Реклама / Ads
5| 16505 |16.01.2020 ИНТЕРВЮ

Евродепутатът Рамона Стругариу пред Фрог: Отговорите на Иван Гешев в ЕП бяха неясни, субективни и срамни

.
Рамона Стругариу и Иван Гешев на заседанието на ЛИБЕ в ЕП
Очаквах ясни отговори и ангажираност от човека, който сега е главен прокурор на България и който беше поканен в Комисията LIBE, за да сподели своя опит в ефикасното противодействие на корупцията и организираната престъпност. Отговорите му бяха неясни, субективни и срамни. В Румъния никога не е ималио главен прокурор, към който има обвинения за участие във висока корупция или, че защитава на корумпирани политици.
 

Това заяви румънската евродепутатка Рамона Стругариу пред Фрог. Припомняме, че на 3 декември 2018 г. Иван Гешев, тогава все още само избран от ВСС за главен прокурор, взе участие в заседание на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, по инициатива на евродепутатът Емил Радев. Депутатът Рамона Стругариу* от Румъния бе един от активните членове на комисията. Тя попита Иван Гешев зa „Aпapтaмeнтгeйт“, неясното разследване около либийския танкер „БАДР“ и дpyги известни cĸaндaли в България и пoиcĸa дa paзбepe ĸaĸ въpвят тeзи paзcлeдвaния и дaли г-н Гeшeв имa няĸaĸвa вpъзĸa c тяx, вĸлючитeлнo пpяĸa. Отговорите му провокираха редица негативни реакции, както у нас, така и в Европарламента. Ето какво каза още Стругариу пред Фрог за срещата си с Гешев:

 

Г-жо Cтpyгapиy На срещата на депутатите от Комисията на LIBE при Европейския парламент питате новоизбрания главен прокурор на Република България г-н Иван Гешев по някои сериозни и скандални теми. Какво провокира интереса ви към случващото се наскоро в България?

 

Член съм на комисиията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи - ЛИБЕ (LIBE - Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs) и комисията за бюджетен контрол КОНТ (CONT - Committee on Budgetary Control) и съм дълбоко ангажирана да подкрепя борбата срещу корупцията и измамите, както и да защитавам върховенството на закона. Това са и моите приоритети в парламентарната група „Oбнoви Eвpoпa“ (Renew).

 

България и Румъния имаха общ път след присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. Ние добре знаем, че това присъединяване беше свързано с някои ясни условия, свързани с реформата на правосъдната система, борбата с корупцията, независимостта на съдебната система и политическата стабилност. Всичко това е част от механизма за проверка и сътрудничество (CVM - Cooperation and Verification Mechanism for Bulgaria and Romania), както и постоянно наблюдение в двете страни. Това всъщност е непрекъснат процес и трябва да се усъвършенства, а не да даваме на заден ход от постигнатия напредък. Информацията за потенциалната корупция на високо равнище и разследванията, разкриващи високопоставени прокурори и политици, участващи в такива дела, не може да бъде пренебрегната, особено в светлината на неотдавнашното решение на Европейската комисия за премахване на механизма за България.

 

Как можете да коментирате отговорите на Иван Гешев? Какво научихте от казаното от него?

 

Очаквах ясни отговори и ангажираност от човека, който сега е главен прокурор на България и който беше поканен в Комисията LIBE, за да сподели своя опит в ефикасното противодействие на корупцията и организираната престъпност. Отговорите му бяха неясни, субективни и срамни. По принцип той не отговори на въпросите ми, свързани с участието му в скандала „Апартаментгейт“, нито на тези, които се отнасят до участието на Емил Радев в аферата „Танекергейт“. Видях снимки на евродепутата Радев, на които  се вижда как е седнал на масата с търговеца на оръжие Николайчо Гигов и противоречивия бизнесмен Димитър Борисов, по време на среща с официални лица от Либия.

 

Вярвам на източниците си, тъй като те винаги защитават истината и се борят за справедливост.

 

Как така няма да можете да изясните подобни твърдения? Как главният прокурор ще запази доверието към себе си, след като не разследва както е необходимо това и не постигне напредък в случаи, в които политици, магистрати и техни роднини купуват недвижими имоти на цени под пазарните, оставяйки съмнения за въздействие върху търговията, корупция, неясен произход на пари и използване на парите от ЕС за изграждане на луксозни частни вили. Особено пък когато партньорът ви изглежда участва и е пряк бенефициент на такава схема? Това са много сериозни твърдения.

 

Когато сте чист, първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете всяка сянка на съмнение относно Вашата почтенност и готовност за разследване, с резултати.

 

Не видях това в отговорите на Гешев. Напротив, той започна, като каза, в куц опит на защита, че това са фалшиви твърдения, че досега няма ясни улики във връзка с тези случаи и че така или иначе някои от предполагаемите престъпления не са дори престъпления, а по-скоро административни нарушения. Много разочароващ и тревожен отговор.

 

Къде научихте цалата тази информация за България?

 

Разбрах за тези случаи от разследващи журналисти. Това са хора, които ценят своята професия и защитават демокрацията със смелостта си да разкриват корупция на високо ниво. Говоря за хора, които търпят горчиви последствия и страдат заради разследванията си свързани с. Нямам причина да се съмнявам в работата им.

 

Виждате ли някакви подобни процеси в Румъния и България по отношение на борбата с корупцията?

 

Да, има прилики, но има и разлики. Често имахме случаи в Румъния, при които корупцията на високопоставени политици беше разкривана от разследващи журналисти. Но имахме и криминални разследвания и присъди за такива случаи. Никога не сме имали главен прокурор, към който има обвинения за участие в корупция на високо ниво, или пък той да защитава корумпирани политици.

 

Какво мислите за свободата на медиите в България?

 

Според всички статистически данни, които видях, България се нарежда много ниско по отношение на свободата на медиите в Европа. Резултатите, публикувани от Euractiv през 2018 г., я поставят в дъното на списъка сред държавите-членки на ЕС. В световния индекс за свобода на пресата през 2019 г. „Репортери без граници“ твърдят, че журналистиката е станала опасна в България. Индексът оценява състоянието на журналистиката в 180 страни всяка година, а България е на 111-о място в него. Това означава, че е последна в ЕС по отношение на свободата на медиите и в дъното на Европа. На картата на доклада има само четири европейски държави, маркирани с червено, като особено проблемни - България, Русия, Беларус и Турция.

 

Всъщност падането на България в индекса е драматично и много тревожно. През 2007 г., когато страната се присъедини към ЕС, България е споделяла 35-36-то място с Франция. Сега Франция е 32-ра, а България е между Етиопия и Мали.

 

Припомням ви, че през септември 2018 г. в Перник, България, бяха арестувани двама разследващи журналисти - Атила Биро от „Rise Project“ Румъния и Димитър Стоянов от „Биволъ“, България. Това се случи докато разследват случай, в който изглежда се унищожават доказателства, свързани с мащабна измама със средства от ЕС. Двамата са били с белезници и са държани в полето с часове, преди да бъдат откарани в полицейско управление. Месеци по-късно българската журналистка Виктория Маринова беше убита при много неясни обстоятелства. Това се случи точно когато тя трябваше да представи ново предаване, в което се подготвяше разкриване на сериозни случаи на корупция.

 

Всички тези неща означават, че свободата на медиите не е просто в лошо, а в критично състояние в България и че трябва да се направи много повече на равнище ЕС, за да се подкрепи и защити разследващите журналисти навсякъде в Европа, не само в България.

 

Какви бяха очакванията ви от г-н Гешев преди и сега, след като го видяхте лично?

 

От известно време имах информация относно тези твърдения, но се надявах, че той поне ще се опита да изясни положението по делото за корупция, което го засяга пряко. Очаквам той да излезе с ясни отговори и необходимите разследвания, независимо от политическия цвят или дебелите връзки с някои хора, участващи в тези случаи. Очаквам резултати от тези разследвания, почтеност и зачитане на справедливостта. Това трябва да направи главният прокурор.

 

Вашата колежка от LIBE Клеър Дали определи поведението на г-н Гешев като арогантно и заяви, че ще продължи да търси отговори от него. Бихте ли продължавали да се интересувате какво се случва в България?

 

Да, със сигурност. Ще продължа да се занимавам с тези въпроси, ще събирам информация и ще търся отговори. Това е, което всички ние трябва да направим, ако искаме наистина демократични държави и спазване върховенството на закона. Без този мониторинг и без активно гражданско общество всичко е обратимо. Утре можем да се събудим в тъмнина и дори няма да осъзнаем какво се е случило, в мълчание.

 

Имаше ли коментари между вас и вашите колеги в LIBE по темата?

 

Да, но ми се иска да бях видял повече обществена реакция от моите колеги по тази тема. Не можем да си затворим очите, очаквайки нещо да се подоби. Трябва да действаме и да призоваваме за промяна, ако я очакваме.

 

Познавате добре работата на г-жа Лаура Кьовеши, защото и двете сте от Румъния, какво могат да очакват европейските граждани от нея, както и работата на комисия LIBE?

 

Новият европейски прокурор има много трудна задача. Г-жа Кьовеши трябва да създаде и превърне в напълно действащ орган най-амбициозния проект на Европейския съюз по отношение на разследването на измами и корупция. Не се съмнявам, че ще успее, но тя също се нуждае от всички ресурси, които подобна задача изисква. Надявам се, че държавите-членки и Парламентът ще дадат приоритет на тази институция, както и на бюджета й.

 

Комисията  LIBE е пазител на демокрацията, основните права и върховенството на закона в ЕС. Ние трябва да сме водещи, да се ангажираме с тези въпроси и да действаме като загрижени за тях. Мисля, че това гражданите очакват най-много от нас: ангажираност към ценностите на ЕС, без двоен стандарт, принуждавайки гласа ни да се чува всеки път, когато свободата на словото, справедливостта, основните права и демокрацията са застрашени. Както и тази загриженост и ценности да се отразяват в законодателството и действията ни, като показваме честност и поемане на отговорност. Не само да проповядваме такива, но и всъщност да ги осъществяваме.

 

 

==

* Представянето на Иван Гешев може да видите във видеото ТУК, въпросите към него са след 17:44 минута.

**Paмoнa Cтpyгapиy е евродeпyтaт oт Pyмъния, oт гpyпaтa „Oбнoви Eвpoпa“, която е тpeтa пo гoлeминa в Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт, нacлeдниĸ нa AЛДE.

 

Интервю на Диана Йонкова

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10827 |16.01.2020 Ramona Strugariu, MEP: Ivan Geshev`s answers were vague, subjective and shameful . 5| 9760 |14.01.2020 Осман Октай: ДПС прави стъпка към приватизирането на НСО . 9| 12705 |10.01.2020 Сет Хетена: Прецедент е в България да се обвиняват журналисти в престъпления за публикации . 0| 9387 |10.01.2020 Seth Hettena: It would be a precedent for Bulgaria if journalists can be charged with crimes for writing stories

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads