Реклама / Ads
13| 17309 |06.03.2019 ИНТЕРВЮ

Експертът Георги Котев: Изграждането на АЕЦ ”Белене” е абсурд! Защо г-жа Петкова е още министър?

.
Георги Котев
Има една поредица от лъжи на министър Теменужка Петкова за АЕЦ ”Белене”. Целта е през това време парите да текат уж по съхранение, консервиране, преконсервиране, косултации и т.н.. Ако ”Росатом” се включи, ще получи пари, които никога няма да върне. Никой още не е видял втория реактор. Не вярвам да има сериозен инвеститор, който да вярва на Бай Ганю.
 

Това каза за Фрог ядреният експерт инж. Георги Котев.


- Г-н Котев, с какво впечатление останахте от изказванията на министър Теменужка Петкова за строежа на АЕЦ "Белене", след срещите и разговорите на премиерите Дмитрий Медведев и Бойко Борисов в София?


- Г-жа министърката казва, че тя е оптимист. Но тя лъже не само за България , но и за целия регион. Това са празни и кухи приказки. В същото време от това, което видях видях да казва г-жа министърката, единственото истинско е, че тя за пореден път излъга. Първаначално до края на 2018 г. трябваше да стартира процедурата за избор на инвеститор, да се публикуват поканите, да се разпратят. Процесът трябваше да ври и кипи. След като не беше свършено до кря на 2018 г. беше променен срока , пак от нея, до края на февруари 2019 г. , вече сме пети март. Тя каза, че остават "броени дни". Какви са тези броени дни? Преди това лъжеше за срока за съчиняването на самата процедура. Тоест имаме една безкрайна поредица от лъжи. Целта е през това време парите да текат уж по съхранение, консервиране, преконсервиране, косултации и какво ли още не. На практика има едно безкрайно, безкрайно влачене... И ми е чудно, защо тя все още е министър?!


- Да, но руските експерти, които бяха с Медведев в България казаха, че и "Росатом" може да се включи и АЕЦ "Белене" и централата ще бъде построена за много кратко време?


- Ааааааааааааа, пълен абсурд! "Росатом" ще свърши работа, защото имаме пари , та да им даваме. Ще получат пари, които никога няма да се върнат. Ще се повтори случаят със старото желязо, което купихме и сега ръждясва по брега на Дунава. Такива включвания от "Росатом" много обичат, пък и ние като сме общо взето балами, им даваме парите. Но атомна централа няма да има. Абсолютно невъзможно е. Самият факт, че министърката никога не казва нищо вярно свързано с ангажименти по трасето за изграждането на този обект, само по себе си говори, че уж несъзнателно, но нарочно, целенасочено, дълготрайно лъже и няма смисъл да се надяваме и да разчитаме. Хората трябва да упражнят натиск и веднъж завинаги да се спре това бъркане в нашите джобове...







- Министърката каза и нещо друго - че това оборудване на АЕЦ "Белене" не е старо желязо, както вие твъдите. Реакторите са от преди десетина години и повече, но са модерни?


- Всичко това го казва, защото е "голям експерт" и много ги разбира нещата. И между другото вторият реактор, доставен от средата на януари миналата година, вече година и два месеца, ние не сме го виждали. Не е показван нито на снимка, нито на видео, макар че тя ходи на площадката на инспекция, след това дружина китайска ходи там, за да имитира инвеститорски интерес. Показаха първия реактор, който очевидно е пребоядисан, за да може старият реактор, предназначен за друга централа, да се пренапише на латиница, че е за нас. А вторият реактор така не са го и показали., защото ги е страх, че още повече ще личи. Даже имам съмнения и обосновано предположение, че вторият реактор идва от АЕЦ "Беларус", защото те пък си пукнаха реактора за техния първи блок през 2016 г. И без никакви проблеми най-вероятно е доставен у нас, но го крият, за да не може просто при елементарно сравняване човек да направи разликата.

 

- А как ще коментирате твърдението на министърката, че има няколко инвеститора от Китай, Европа и други държави?

 

- Тя ги повтаря всеки път едни и същи. Но аз се поставям на мястото на тези инвеститори и не им завиждам, след като се вижда, как тя постоянно протаква във времето, с години, самият процес на старта на изграждането на централата. Аз не вярвам, че има сериозен инвеститор, която да вярва на тази министърка и това правителство за потенциални инвеститори от Китай, Франция, Русия и САЩ. В същото време тя отбягва да отговори на въпроса има ли интерес от богати личности като Илон Мъск и Безос на "Амазон" да си купят акции от този проект.Това са хора, които си знаят парите и биха инвестирали в един печеливш проект. Защо не го правят? Защото не искат да си губят времето с една такава абсолютна измама.


- И ако обобщим, според вас въобще ли не можем да говорим за строителството на АЕЦ "Белене"?


- Въобще не може да се говори и никога няма да стане. Залагам си главата и твърдя, че това е невъзможно да стане. САЩ изграждат подобна атомна централа вече десет години и е глътнала досега 25 милиарда щатски долара. Тя се гради в щата Джорджия, на границата с Южна Каролина и една трета от тези 25 милиарда са държавно гарантиран заем, над 8 милиарда. А министъраката казва, че с 11 милиарда ще построим същата централа с без държавна гаранция --- Най-голямата държава не може да я направи, а ние байганьовците ще учудим света. Това е пълен абсурд.








- Г-н Котев премиерът и министърката са оптимисти и за газовият хъб "Балкан", докато в изказване на шефа на "Газпром" се казва, че руснаците обръщат гръб на този хъб. Какъв е вашият коментар?


- Г-жа Петкова беше попитана дали е възможно това да стане без доброто съгласие на Брюксел, като градими този участък от България до Сърбия. И се оказа, че се стига дотам, а до Унгария и Австрия не се стига, тоест Брюксел не разрешава. И дори Медведев е намекнал, че България по проблема трябва да търси съгласието на Брюксел, за да няма пречки и да не стане като с "Южен поток". Министърката твърди, че всичко това е преодоляно, но с оглед цялостното поведение на министър Петкова, а то е един безкраен низ от лъжи, нямаме никакво основание да вярваме, че Брюксел ще пусне тази тръба.

 

Интервю на Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9874 |25.01.2019 Кметът на Божурище Георги Димов отговаря: Стоп на фалшивите новини за продажбата на 80 дка земеделска земя . 10| 17111 |21.01.2019 Георги Димитров: Кметът на Божурище продава тайно общинска земя за 1.68 лв./м2 . 5| 8234 |04.07.2018 Георги Вулджев: Хазната ще губи приходи при по-високи акцизи на бездимните цигари . 3| 11883 |19.06.2018 Георги Георгиев: Имаме доказателства, че прокурори са съпричастни към източването на 16 млрд. ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads