Реклама / Ads
4| 6278 |07.06.2007 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова: Посещението на Джордж Буш ще бъде най-добрата реклама за България

.
Когато пътувам из Америка, виждам как българите си личат и служат за пример в обществото, виждам как българският талант се развива във всички сфери и бих искала този талант да се развива не само в чужбина, но и у нас в България, казва още дипломатът ни.
 


   

Интервю на Симеон Гаспаров с българския посланик в САЩ специално за вестник «България» в Чикаго

   

- Какво е усещането ви като посланик на България в САЩ, когато виждате тези мнoгoбройни български колонии, които никнат така бързо из Aмерика?

- Първо искам да подчертая, че усещането да бъдеш посланик на България в Америка е уникално и е възможност, която не бих сравнила с никаква друга публична работа. Смятам, че това е много голяма отговорност, но и шанс, особено когато се работи за сближаване на отношенията  между България и САЩ. Второто, което искам да кажаq е, че изпитвам горчиво-сладки чувства, когато се срещам с нашите сънародници от многобройните български колонии из Америка. Много се вълнувам, когато виждам тези наши сънародници, които са предприели този толкова дълъг и труден път, за да дойдат  в тази огромна страна. Техният пример със сигурност е една добра поука за вземащите решения в България, но и за нас самите като дипломати - как да направим така, че тези българи, които са тук, да потърсят път назад към България. Нещо повече, да направим така, че да осигурим повече възможности на българските граждани в България да намерят своята успешна реализация вътре в страната си. Другото, а това е едно много сладко чувство, когато пътувам из Америка, виждам как българите си личат и служат за пример в обществото, виждам как българският талант се развива във всички сфери и бих искала този талант да се развива не само в чужбина, но и у нас в България.

- Какво най-много вълнува българите, когато се срещнат с вас, какви въпроси ви задават?

- Аз наистина се срещам с много наши сънародници и това, което ми прави впечатление, е, че много млади хора, живеещи в САЩ, се интересуват за възможностите за връщането им в България. Интересуват се какви са условията у нас и как биха не само преместили своя бизнес у нас, но и как биха го доразвили.

- В момента вие сте на обиколка из САЩ (интервюто с г-жа Поптодорова е правено,  докато тя е на обиколка из Америка заедно с американския посланик в България г-н Джон Байрли. Разговорът с посланик Поптодорова се провежда в движение, докато тя пътува във влака от Ню Йорк до Бостън). С какви впечатления сте от тази си обиколка, кое най-много ви впечатли? Разочарова ли ви нещо? Просто как ще я определите тази обиколка?

- Изобщо не може да става и дума за разочарование. Напротив, изключително съм доволна от тази обиколка. С много добри впечатления съм и съм изпълнена с много оптимизъм за бъдещите взаимоотношения между България и САЩ.

- Освен политическото сътрудничество между България и Америка, има ли положителна перспектива за по-тясно икономическо такова?

- В някои от срещите, които проведох по време на настоящата ни обиколка, стана ясно, че за да успее България да привлече още повече чуждестранни инвеститори, и най-вече американски, трябва да започнем да създаваме благоприятен климат за развитие на високи технологии и предприятия вътре в страната.

- Какво да очакваме от предстоящото посещение на президента Джордж Буш в България? Изобщо какво символизира неговата визита у нас в един, нека да го наречем така, по-глобално погледнат исторически план?

- Първото, което може да очакваме от посещението на Буш, е, че България ще бъде поставена на първа страница на всичките световни вестници и телевизионни програми по света. Така че през двата дни по време на неговата визита у нас, България и ставащото в България ще бъдат новина № 1 в света. Което само по себе си е най-доброто представяне на страната ни, за което само можем да мечтаем. Но, разбира се, и на дипломатически език разтълкувано, посещението на американски президент, където и да е по-света, означава знак за тясно, стратегическо обвързване. Мога също да споделя, че в разговорите между президента Буш и нашия президент Георги Първанов и министър-председателя на България Сергей Станишев  ще се обсъждат икономически перспективи, защото вече има много добра база за тяхното развитие.

- По време на вашата обиколка из САЩ вие, освен с българи, се срещате и с обикновените хора на Америка. Те питат ли ви за България, интересуват ли се от страната ни?

- Толкова топлота, толкова сърдечен и неподправен интерес срещам навсякъде из Америка. На места това е поради незнание, тъй като България не е много добре позната навсякъде из САЩ и това отношение е породено от искрено любопитство. Но на други места, където България е позната, всички изразяват своите много топли чувства към страната ни и дават много висока оценка за българите, така че не мога да не съм щастлива от това.

- Смятате ли, че прекалено голямото сближаване между България и САЩ може да навреди на отношенията на страната ни с другите двама големи партньори на България - Европейския съюз и Русия?

- В никакъв случай! Първо, нека да припомним къде е България. Днес България е член на Европейския съюз и член на НАТО. Русия е много важен партньор, но е партньор извън стратегическата обвързаност на България в тези две организации. Така че отношенията с Русия трябва и ще се развиват, но в качеството на България като член на ЕС и НАТО. Що се отнася до тези т.нар. по-специални отношения между България и САЩ, искам само да ви дам най-последните примери. След избирането му за президент на Франция Никола Саркози направи едва ли не първата си декларация, като обяви, че Франция ще бъде близък приятел със Съединените щати със специални отношения. Английската кралица по време на визитата си тук също посочи като приоритет специалните отношения със Съединените щати. Само мога да кажа, че ние се подреждаме наравно с Англия и Франция, а това е една много добра позиция за България.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6667 |04.06.2007 Бернар Вебер: България е гъсеница, която се превръща в пеперуда . 2| 6380 |19.05.2007 Джон Байърли: Очакваме рекорд от американски инвестиции в България . 0| 5980 |18.05.2007 Д-р Желю Желев.:Крайно време е и в България да се проведе операция "Чисти ръце" . 0| 13210 |29.05.2007 Художникът Румен Статков : От малък рисувам България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads