Реклама / Ads
15| 16353 |10.02.2010 ИНТЕРВЮ

Едвин Сугарев: Арестуваха гангстер, браво на Цветанов

.
Едвин Сугарев
Чрез Алексей Петров Станишев провеждаше политически, а може би и икономически интереси. Бившият главен прокурор Никола Филчев бе институционалния стожер на групировката на Трактора, казва бившият депутат и дипломат
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Сугарев, преди години вие пръв заговорихте, че Алексей Петров е свързан с престъпния свят, как коментирате арестуването му днес?


- Коментарът ми може да бъде само положителен. Браво на министър Цветанов, въпреки, че не съм фен нито на него, нито на шефа му. Най-сетне се намери някой, който да каже известната от преди 10 г. истина, че става дума за гангстер. С министъра на МВР ставаме вече двама, които определят Алексей Петров като стожер на една доста сериозна престъпна групировка.

- Наричате Петров „гангстер”, но само до преди няколко месеца той беше важен агент в ДАНС, съветник на Петко Сертов, сега пък преподава икономика, консултира едрия бизнес. Каква трябва да бъде отговорността на Станишев и БСП?


- Той беше назначен за съветник в ДАНС, но реално беше сивият кардинал в Агенцията и изпълняваше функцията на пряк наместник на Сергей Станишев там. Чрез ДАНС Петров провеждаше политическите, а може би и икономически интереси на стария премиер.

Всичко това не може да се обясни в една нормална държава. България не е нормална страна и това е големият проблем. Инак не би могъл да се случи следният абсурдистки прецедент – един вътрешен министър да бъде принуден да си подаде оставката заради нерегламентирана среща с оперативно интересни лица, а човекът организирал срещата, не само нищо не му се случва, ами го повишават и назначават за съветник на шефа на най-голямата тайна служба в България.

- Говорите за скандалната среща на басейна „Спартак” с дупнишките братя Галеви.

- Да, точно нея визирам.

- Но не е ли странно, че днес Румен Петков поиска оставката на партийния си шеф Станишев тъкмо заради Алексей Петров?

- Заради скандала на „Спартак” Румен Петков беше пожертван в някакъв смисъл и е нормално сега да се бунтува, и да си обръща думите. Това при комунистите е разбираемо и се случва. Явно си разчистват сметки. Вътре в партията Петков е най-яростният противник на Станишев и прави всичко възможно да предизвика оставката му. Така че ареста на Петров е добре дошъл за него.

- Вие твърдяхте, че Алексей Петров стои зад убийството на военния прокурор Николай Колев?


- Да, твърдя го и сега, в следствие на мой разговор с Николай Колев, четири дни преди да го убият. Той директно ми каза, че очаква Алексей Петров да му скочи. След няколко дни го разстреляха. Конфликтът там беше свързан с фактора Никола Филчев. За много хора не е тайна, че тогавашният главен прокурор беше основният властови стожер на групировката на Алексей Петров. По-късно разбрах, че на Алексей са му лансирали тезата, че прокурорът Колев има нещо общо с атентата срещу него.

- Но защо правосъдната система не поиска да чуе разкритията ви, а убийството на Колев и до днес е мистерия?


- Не само убийството на прокурора Колев е мистерия, мистерия остана и опитът за убийство на вашия главен редактор Огнян Стефанов. Прецедентите станаха доста много. Обяснявам си ги с очевидния страх, който изпитват много хора от политическите и съдебните среди от фигурата на Алексей Петров. Той е известен като злопаметен, много ловък, грижи се да има информация срещу всеки, за да може в определен момент да го компрометира.

- Припомнете какво стана със съдебните дела, които Алексей Петров водеше срещу вас?

- Три съдебни дела водеше, но после бяха обединени в едно. Не успя да ги спечели и ми плати съдебните разноски. Те бяха много специфични. Едното е за обвиненията ми за смъртта на Николай Колев. Тогава аз дадох изчерпателни показания в СДВР в присъствието на Бойко Борисов.

Другото делото беше свързано със сръбския мафиот Сретен Йосич. Знаех лично от Николай Колев, че е имало евентуален опит да бъде подменен Йосич с друг човек при преместването му от затвора в София в транспортния арест със заповед лично от Никола Филчев. След това е трябвало да го изведат от страната. Замисълът не се е осъществил, тъй като шефът на затвора толкова се паникьосал, че е звъннал лично на правосъдния министър Антон Станков.

Третата история е свързана с опит за изнудване от страна на Алексей Петров и бях предал на разследващите конкретен документ за това. Реално след спечелването на тези дела съм удовлетворен поне морално. Срещу мен и в полза на Алексей Петров работеха много елитни адвокати. Единият от тях беше покойният главен прокурор Иван Татарчев. Срещу мен Петров хвърли много пари и усилия. Знам, че пред свои хора е твърдял по-късно :”Този няма да го убиваме, ще го ликвидираме финансово”.

- Имате ли представа, в кои сфери се простира престъпният бизнес на Петров?


- В най-общи линии контролира проституцията, занимава се и с различни форми на изнудване, това е много специфично за него. Те не бяха толкова силна групировка, но никой не смееше да се закача с тях, защото там играеше и Филко Славов, тогавашният шеф на баретите. Всеки си даваше сметка, че ако тръгне срещу тях, зад гърба им стоят реалните барети и ще му се случат много неприятни неща.

Освен това тогавашният главен прокурор Никола Филчев беше основният им институционален гарант. С името му групировката на Петров пробиваше навсякъде. Участвал е и в посреднически схеми – уж помага на бизнесмен, който ще бъде ударен от НСБОП, а после започва да го изнудва за дялово участие във фирмите му, за пари и т.н.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 12233 |10.02.2010 К. Кеворкян: Ако Петров е виновен, то мафията си е имала вестник . 13| 7713 |10.02.2010 В. Панков: Македонизмът е религия на смъртта . 7| 12238 |09.02.2010 Ил. Беновска: Сквернословия за х...е и п...и са звучали преди на честотата на К2 . 9| 11601 |07.02.2010 Ал. Томов: ДАНС участваше в съсипването на "Кремиковци"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads