Реклама / Ads
73| 19340 |04.02.2014 ИНТЕРВЮ

Eвгений Михайлов: 4 февруари 1997 - победа или сделка?!

.
Евгений Михайлов
Без давност за лагери и възродителния процес. "22 септември" и ГЕРБ искат нова глава в НК. Има някаква странна ирония на съдбата, казва за Фрогнюз кинорежисьорът.
 

 

Интервю на Ана Кочева
 

- Да ви върна в началото на този разговор, който водим навръх 4-ти февруари, към вече далечната 1997 година. Аналогията е несъмнено в гражданските протести, въпреки че пикът на настоящите вече мина. Или пък може би предстои? 

- За мен аналогията е в това, което кукловодите правеха и  правят зад и на гърба на искрения протест на студентите и стотиците хиляди демократично мислещи български граждани и през 1997 и сега. Дано събитията и времето ме опровергаят! Залисани в артистичността на протестите, инсценираните скандали вляво и късата си памет, сме на път да повторим събитията от 1996-97, но с много по-тежки последици. Бих оприличил сегашното положение с изтичането на първата година от Жан Виденовото правителство на БСП - края на 1995, началото на 1996. Тогава все още се обещаваше "хляб и работа за всички", громяха се "чорбаджиите", медиите съобщаваха розови новини за неспирен икономически растеж и никой не подозираше за наближаващата зърнена криза, финансовата катастрофа и сгромолясването на банките. Гладната зима в края на годината беше все още далеч и народонаселението се радваше на Румен Гечевата кредитна "пролет 1996", когато се обещаваше благоденствие, че и "масова приватизация за всеки". Но тогава той все още беше само обикновен   доцент. Сега, вече професор, Румен Гечев отново чертае финансовите и икономически розови стратегии на Станишевата БСП, и правителството на доцент Орешарски. И постепенно, но упорито прокарва идеята си за освобождаване от валутния борд...Още  през месец юни предупредих, че това мнозинство и правителството с мандата на БСП ни подготвят зловещ сценарий, който ни тласка към откъсване от Европейския съюз и приобщаване към евразийския проект на Путинова Русия. Всички така наречени грешки на мнозинството на тройната коалиция на ДС-БСП/ДПС/АТАКА (от назначението на Дилян Пеевски, през реабилитацията на агентите на ДС в дипломатическото ведомство, сикаджииските зам. министерски кадрили, турските областни управители-агенти на ДС, съдебните назначения, сирийската афера, театъра с бежанците, та до новия НК) предизвикали протестите, са добре премислени ходове, за да бъдем принудени да понесем наказание от Европейския съюз. И са подготовка за напускане на валутния борд, скрито зад пушилката на изпълнението на "предизборни обещания" за лековерните верни и купените мургави избиратели. Една хиперинфлация ще помогне на някои да си стопят кредитите, а при завъртане на милиардите от офшорните сметки през курса на обезценения лев  ще могат да доприватизират инфраструктурата, енергетиката, националните медии и ...каквото още е останало. А повечето от тези милионери, обичат Русия повече от България!  


-
Не сте ли прекалено черноглед?! Обществото като цяло отново не иска да живее по старому. Какво не успяхме да научим от 97-ма, та сега отново не харесваме живота си?

- Непрекъснато търпя обвинения, че се връщам в миналото, но съм убеден, че без да познаваме и осмислим миналите събития, нищо добро не ни чака в бъдеще. Защото тези, които дърпат конците, са си същите от преди 24 г. и използват едни и същи опорни точки. Политиката на теглене на непрекъснати заеми за залъгване със социални придобивки (помощи за малцинствата, петолевки за пенсионерите, ухажване със завишени заплати на държавните чиновници и военнослужещите, в  крайна сметка ще ни изправи пред опасността от сценария с хиперинфлацията от 1997 г. И ще натовари с непосилни дългове тези след нас. През 1996/97  се подготви подобна огромна измама, останала невидяна в унеса от революционния плам на тогавашните протести. Някак се проспа, че задоволявайки популистките щения на избиратели, приятели, профсъюзи, страната безхаберно се водеше към огромна инфлация. Проспа се  и отговорността на тези, които съзнателно попречиха валутният борд да бъде въведен през есента на 1996 при курс на долара към лева 1:270 за да се осъществи през пролетта на 1997, когато хиперинфлацията  обезцени лева до 1:3000. 


- Какво имате в предвид под "отговорността на тези, които..."?
Да не би да снемате отговорността от тогавашния министър председател и ръководител на БСП Жан Виденов? 

- Ако отворите старите вестници и финансовите специализирани издания ще видите, че икономистите от кръга на Луканов и Иван Костов през есента на 96-та организирано заклеймяваха валутния борд като "национално предателство, финансова окупация и загуба на суверенитет"! Жан Виденов беше обречен, още повече след като се опъна на Москва за "Топенерджи". В партията центробежните сили го принудиха да сдаде партийния пост, а по късно и правителствения...Месеци по-късно, но вече при още по-голямата обезценка на лева, критиците на борда станаха най-ревностните му радетели. Но...обезцениха се спестяванията на хората, това доведе и до обезценяване на задълженията на всички онези, които бяха получили милионни необезпечени кредите от банките. И така кредитните милионери вече дължаха стотинки в левове, а изнесените си валутни спестявания обмениха в страната при  вече високия курс на долара. И докато протестиращите на 4 февруари 1997 се радваха на победата си,  кредитните милионери, производни на ЦК на партията, на ЦК на Комсомола и на структурите на ДС се радваха двойно повече! Осъмнаха след януарските събития с нищожни задължения към банките, които им бяха налели милиони необезпечени кредити, за да може да си направят схемите и да развъртят "честния си частен" бизнес. Банкерите, отпускали кредити,... и те се оказаха сътрудници на ДС...Всичко това доведе до факта, че в началото на 1997 г. обикновените българи останаха с мизерни пари в джобовете си и загубени спестявания, а добрите "наши" момчета бяха надиплили пачките за участие в предстоящата приватизация. Още от втората половина  на 1996 се подготвяше свалянето на Жан Виденов и съставянето на програмно-експертен кабинет на Луканов и Костов. След убийството на Луканов, договорката продължи с Първанов и Николай Добрев. С всички действия през 1996 и 1997 г. приближените на Луканов, а по-късно на Първанов и Иван Костов обслужиха кръговете, на които бяха продадени най-вкусните хапки от българската икономика.


- А как се вписват основните персонажи от януарските събития преди 17 години в днешния политически пейзаж? Има интересни аналогии – Първанов тогава беше срещу Виденов, сега е срещу Станишев ...

- Има някаква странна ирония на съдбата. На 14 януари 2014 Георги Първанов обяви възстановяването на проекта си АБВ. На 14 януари 1997 година, само четири дни след 10 януари, Иван Костов на Национален координационен съвет се опита да прокара чрез ръководство на СДС и прислужващите го Христо Бисеров и Данчо Цонев идеята за съставяне на програмно-експертно правителство с БСП на Георги Първанов. Искаше се оставката на правителството на Жан Виденов, но не и незабавни избори! Хората по площадите, по барикадите и блокираните  университети не подозираха за това. И за да има яснота и познание за  тогавашните и днешните протестиращи, ви моля да публикувате Стенограмата от това съдбовно заседание на НКС на СДС. Тогава лошите  "седесари идеалисти"(както подигравателно ни наричаха "прагматиците" около Костов, Бисеров и Цонев) сега съоснователи на Движение 22 септември - Едвин Сугарев, Красимир Момчев, д-р Георги Боздуганов, Евгений Михайлов попречихме на този сценарий. На принципна позиция застанаха и Александър Йорданов, Иван Сотиров и още неколцина. Всички ние предупреждавахме, че заиграването с Георги Първанов и опитите да се разчита на вътрешно разцепление в БСП няма да доведат до нищо добро и в крайна сметка ще обслужат столетницата. Тогава ролята на АБВ играеше вечният социалдемократор  Александър Томов. Така бе подарена социалдемократическата идея на комунистическата БСП, правоприемник на БКП. И само след няколко години заблудата и алибито на социалдемокрацията вкараха БКП/БСП при европейските социалисти.


- Много се говори за това, че общият произход на протестите идва от задкулисието на българския преход. Кажете
, като пряк участник в събитията, имаше ли в крайна сметка тайна договорка между БСП и СДС, условия и обещание за изпълнението им?

- През всичките години -1990,1997, 2013 протестът на мнозинството от хората, желанието, вярата и надеждата за промяна и почтеност в политиката бяха и са искрени. През всичките години студентите, младите, хората на духа, на изкуството, науката и културата бяха в основата на протестите. Но и през всичките години, кукловодите от комунистическата партия и ДС, благодарение на огромния си конспиративен опит, успяваха да манипулират по-неопитните и да внедряват свои хора, които да обслужат плановете им. И най-вече да действат по-изпитания метод "Разделяй и владей"! Включително имаха доверени хора и  в ръководствата на новосформираните партии и коалиции. Така стана и през 1997. Манипулацията през медиите,включително през "революционното" Дарик радио, определиха добрите и лошите, правилните и неправилни протестиращи и политици. Това, което не се постигна през януари, беше осъществено с подписването на споразумението от 4 февруари 1997 г., което беше представено от ръководството на СДС (междувременно скрито в опаковката ОДС) като огромна победа. Площадите ликуваха! Партийните кабинети също! Всъщност както "4 февруарското споразумение", така и приетата след изборите в НС  Декларация за национално съгласие, подмениха решенията на НКС на СДС и спасиха БСП и ръководителите й от търсене на отговорност. Обещано им бе да няма лустрация, и да се парцелират сферите на политическо и икономическо влияние. Ръководитството на СДС се договори с колегите си, разбраха се... БСП не беше пипната – те просто сдадоха властта, Иван Костов я прие. И я упражни...Договарянето стана зад гърба на хората от протеста и беше скрито зад победоносна, изкуствено твърда риторика и  меки действия. И през годините си разменяха не само услуги, но и собственост... Даже досието на Гоце беше скрито преди изборите през 2001. Всъщност,  чрез цялата приватизация собствеността отиде у тези, които имаха пари и при тези, на които онези с парите плащаха - при всички производни на комунистическата партия и комунистическите тайни служби. А СДС стана монолитна партия с Командир, чиито  лява и дясна ръка бяха Бисеров и Цонев – единият като главен секретар и председател на парламентарната комисия по национална сигурност, а другият като шеф на бюджетната комисия. Тогава аз отказах да стана член на партията СДС. Времето показа кой, какво и защо е правил... 


- Тъй като винаги, когато се подхване темата за задкулисието, изниква и въпросът за кукловодите, аз ще го формулирам, съобразно актуалното „КОЙ”. Кой дърпаше конците тогава, кои са кукловодите днес?

- Нали всички знаем кой през годините залага на България като на Троянския си кон в Европа. Групата на привържениците на Евразийския съюз във Фейсбук (https://www.facebook.com/groups/336248173163147/?fref=ts) надхвърля 10 000 души. А през всичките тези 24 г. рекетьорът на етническия мир агент Сава, заедно с целия си взвод от агенти на ДС печели влияние, позиции и ... милиони. Използвайки страховете и слабата образованост на отрудения си електорат  и заплахите за босненизация, Кръстникът на българската демокрация  раздава от сараите си икономическите и политическите порции на властта.


- Да хвърлим поглед вдясно, където се правят опити за консолидация, но амалгамата от участници не звучи много убедително за част от дясномислещите хора. В редиците на Реформаторския Блок има формации, чието присъствие там, буди смущение. Някак отечественофронтовски изглежда този блок, не особено алтернативно. Какъв е верният път според вас от Движение 22 септември?

- Ако има разум, то трябва да има и разбирането, че след новите избори в НС трябва да се създаде силно дясно мнозинство. Какъв път ще се избере за това е отделен въпрос. По-малките десни партии трябва да преосмислят поведението и политиката си от последните месеци и да осъзнаят, че несъзнателно, а и съзнателно, говорейки срещу ГЕРБ, обслужваха и обслужват интересите на БСП и сценаристите на февруарския преврат и майския конвент. Нищо добро не чака нашите деца, ако присъдружните на ДС и КГБ - БКП/БСП и ДПС, а сега вече и АБВ, и Франкенщайна на Бареков не бъдат победени на бъдещите избори с категорично конституционно мнозинство от 3:1! Нека честно се признае, че пътят е един-единствен и той минава през осмисляне на реалностите, а не през теоретична демагогия, партийни сметки или измислени конструкции! Нека всички, които осъзнават това, декларират своята независимост и нетърпимост към свързаните с ДС и нейните метастази, към настоящото олигархично управление на държавата, към опитите за предизвикване на етнически конфликти, към путиновата политика за колонизиране на България! Сегашното управление на руската пета колона в лицето на БСП, ДПС и "Атака" е последният пример за продължаващата руска политическа и икономическа инвазия у нас. Ако не извоюваме енергийната си независимост от Кремъл, в България ще продължава да властва руската олигархия и нейните нашенски слуги. За съжаление, дори демократични правителства се поддадоха на руския натиск. Голяма част от българската индустрия се владее от близки до Кремъл групировки, а монополистите не бяха ограничавани в достатъчна степен след приватизацията. Това поставя под въпрос жизнеността на българската икономика. За съжаление, част от политиците от  партиите в РБ през годините съдействаха за това, криейки се зад антикомунистическа риторика. Много се надявам, че по-младите и по-възрастните привърженици на демокрацията, които се чувстват непредставени в сегашния Парламент, са разбрали вече кой кой е и са се научили да оценяват качествата не според красивите приказки, а според делата и последствията от тях


- Т.е. един от крайъгълните въпроси на десните е „с Бойко или без”?
Каква е здравословната рецепта и има ли задкулисие в този сюжет?

- Десните формации трябва да отидат или заедно на избори, или с координирана кампания срещу общия противник - БСП и метастазите на ДС. Движение 22 септември няма да се умори да призовава и работи за това! ЕНП ясно показа, а и препотвърди подкрепата си за единствената дясна партия, представена в българския парламент, противопоставяща се в момента на Тройнат коалиция на БСП, ДПС и Атака. 
Безотговорно е в тази ситуация десни политици да се опитват да ловят риба в мътна вода. Не е задължително да се харесва и хвали ГЕРБ. Но е задължително да се спре съучастието в пропагандната кампания на БСП за "фалшиви бюлетини", " подслушвания", "флашки",  "президентски офшорни сметки"и други. Трябва заедно да се изправим срещу октопода на стогодишната престъпна партия, отговорна за изтреблението на десетки хиляди българи и провалила живота на поколения сънародници? Ако сме почтени пред хората, разбира се!
Но всичко това би било възможно, не като се правим на най-добрите, най-десните и воюваме с всички останали. Такава политика отново би обслужила конспиративната практика на БКП/БСП, добре изпитана през последните 24 години.


- В този смисъл Движение „22 септември”, един от идеолозите на което сте Вие, къде ще се позиционира върху политическата дъска?

- Движение “22 септември” се обръща към всички демократични партии, които се припознават като десни и десно-центристки с призив за почтеност към гражданите и особено към младите хора на България! На предсрочните избори трябва да победи този или тези, които са готови да сформират такова мнозинство - 3 към 1, което да надделее над сигурните избиратели на БСП и ДПС. Избирателната активност трябва да е изключително висока и поне 3 милиона избиратели да са мотивирани и готови да подкрепят тези, които са съгласни заедно, в Конституционен блок, след изборите да подготвят проект за нова Конституция и се отиде на избори за ВНС. Великото народно събрание с мнозинството на Конституционния блок в срок до една година трябва да приеме новата Конституция и насрочи нови избори по правилата на новия основен закон. Едва след този задължителен изборен цикъл България може да тръгне по нов път. Няма друга национално обединителна кауза, която да даде надежда на разколебаните, апатичните и негласуващите, че с гласа си могат реално да помогнат за промяната и по-доброто бъдеще на страната ни. Няма друга национално обединителна идея, която може да даде на младите хора правото на избор и смисъл да се реализират в родината си. Както са го правили техните връстници след Съединението, когато са получавали образование в елитни европейски университети, но са се завръщали и са посвещавали живота си на съграждането на модерна България. Само с обединените усилия на всички, които се определят като демократи може да се даде ново начало и да се ревизира така нареченият "преход". Но трябва да има почтеност и воля, вярата и надеждата на хората да не бъде пропиляна за пореден път. Нека заедно съградим и оставим след нас независима и горда България!


-
Преди дни изненадахте всички с предлагането на законопроект, който  ГЕРБ заяви, че ще внесе в Парламента. Очаквате ли той да бъде подкрепен и гласуван?

- В навечерието на 1 февруари, денят обявен за почит към жертвите на комунистическия терор, когато са избити хиляди от цвета на българската нация, Движение 22 септември внесе проект за промяна на НК, в който да се включи глава за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим от 9 септември 1944 г. до наши дни. Проектозакон, който ГЕРБ, изживявайки своя катарзис, достойно подкрепи и се съгласи да внесе в парламента. Преди години изтече давността и беше прекратен процесът срещу убийците от лагерите в Ловеч и Белене. Догодина изтича давността и за престъпленията по време на така наречения "възродителен" процес. Отношението към този закон ще е тест, който ще покаже пред българите и света позициите, и на ДПС, БСП и Атака, към престъпленията, признати от Конвецията на ООН като престъпления срещу човечността. Ние сме единствената страна в света, в която 70 г. след комунистическия преврат и съветската окупация, същата партия - БКП/БСП и агентите на специалните й служби са още и пак на власт! Сега и БСП и мутанта АБВ се гордеят, че са правоприемници на 120-годишната история на БКП... И то, след като още през 2000г. бе приет Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Трябва ли да се гордеем, че заслужаваме ГИНЕС по срам, позор и национално самоунижение!


- Не проявявате ли наивност, че законът ще бъде приет в този парламент?

- Единствено справедливостта може да доведе до помирение и преодоляване на разцепленията в обществата, разделени от репресиите на тоталитарните комунистически режими, както и до възстановяване на обединението около общи морални ценности. През последните години Унгария, Румъния и други страни приеха закони в духа на Пражката декларация и Конвенцията на ООН за неприлагане на давност за военни престъпления и престъпления срещу човечността, които възстановиха справедливостта и отмениха давността за престъпленията извършени по време на комунистическите тоталитарни режими. Ние пак ли трябва да бъдем втора ръка, този път "бивши комунистически страни"? Отхвърлянето би се равнявало на национално предателство и съучастие в репресиите над българския народ. Ако това се случи и законопроекта бъде отхвърлен по каквато и да е благовидна причина, то тези текстове ще настояваме да залегнат в новата българска Конституция! Румънският конституционен съд вече препотвърди приетия от северните ни съседи закон. (https://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1607&fb_action_ids=10203121416982723&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582)


-
Националните  медии като че премълчаха това събитие? 

- Нито една национална ТВ и печатна медия дори не споменаха дума... В петък, от Движение 22 септември бяхме в Народното събрание заедно с големите патриоти устояли на репресиите на комунистическия апарат, Дянко Марков и Димитър Бочев.  И пълно мълчание! Нито кадър, нито звук, въпреки че десетки камери заснеха  представянето на проектозакона в кулоарите на НС, което направихме заедно със зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ, г-н Димитър Главчев. Съзнателното премълчаване на Закон, който иска възмездие и справедливост, ден преди да бъде отбелязан Националния ден в памет на жертвите на комунизма е наистина скандално! На 1 февруари националните ТВ премълчаха и честването пред мемориала на жертвите, а за знаковото видео обръщението  на  Президента беше споменато в 10 секунди! Затова пък новините на мемориалния ден бяха посветени на поредния пленум на партията на убийците и скандалите с фракцията й АБВ, а в неделя една ТВ услужливо предостави 40 мин. от сутрешния си блок на циничните демагогски излияния на бившия шеф на Шести отдел, на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов (Митьо Гестапото). Представете си за миг Германия 24 г. след 1945г.- през 1969г. членове и ръководители на Националсоциалистическата партия, Гестапо и SS в парламента, в управлението,медиите,бизнеса и спецслужбите на ГФР....и всеки ден да бъдат ментори и коментатори на обществените процеси и морал...невъзможно, нали? А тук, у нас, демокрация без край!!!
 

- Не ви ли притеснява, че Движение 22 септември  напълно отсъства от медийния дебат? Къде и как ще може да се разбере повече за този проектозакон и за вашата програма?

- Съзнателното премълчаване на „22 септември” вече се превръща в качество. Подкрепата, която получихме още след първите две седмици след обявяването ни на 10 декември, явно уплаши кукловодите. Коментарите и подкрепата във Фейсбук показват, че хората разбират медийната изолация и това само ги амбицира да провеждат кампания от човек на човек. Появата на несистемен и независим играч, който има ясни позиции и зарази всички с идеята за Конституционно мнозинство срещу БСП/ДПС, накара противниците ни да преиграят с премълчаването. Нали не мислите, че честата поява на шефа на 6-то, го прави харесван от публиката. И при някои политици е така...
 

- През миналата седмица изявите на президента Плевнелиев и президента Стоянов станаха обект на много коментари. Каква позиция зае Движение 22 септември?

- Нали не забравяте, че президентът Георги Първанов и неговата "битка" със Сергей Дмитриевич не слязоха от екраните и коментарите на всички медии. Колкото до подкрепата на президента Стоянов, трудно е да си обясня патоса, с който той възложи надеждите си за демокрация и антикомунизъм да бъдат реализирани от партията на Костинбродския фалшификатор, Бисер Петното, Ангел Че (Гевара), силоваците от "Сила" , мафиотите на Пеевски и ренегатите обиколили по 10 партии. Но сериозно...Движение 22 септември излезе с позиция 1 час след обръщението на г-н Плевнелиев. Подкрепяме Президента на Р България за волята му българските граждани, а не корумпираното мнозинство на БСП/ДПС /Атака да се произнесат по основните промени на изборните правила. Отношението към Референдума ще покаже ясно, дали всички политически сили желаят да се противопоставят на порочните практики на задкулисието за купуване на гласове и на манипулативно корпоративния вот. В същото време си позволихме да предложим промяна на първия въпрос. Не "част от народните представители", а изцяло народните представители да се избират мажоритарно. Това е и желанието на продължаващия вече осми месец протест, и на младостта на България! Предлагаме следната редакция: 1.Въпрос: Подкрепяте ли народните представители да се избират изцяло мажоритарно в два тура? Движение 22 септември, призовава всички български граждани и политическите сили, декларирали нетърпимост към правителството и мнозинството на задкулисието, да положат усилия изборният ден през месец май да бъде за гласуване 3 в 1: За предсрочни парламентарни избори, избори за Европарламент и Референдум! Нека всички заедно да заявим подкрепата си за европейското бъдеще на България! Още за Движението - ТУК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13034 |08.05.2012 Боби Михайлов: Стоичков ме напада заради един червен картон . 27| 10004 |13.04.2008 М. Михайлов: От Р. Петков започна грабежът на банките . 12| 16259 |10.01.2008 Вида Боева, съратничка на Ванчo Михайлов: Македонската държава да признае българската си идентичност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads