурата на Владимир Путин излезнахме с протестна декларация. В университета в момента тече подписка срещу приемането на този човек за почетен доктор. До колкото знам в града също върви подписка против идеята на ректора. В интернет пространството темата  се дискутира оживено от хората. Истината е, че никога до сега дадена кандидатура не е предизвиквала толкова противоречиви настроения и в университета, и в Търново. Неодобрението е голямо. Студентската общност също е негативно настроена. През последните дни ни се обаждат и много бивши наши възпитаници. Те открито казват, че това е политическа поръчка, която не работи за доброто име и авторитет на учебното заведение.
-Вече се чуха закани, че студенти ще замерят Путин с обувки. Граждански формации също се готвят за протести.
- Не изключвам да имат такива прояви. Да не забравяме, че от 20 години живеем в демокрация и в реда на нещата е всеки да може да изразява свободно отношенията си към дадена личност или събитие. Ако някой се е опитвал да избяга в провинцията от рисковете за негативна реакция в София, сигурно се е излъгал. Търново е град, с будна съвест.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 8545 |27.11.2008 Георги Лозанов: Първанов се превръща в печална политическа гледка . 4| 7096 |19.11.2007 Проф. д-р Петър-Емил Митев: Сивата икономика ражда сиви пътища към политическата власт . 1| 6464 |20.09.2007 Доц.д-р Марин Нешков: В туризма има проблеми, защото не е налице политическата воля . 2| 6558 |26.04.2007 Петър Караиванов:Няма политическа воля за унищожаване на сивия сектор в икономиката ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads