Реклама / Ads
13| 14613 |19.11.2010 ИНТЕРВЮ

Емануил Йорданов: Цветанов не е пътник

.
Емануил Йорданов
Скандалът с Никола Филчев ще се превърне в турски сериал. Не съм оптимист, че твърденията ще бъдат доказани, казва за Frognews.bg бившият вътрешен министър в правителството на ОДС.
 

интервю на Илиана Динекова

- Г-н Йорданов, твърденията, че Никола Филчев е замесен в убийствата на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев не се чуват за първи път. Защо, според Вас, този скандал излезе пак на дневен ред и защо точно сега?

- Трудно ми е да отговоря и на двата въпроса. Те трябва да бъдат поставени на хората, които възобновиха скандалите. Когато обаче се завихри един скандал около Никола Филчев, той успява да ангажира общественото внимание поне за двайсетина дни. След това идва Коледа, а обществото ще се занимава с едни въпроси, които са повдигани многократно, но по една или друга причина не са били изяснявани.

- Защо това не е изяснявано преди, след като и вдовицата на прокурора Колев – Нанка Колева и Едвин Сугарев, и шефът на моряшкия синдикат Пламен Симов, многократно са говорили за това?

- Трудно ми е да кажа, но по отношение на убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева има наказателен процес, който е в съдебна фаза, и би трябвало съдът да се произнесе по обвинението. И едва, ако сегашните обвиняеми бъдат оправдани, може да се говори за нещо друго. Разбира се, това не пречи, ако има един или друг сигнал, той да бъде разследван от прокуратурата и МВР. Но разследването би трябвало да изключва такава публичност, защото вдигането на шум около подобен случай би могло да навреди на самото разследване.

- Когато убиха ямболската адвокатка, вие бяхте министър на вътрешните работи. Какво си спомняте около случая и кога за първи път чухте твърденията, че Филчев е замесен в престъплението?

- Убийствата се разследват от следствие и прокуратура. Т.е служители на МВР могат да изпълнят само определени задачи, които са им възложени от прокурори и следователи. Така че аз не съм се занимавал пряко с този въпрос, а случаят нямаше такава публичност по онова време. Година или повече от година след това започнаха да се появяват първите твърдения, че Филчев има някаква намеса. Тогава от в. Труд направиха една справка, че в деня, който е приет за ден на извършване на престъплението, Филчев е бил в Либия заедно с Теодосий Симеонов. Конкретно аз не съм се занимавал с този случай, не ми е било работа.

- Как ще коментирате твърденията, че Филчев може да е поръчал убийствата?

- Трудно ми е да коментирам, без да съм видял нито едно доказателство в тази насока. Спомням си как в края на нашия мандат, лятото на 2001 г., до мен постъпи една молба от Нанка Колева, в която тя заявяваше, че на съпруга й ще бъдат подхвърлени наркотици и оръжие с цел да бъде арестуван. По-късно, вече бях напуснал министерството, имах една среща с Николай Колев и той ми разказа, че при задържането му са му били подхвърлени наркотици и оръжие от прокурорите, които са участвали в ареста.

- От Цеко Йорданов...

- Да.

- На тази среща Николай Колев споделял ли ви е, че се страхува нещо да не му се случи? По това време отношенията му с Никола Филчев вече не са били добри.

- За страхове не бяхме говорили. По-скоро той се консултира с мен във връзка с делото си. Искаше да сподели информация по повод тази молба, която съпругата му беше подала до мен. Тогава го питах как стана така, че от най-близкия човек на Никола Филчев, той е станал негов враг. За него самият Филчев говореше, че се занимава с наркотрафик. При този въпрос Колев ми отговори, че Филчев го накарал да убие варненския прокурор Васил Миков и след като отказал да извърши това, изпаднал в немилост.

- Колев споделял ли е нещо за убийството на ямболската адвокатка?

- Не е казвал нищо. Не е казвал, че има и някакви опасения. По онова време той работеше във Върховна административна прокуратура, аз често се явявам на дела във Върховния административен съд, виждали сме се неведнъж по коридорите, разговаряли сме. У мен не е останало впечатление, че този човек се чувства заплашен от нещо.

- Споменахте, че скандалите с Филчев ангажират вниманието двайсетина дни, какъв очаквате да е крайният резултат от този скандал?

- Крайният резултат е много отдалечен във времето. От една страна непредпазливите изказвания на министър Цветан Цветанов по тази тема ще доведат до поредица от въпроси към него, какво правят, за да изяснят истината. Тук става въпрос за нещо, което изисква по-дълъг период от време за работа. Вие виждате, че за елементарни проверки се чака по 2-3 месеца, пък за нещо, което е и отдалечено във времето, очаквам да се получи нещо като турски сериал.

- Не сте оптимист, че тези твърдения ще бъдат доказани?

- Не мога да бъда оптимист, защото в общия случай, ако едно престъпление не бъде разкрито в един кратък период след извършването му, по-късно следите изчезват, свидетелските показания стават все по-колебливи, все по-неопределени. В много случаи в съда се налага да се четат показания на свидетели. Затова беше въведен и институт разпит на свидетел пред съдия.

- С липса на политическа воля ли да си обясним факта, че твърденията не са проверявани преди, все пак Филчев беше главен прокурор?

- Тук няма политическа воля. Нещата са в ръцете на съдебната власт. В съдебната власт няма политическа воля. В съда няма политика. Що се отнася до това дали някой е оказвал давление на хората, които са разследвали това престъпление, много е лесно всички, които са участвали в наказателните производства, да бъдат разпитани. Кой какво ще каже вече е отделен въпрос. Това трябва да се изясни - дали е оказван натиск, има ли заличаване на доказателства.

- Това ли е вашия съвет към разследващите?

- Не е моя работа да давам съвети, но всички имат интерес този скандал да приключи по-бързо. Иначе ще се занимаваме с неща, които са несъществени и реално погледнато, те едва ли по някакъв начин биха променили живота на хората в България.

- Министър Цветанов често казва, че заради работата на МВР през последната година и половина, хората се чувстват по-сигурни. Приемате ли тезата?

- Сигурността на хората е относително понятие. Спомням си деня, в който таксиметровите шофьори бяха обградили парламента при убийството на малкия Пепи. Тогава, помните, ми се наложи да се върна от Брюксел. Първо отидох в СДВР, за да разбера какво има събрано като доказателства до момента. Впоследствие, когато тръгнах от СДВР към парламента, минавайки покрай бившия Партиен дом, видях три момичета, които се разхождаха съвсем спокойно. А същия ден имаше демонстрация за някаква страшна престъпност и зли сили, които убили едно дете. Всичко зависи от това как хората възприемат нещата. В случая съм далече от мисълта да оспорвам успехите, които МВР и неговото ръководство постигнаха в последните месеци. На първо място винаги съм изтъквал прекратяването на отвличанията. Това е най-доброто и най-неоспоримо. Но в същото време много ме тревожат обвиненията, които се внасят в съда без да има достатъчно събрани доказателства. И едни такива шумни телевизионни арести последвани от оправдателни присъди...

- Случая с Николай Цонев ли визирате?

- Не само него. В моята практика имам такива дела, внесени без доказателства, набързо, с идеята, че сега ще повдигнем обвинение, пък после ще съберем доказателствата.

- А случаят „Октопод” попада ли в същата графа?

- Притеснява ме това, че вече са минали всички нормални срокове за едно разследване. Би трябвало да се погледне в НПК.

- Казват, че скоро ще има обвинителен акт в съда.

- Това го казват от началото на лятото. Единственото обвинение за което се говори конкретно за Алексей Петров, е за случай, за който материалите са внесени в прокуратурата Славчо Босилков, по времето, когато ние управлявахме министерството.

- Какво имате предвид?

- Двамата съдружници на Алексей Петров, които се оплакват от рекет - Цветанов и Шотев, доколкото си спомням. Тогава е имало оплаквания, даже нямам спомен те да са стигнали до мен. Славчо Босилков е изпратил материалите в прокуратурата, след което тя е прекратила производството. Доколкото знам становището е, че няма извършено престъпление.

- А сега се оказва, че има?

- Сега точно по тези материали е може би най-коментираното обвинение срещу Алексей Петров.

- Като си говорим за Алексей Петров, как той беше назначен в НСС?

- Доколкото си спомням, Алексей Петров е бил служител на МВР в продължение на 12 години. Назначен е по времето на министър Димитър Стоянов още преди промените. След това напуска, започва частен бизнес. През пролетта на 2001 г. ми е дадено предложение да бъде назначен в Национална служба „Сигурност”. Аз съм подписал заповедта за назначаването му като щатен служител, а предложението дойде от ген. Атанас Атанасов като директор на НСС. Това, което Алексей е трябвало да прави, е да осигурява информация за МВР. Смятам, че неговите контакти и опит, предполагат една добра възможност МВР да събира определена информация. Въпросът е как се използва.

- Към онзи момент не е имало данни той да е въртял някакви далавери, след като е бил назначен на работа в МВР?

- По мое време, когато е имало доказателства за някакво престъпление, те са били внасяни в прокуратурата. Срещу него такива доказателства не е имало и затова е бил назначен. Отговарял е на изискванията – не е имал влязла в сила присъда, не е имал висящи наказателни производства. Сега до голяма степен се спекулира с всичко това. Много по-лесно щеше да бъде, ако примерно е установено, че този човек е баш главата на Октопода. Трябвало е да се отдели един период от време, в който, без да бъде арестуван пред камери, неговата дейност се следи под лупа. Примерно в период от една година.

- Може и да са го следили?

- Тогава защо влиза само случаят с Шотев и Цветанов. Какво друго е излязло?!

- Да ви върна към скандалите. Лидерът на РЗС е много продуктивен и последователен в атаките си към Цветан Цветанов...

- Яне Янев е изключително "последователен" политик. Неговият път в политиката преминава първо в БЗНС – Народен съюз. Напускайки, той създава Национално сдружение БЗНС (НСБЗНС). След това хвърля димка в сградата в Пловдив, където провеждахме един Национален съвет на СДС, след тази димка пък дойде и стана коалиционен партньор на СДС. Още не мога да си обясня защо Надежда Михайлова го привлече, това беше малко ексцентричен политически ход. Към това трябва да прибавим кандидатурата за кмет на София на Волен Сидеров, но като кандидат за кмет на Яне Янев, мисля през 2003 г. Кандидатурата на Фидел Беев, пак от името на Яне Янев. След това конфликтите му с тези две лица и политическите формации, които те представляваха по-късно. Въобще Яне си търси своето място под политическото слънце. Аз не мисля, че неговата формация има някакво особено бъдеще, защото до следващите парламентарни избори целия този арсенал от вадене на някакви сензационни разкрития, ще бъде изчерпан.

- Факт е, че той се активизира след освобождаването на Алексей Петров под домашен арест и беше единственият политик, който отиде да занесе грозде на арестанта...

- Това може да е свързано със земеделското му минало...

- Янев твърди, че РЗС няма нищо общо с Петров?

- Факт е, че разкритията му затихнаха, когато Алексей беше задържан.

- Значи Алексей Петров напада Цветанов чрез Яне Янев?

- Алексей Петров открито напада Цветан Цветанов и мисля, че това е напълно разбираемо. Петров твърди, че е арестуван неоснователно и е нормално да се очаква такова поведение от него. Въпросът при тези атаки е как ще успее Цветан Цветанов да се защити, защото към този момент, според мен, защитата му не е особено добра.

- За имотите говорите, нали?

- Да. Но пък Яне му прави много голяма услуга, защото хвърля сензация след сензация. В един момент ще пренавие пружината и дори и тези хора, които му вярват, ще спрат да му вярват, и ще стане като приказката с лъжливото овчарче. И дори и да каже някаква истина, в един момент хората вече няма да му обръщат внимание. Но по отношение на имотите нямам съмнения, тъй като те бяха огласени. Оттам нататък, колата обърната в дълбока пропаст и други драми....

- Ген. Атанас Атанасов прогнозира, че времето на Цветанов в политиката изтича. Споделяте ли това мнение?

- Не съм склонен да правя такива крайни прогнози. Цветан Цветанов беше и си остава най-близкият човек на Бойко Борисов и едно негово отстраняване ще бъде много тежък удар за това правителство. Така че може да се прогнозира, че Цветанов може да изкара пълния мандат на правителството, ако не се случи нещо допълнително.

- Т.е скандалите няма да са причина той да се раздели с поста си?

- Припомнете си колко скандали имаше при Румен Петков и колко пъти Станишев каза, че няма да го освободи. И накрая вече при силен вътрешен и международен натиск смяната на министъра беше осъществена. В случая с Цветанов имаме единствено вътрешен натиск. Това, което прави впечатление е, че опозицията е неорганизирана и не е в състояние да се възползва от това, което се случва. Никой не успява да развие скандала с имотите. Ако аз в този момент участвам в политиката и съм в опозицията, ще търся начин да бъдат използвани всички парламентарни средства за изясняване на ситуацията и за даване на една по-широка гласност на това, което твърди опозицията.

- Иван Костов и Мартин Димитров от известно време плашат, че ще оттеглят подкрепата си за ГЕРБ.

- Крайно време е да спрат да плашат, а да я оттеглят. Атака е на път да изчезне благодарение на безрезервната подкрепа към ГЕРБ. В последните месеци се вижда, че дори Волен Сидеров започна да си показва зъбите и да се връща към стария си образ на бунтар. В същото време се вижда, че има доста тревожни процеси, които се развиват в областта на финансите, икономиката, образованието, здравеопазването. Няма как да подкрепиш правителството срещу хората. Една политическа партия трябва да бъде на страната на избирателите си. В този смисъл няма за кога да се заема тази неопределена позиция, която имаше Синята коалиция - ние не сме в опозиция, но сме коректив – времето за това изтече.

- Каква е оценката ви за работата на Цветан Цветанов и МВР?

- Оценката не може да е еднозначна, въпреки успехите, които са постигнати и не могат да бъдат отречени. От друга страна, не може да не се отбележи недопустимото отношение на Цветанов към съдебната власт. Не може МВР да чете присъдите, не може МВР да учи съда как да работи. В една нормална държава, когато съдът постанови нещо, полицаите може да скърцат със зъби, но трябва да го изпълнят. Трябва да се обърне много сериозно внимание и върху подготовката на разследващите полицаи.

- Ще изкара ли правителството пълен мандат?

- Да. След като царят и Станишев изкараха пълен мандат, защо Бойко Борисов да не изкара?! Още повече, че Бойко Борисов може да си смени всичките министри и заместник-министри едновременно и никой няма да обърне внимание.

- Как ще коментирате присъствието на ген. Красимир Петров като председател на сдружението на бившите ченгета - Алианс за сигурна България на учредяването на президентското АБВ?

- Ген. Петров е там, където му е мястото. Той е пряко свързан с БСП. Не виждам проблем бивши полицаи да участват, но не мога да забравя, че ген. Петров ръководеше СДВР тогава, когато полицията биеше протестиращите пред парламента. Не виждам защо трябва да отричаме възможността на бивши служители на МВР да участват в политиката, още повече, че сега една полу-МВР партия управлява България. Съвсем нормално е в новосъздаваща се политическа формация да има хора, които да използват своя потенциал в сферата на сигурността.

- Нямате съмнения, че АБВ ще стане партия, след като Първанов напусне „Дондуков” 2?

- Може да стане и преди това. Божа работа. Но има и нещо друго. Хубаво е Първанов да види как от СДС се отцепваха малки части, нещо подобно на неговото – първо Съюз за свободните демократи на Стефан Софиянски, след това съюз Радикали на Евгений Бакърджиев... И изведнъж тези партии се връщат към партията майка и започват преговори за коалиране, като в рамките на коалицията се иска необозрим брой избираеми места в листите. Така, че при Първанов едва ли ще има друго развитие. Може да очаква същото, но не знам как би се чувствал като лидер на една малка партия. Работата на малката партия е не е нищо друго осен да обезкръви донякъде партията майка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 18917 |27.10.2010 А. Гълъбов: Атаките срещу Цветанов закъсняха . 31| 11791 |11.05.2010 Я. Янев: Борисов + Цветанов = 20 часа глупости . 29| 18432 |04.05.2010 Проф. П. Цветанов: АЕЦ “Белене” е политика против България . 15| 16348 |10.02.2010 Едвин Сугарев: Арестуваха гангстер, браво на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads