Реклама / Ads

14| 8416 |28.08.2009

Емил Хърсев: Който пипне плоския данък, ще разбие финансовата система

.
Емил Хърсев
При икономическа криза престъпността намалява. Мит е, че рецесията води до бум на контрабандата, казва известният икономист
Интервю на Христо Стоянов

- Г-н Хърсев, мина един месец от старта на новото правителство, какъв е коментарът ви за намеренията му в областта на икономиката в условия на криза?


- Надявам се да изпълнят всичко което са казали и заявили. Според мен много обнадеждаващи са твърденията, че данъците няма да се пипат – това е изключително важно. От там нататък е много важно правителството да успее да си събере парите.

- Но от КТ ”Подкрепа” са внесли предложение за изменение на плоския данък и въвеждане на данък за богатите с месечен доход над 5 хил., или 10 хил. лв.


- Който пипне плоския данък, ще разбие финансовата ни система. Надявам се да не го направят. Това трябва да е ясно. Този данък сега е едно от големите ни предимства в рамките на Европейския съюз. Вярвам на заявеното от правителството, че няма да пипа данъците. Ако го допуснат ще имат проблеми, защото ние в момента имаме включително и внос на данъкоплатци в България. Има хора и фирми, които стимулират финансовата система, защото им е изгодно, и те стават все повече.

- Може ли да се говори за връзка между икономическата криза и престъпността?


- Да, съществува такава връзка. Тя е една от най-обсъжданите през последните месеци в световната преса . Коренно погрешно е разбирането, че кризата увеличава престъпността. Статистиката доказва точно обратната тенденция. Част от престъпленията например срещу личността изобщо не се влияят от кризисния цикъл. Когато сме в същинска криза отбелязваме най-ниските нива на престъпност. Известен ръст показват посегателствата срещу собствеността в най-тежката за хората фаза на депресията. (Тъкмо сега влизаме в нея. Има прогнози, че по-чести ще станат грабежите.
Истински престъпен бум обаче отбелязваме във фазата на растеж на цялата икономика. Тази теза вероятно изглежда странна, но това е самият факт.

- Във ваш коментар оборвате мита, че депресията засилва контрабандата. Какви са основанията ви за такова твърдение?


- Няма икономически основания, че депресията стимулира контрабандата. Както при всяка търговия, така и контрабандата е ударена и зависима от свитото по време на криза търсене. Като пример ще дам Великата депресия , когато процъфтява гангстерската империя на Ал Капоне. Но реално трябва да си дадем сметка, че не кризата е причината за бума на мафия в САЩ, а "сухият режим", който започва още през януари 1920 г., тоест доста преди Великата депресия. Чак през 1931 г. специална щатска комисия, създадена да пребори контрабандата, стига до извода, че държавата е безсилна да наложи "сухия режим".
Това се отнася и за нас, не мисля, че кризата ще увеличи контрабандата в България. Даже има белези на намаление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Диетологът д-р Симеонов: Пълният глад на д-р Емилова е вреден като диета 48| 68502 |12.04.2008 . Проф. д-р Петър-Емил Митев: Сивата икономика ражда сиви пътища към политическата власт 4| 6259 |19.11.2007 . Емилия Иванова: Словаците уважават нашето училище наравно с българите 16| 7447 |16.10.2007 . Емилия Иванова: Има бъдеще за Българското училище в Братислава! 0| 7998 |16.10.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ