Реклама / Ads
7| 21801 |03.11.2015 ИНТЕРВЮ

Доц. д-р Цанков за Фрог: Болници връщат пациенти, а Пета градска ги приема

.
Доц. д-р Цанко Цанков
Доц. д-р Цанко Цанков e началник на II хирургично отделение в Пета градска болница в София. Под негово ръководство се извършват операции на дебелото и правото черво, на стомаха при наличие на тумори, на жлъчния мехур, на щитовидната и надбъбречната жлеза... „Дисертацията ми е в областта на перианалната област – абсцеси, фистули, които не се лекуват правилно. Смятаме, че при нас се извършва радикалната операция при тези заболявания”, посочва медикът.
 

- Доц. Цанков, сблъсквате се с изключително тежки случаи на болни от рак.  Има ли промяна в тенденцията?

- При нас идват все по-възрастни болни от рак. Има и млади. Идват жени с патология на млечната жлеза. Възрастта не е ограничена – среща се и при по-млади, но и при доста възрастни. Оперирали сме над 80-годишни жени с рак на гърдата. Оперирали сме 90-годишен човек с рак на правото черво. Това напоследък не е прецедент. Преди години не беше така, възрастни хора не боледуваха толкова често от рак. В момента имаме опериран 80-годишен човек, който е с рак на правото черво и същевременно друг тумор под черния дроб.

Предлагаме на близките им да бъдат до тях, което е важно. Тези възрастни хора не бива да се чувстват захвърлени между бели стени.

 

- Изправяте на крака хора, които нямат шанс да се излекуват напълно.

- При нас идват хора с гинекологични операции вследствие на тежка диагноза. Операциите са на млади жени, които имат рак на шийката на матката, на яйчниците. Ние лекуваме усложненията. Гинекологичните тумори са много агресивни. Една от причините за тях е папилома вирусът. Жените трябва да правят често профилактика. Има много изпуснати случаи поради немарливост и поради това, че пациентите не са приети в други болници. Постъпват пациенти с рецидивни тумори на дебелото и правото черво. Някои лечебни заведения не предпочитат такива тежко болни и тогава те попадат при нас. Възстановяването след операцията е много трудно, още повече, че те са във фаза, при която трайното излекуване е невъзможно. Идват за поддържащи операции.

Когато има метастази в черния дроб, извършваме атипични резекции на черния дроб в хода на основната операция. Това означава, че го изрязваме. Ежемесечно проследяваме нашите пациенти. Химиотерапията е с по-ограничени възможности особено при чревните тумори.

 

- В какво още сте силни?  

- Приоритет на отделението е оперативното лечение на рака на дебелото и правото черво, на стомаха, рака на млечната жлеза, миниинвазивни операции на жлъчен мехур, оперативни интервенции в перинеалната област – перинеални абсцеси и фистели и хемороиди, операции по повод слабинни хернии и хернии на предна коремна стена.

На доста високо ниво оперираме щитовидната и надбъбречната жлеза. Във Второ отделение работи проф. Петков, който е водещ ендокринен хирург. Заедно оперираме. Ендокринолозите лекуват с хапчета, но има заболявания, които не могат да се лекуват с медикаменти. Всички възли трябва да се оперират, тъй като могат да крият рак. Заболяванията на надбъбречната жлеза са сериозни и няма много медицински центрове, които да се занимават с тях.   

 

- Казахте, че оперирате хемероиди. Задължително ли те трябва да се оперират?

- В някои степени на хемероидалната болест се изисква оперативна интервенция. Степените са четири. В трета и четвърта се налага операция. Тук правим уайтхед операция, която се смяташе за опасна. Тя е опасна, когато не се знае как да се направи.  Имам над 1000 пациенти, оперирани по този начин и след нея пациентът няма усложнения, като изпускането например. Тази операция лекува напълно. След операцията не се налага диета, която са спазвали болните.  

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 22010 |22.10.2015 Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Министър Петър Москов излъга за ваксините от Турция . 13| 11357 |05.10.2015 Афганистанец за Фрог: Губернаторът на Кундус обръснал 400 талибани и ги пуснал . 8| 17299 |01.10.2015 Д-р Борил Петров за Фрог: Злокачествените заболявания покосяват все повече млади хора . 36| 10269 |04.09.2015 Ангел Славчев за Фрог: Край на НПО-тата, на хранилка от чужбина!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads