Реклама / Ads
8| 12163 |14.10.2015 ИНТЕРВЮ

Емануил Манолов: Възродихме Павликени със здрава работа и добри проекти за 65 млн. лв.

.
Визитка: Инж. Емануил Манолов е успешният кмет на град Павликени, който постигна истински ренесанс за града в годините на своето управление. Днес е кандидат на левицата за втори мандат и обещава освен да продължи с решаването на проблемите, да преследва и мечтите на жителите в общината с лява политика, насочена към хората.
 

След четири години в кметството на Павликени, виждаме вашия град променен. Успяхте ли да върнете самочувствието на съгражданите си?  

 

Да. Павликени има много поводи да се гордее с античното си минало си и възрожденския си дух. Годините преди 2011 г. обаче са били „тъмни векове“ в историята ни, когато ценни възможности са били пропуснати. През моя мандат постигнахме Ренесанс и това е видно за всички. Инициативи, които бяха спрени, проработиха отново. Европейските ни проекти тръгнаха и днес сме сред първенците на Северна България. Обслужвахме гражданите със съвест и достойнство. Получихме за това престижни награди.

Всичко това се дължи на неуморен труд и на добро планиране на приоритетите. Инвестициите в размер на 65 млн. лв. вложихме в наистина нужна за нас инфраструктура и социални дейности.

 

В кои направления постигнахте осезаем успех и на какво ще наблегнете в бъдеще, за да оправдаете доверието на павликенци? Кои са онези проблеми, които очакват решение?

 

Ремонтирахме над 1/3 от общинската пътна мрежа. Построихме нови спортни обекти – покрит плувен басейн, тенис-кортове в Павликени, основен ремонт направихме на градския стадион. Сега възстановеният ни мъжки футболен отбор провежда тренировките си в страхотна среда. Павликени разполага с нова градска пречиствателна станция за отпадни води с довеждащ колектор, за което беше подменена канализация в целия град.

Предстои подмяна на водопровода, която ще извършим по много модерен способ – без да разкопаваме улиците, а чрез специална сонда.

Централният площад „Свобода“ беше първият ни завършен проект, който днес е визитната картичка на Павликени. Построихме четири социални центъра за деца, закупихме нов модерен компютърен томограф за общинската болница. Предстои мащабен ремонт на сградата й и въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

 

Малките градове, селата, крайните квартали са важни за БСП. Как подобрихте живота на хората от селата във Вашата община?

 

Първо подобрихме свързаността. По два наши проекта ремонтирахме над 32 км от междуселските пътища. Това позволява на хората да дойдат на работа в Павликени, училищните автобуси да съберат децата за средищните училища, линейките бързо да стигнат до нуждаещите се от тях. Ремонтирахме читалища, здравни служби, пенсионерски клубове, кметства. За младите хора в Бяла черква и селата Върбовка, Недан и Караисен монтирахме фитнес-площадки на открито. В Дома за стари хора в с. Караисен поставихме външен асансьор и облекчихме живота на настанените там и на персонала.

От 2014 г. имаме програма „Местни инициативи“, чрез която разпределяме бюджет на конкурсен принцип по кметствата. Местните управници сами кандидатстват с конкретни проекти за тези средства, а резултатът е налице в обновени градинки, тротоари и други значими неща по селата.

 

Възможно ли е при ограничен ресурс общината да заделя повече за социална политика, за онези дейности, от които се нуждаят възрастните или са в подкрепа на младите?

 

Мога да изброя какво при нас е успешно в социалната политика. Дори и при ограничен бюджет, община Павликени е сред първенците по брой приемни семейства. Те отглеждат както деца от затворените домове, така и спешно настанени деца, преживели домашно насилие.

Общината поддържа програмите „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. Чрез тях осигуряваме нормален живот на самотно живеещи възрастни хора, на хора с увреждания и др.

Домашният социален патронаж обслужва над 240 потребители във всички наши села, което е над капацитета му, но се справяме. Тази услуга е търсена и удобна за хората, които разчитат на своята порция топла и евтина храна. Към патронажа беше създадено Звено за услуги в домашна среда, насочени към хора с частична или пълна невъзможност за самообслужване или с риск от социална изолация на територията на Община Павликени.

 

При контактите си с избиратели, срещате ли разбиране за това какво представляват левите стандарти в местното управление? Как ги убеждавате, че хората и общините се нуждаят от лява политика?

 

Левите стандарти ни напомнят за отговорността ни към мнозинството от хората и към местното развитие. Българският кмет има тежката, но удовлетворяваща участ да е закрилник за всички жители на общината или населеното място. Хората първо нас търсят, каквото и да се случи. И за лични проблеми, и за регионални – все при нас идват.

За мен левите стандарти са начинът да помагаме на хората. Забързани в ежедневните дела, е възможно да забравим, че всичко в нашата дейност е в името на хората. Това казват посланията на БСП.

 

Посочете приоритетите си за нов кметски мандат! Какво искате да свършите отвъд решението на проблемите?

 

Пред нас стоят още по-големи мечти. Трябва да продължим с изграждането на общинските пътища. Време е общинският пазар да има модерен вид. Общинската болница трябва да бъде санирана и да бъдат въведени енергоспестяващи мерки. Трябва да бъдат подновени водопроводните тръби в града.

Зоопаркът ни може да привлича още повече туристи и да радва жителите на общината, ако е по-голям и по-хубав. В населените места трябва да се реши проблемът с водоснабдяването и гробищните паркове. Канализацията на Бяла черква е неотложен проблем.

Решенията за всеки от тези обекти са готови в съзнанието ми. Още от първия ден на втория си мандат съм готов да работя за изпълнението им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10065 |11.10.2015 Архиепископът на Йерусалим: Не приемам духовник с охрана, когато вярваме в Бог и в това, че той ни пази . 57| 29045 |15.10.2015 Директорът на 125 СОУ Ир. Атанасова: Преходът разби образователната ни система . 14| 10205 |07.10.2015 Вера Ахундова: Ще съдим и Европейската комисия за КТБ . 13| 11357 |05.10.2015 Афганистанец за Фрог: Губернаторът на Кундус обръснал 400 талибани и ги пуснал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads