Реклама / Ads
29| 14781 |14.04.2015 ИНТЕРВЮ

В. Филипов: В съдебната система прокуратурата е най-престъпна, трябва ни кризисно правителство

.
Васил Филипов
Не се знае кой кого ще изяде в България-българите циганите или обратното. Едните ще бъдат изядени, кои ще са, ще видим. Положението съвсем не е розово, защото ако се запали конфликт, няма кой да го спре. Такава престъпност в съдебната система като в България, няма никъде. Най-престъпна е прокуратурата. Зная прокурори с апартаменти в Лондон. Откъде?! Всички партии са метастази на БКП. Така разсъждава в интервю за Фрог за необходимостта от промяна бившият директор на "Булгаргаз" експертът Васил Филипов.
 
Интервю на Красен Бучков

-    Г-н Филипов, ще има ли гражданска война в България?


-    Не съм казал точно гражданска война. Ще има вътрешнограждански конфликти, защото нито една институция не си гледа работата, нито една. Всичките си гледат кефа и келепира. Всички проблеми се решават в интерес на чиновника, на всички нива - отдолу до горе. Абсолютно никъде не се защитава обществения интерес и личностния интерес. Народът е оставен на шепа монополисти, които го дерат при всяка възможност. А всички останали си си гледат кефа и загробват държавата във всяко едно отношение. И накрая се получава големият проблем – между гладните цигани и гладните българи. Ние в София не ги чуваме и виждаме, но аз ги знам, защото говоря с познати. Отглеждаме над един милион необразовани, ненаучени на трудови навици цигани. Не се спазва конституцията, защо не ги образоваме? Ами ако утре хората извадят пушките и ги натръшкат, какво става. Мои комшии коментират, че са обирани цели къщи, цели  села, няма никъде живи животни желязо за крадене. Дошъл районният инспектор и казал: „Така ще е . Нищо не може да се направи...”. Нито има къде да ги задържат, нито знаят какво да ги правят. И така ще продължава – обиране, крадене, убиване. И точно това ще доведе до вътрешно-държавен конфликт. Никой да не се заблуждава, че като е седнал някъде след някакви фалшиви избори и се е добрал донякъде си, ще остане недосегаем. Просто никой няма ресурс да управлява и да продължава така. Трябва да се спре този упадък и се извърши промяна. Не реформа, а промяна. Защото няма ресурс за дълго шикалкавене. Това, че една шайка са ограбили държавата и имат някакъв ресурс да седят и ядат, не им гарантира съществуване, защото народът няма да ги трае, защото гладът е по-силен от страха.

-    Но хванат ли се хората за пушките, то това си е гражданска война.

-    Не съм казвал гражданска война, но така ще стане. Ако мен дойде някой да ме обира, аз също ще реагирам бурно. На народът му е писнало. Вече няма живи животни по дворовете. Някои си фантазират, че управляват. Нищо подобно – дремят, съществуват, каквото падне крадат и работят като арбитри. Каквото им поднесе администрацията, това подписват управляващите. Не се извършва никаква политика, няма никаква промяна. Просто загиваме. Младите хора и генетичният ни фонд изчезват, а тук остават необразованите. Това е, затъваме устойчиво във всяко едно отношение, необратимо.

-    И българите са гладни, не само циганите?

-    Ами точно това казвам, не се знае кой кого ще изяде. Българите циганите или обратното. Едните ще бъдат изядени, кои ще са , ще видим. Но положението съвсем не е розово и за подценяване, защото ако се запали конфликт от искрата, няма кой да го спре.

-    Говорите за промяна.  Във властта се смениха доста партии. Кой ще направи промяната?

-    Може да се наложи създаване на Политически борд, което е станало в България през 1934 г. Иначе аман от днешните  партии – всички те са метастази на БКП, на които им дърпат конците и са свързани с мафиотски схеми с Русия. В България трябва да се назначи едно кризисно правителство, което да не е за три месеца, а да е поне за две години. И да се извършат тотални промени – нова конституция и промяна на съдебната система. Такава престъпност в съдебната системата , каквато има в България, няма никъде. Най-престъпна е прокуратурата. Занимава се само с далавери, какво дойде при тях го оглеждат, замитат и поделят откраднатото. Това е. Никой не е обвинен както трябва, за да има осъдени. Съюзяват се адвокатите с прокурорите за пари и не се приключва нищо. Това е. Седнали да се занимават с глупости и дребнотемия, а не реагираха на ограбването на милиарди от банките? Какво е това?  За какво работят? Какво прави прокуратурата? Нищо ! Стойки и заклинания! Аз зная прокурори с апартаменти в Лондон – как, откъде ?

-    Ами нали сега ще има реформа на съдебната система. Премиерът Борисов застана твърдо зад правосъдния министър Христо Иванов?

-    Какви ти реформи, тук трябва тотална промяна. Бойко Борисов само много говори и нищо не прави, защото тази работа трябва да ангажира всички, ако бяхме Монархия – да, но сега –не ! Този филм го гледаме и слушаме с години. Това е романтизъм на прехода, който досажда на всички, защото няма полезни ходове.

-    Какво да се прави, пак идва въпросът от едно време?

-    С тази конституция се утвърждава една съдебна система, при която щафетата се предава от родители на деца и безотговорността се възпроизвежда. И това не се търпи. Изпаднали сме в изолация, никой не  ни обръща внимание. Кой ще дойде? Има кой да дойде, те са набелязани хората. Просто трябва да се приеме, че трябва да се извършат безусловни промени. Не реформи, да сме се реформирали  преди петнадесетина години. А не да се ограбва държавата, да се ипотекира и парите да се изнасят по офшорките.

-    И с какво са свързани най-вече тези промени, с хората ли ?

-    Не само с хората, трябват ни закони, лична отговорност и справедливост. Такова понятие като колективна отговорност, трябва да се забрави и забрани. Всеки да носи отговорност за това, което е свършил. И да няма имунитет за онзи, който е извършил престъпление. Няма кой да преследва престъпниците, няма такава клауза в конституцията. И в администрацията никой никъде не носи отговорност. Всеки си гледа личния интерес – крадат, мърсуват. Монополистите, които обслужват населението, са безцеремонни. И хората са съсипани. Затова казвам, че от глада ще тръгнат междуособиците и държавните конфликти, които няма кой да ги спре. Нито имаме армия, нито полиция. И това е заплаха за всички нас.

-    Има приказки от Радан Кънев, че това правителство ще управлява две години, след което ще се премине към приемане на нова конституция?

-    Остави го  Радан. И той е плейбой , дошъл от миманса. Ще управлява, с какво ще управлява, като няма ресурс. Нали по плана Юнкер щеше да вземем милиард и кусур €, сега ни дават  38  млн. € заедно с Гърция за някаква все още несъществуваща дейност. Ние нямаме ресурс за съществуване, какво ще управляват, кого управляват?!

-    Говори се и за нова конституция?

-    Само се говори. Създава се кризисна ситуация. Трябва  правителство, което да решава кризисно проблемите. А сега си изписват заплати, бонуси, крадат, грабят, просто всичко е със знак минус. Никаква перспектива и надежда.

-    Новият началник на КЕВР каза, че ще поведе борба с олигарсите в енергетиката?

-    Иван Иванов е един честен и грамотен човек. Мисля, че в края на кариерата си ще направи максимално възможното да сложи нещата на правилните релси. Защото досега в прехода от  енергетиката се окрадоха десетки милиарди. Иван Иванов е наясно с всичко това, тъй като преди това беше депутат четири мандата, а  беше и член на енергийната комисия. Той е наясно с всичко, трябва да бъде подкрепен от правителството и от парламента. Какво трябва да направи? Да оправи договорите с ВЕИ-тата, според който се изкупува енергията им чак до 2025 г. В името на кого и как? Как набързо нацвъкаха такива големи мощности? И как така държавата се задължи да им изкупува електроенергията на космически цени. Кой и как се сдоби с 12-те % подарък от ТЕЦ“Марица Изток“1?  И оттам идва задължението да се изкупува по 140 лв. мегаватчаса електроенергията от тях, което си е пак заробване на държавата. Да се направи проверка, аз също ще дам показания, на всички които сме подписвали дългосрочни договори за газ. Моят подпис е най-скъп по време на прехода. Бяха пробутани от руснаците дългосрочни договори със съдействието на вицепремиер, след които България щеше да изпадне в трайна зависимост от Русия. Аз това го елиминирах, не допуснах никаква зависимост. А зависимостта, неустойките щяха да са над 13 млрд. долара. Така че от всички, които са подписвали дългосрочни договори и са нанесли щети, които непременно ще са големи, трябва да се потърси отговорност.

-    Как виждате предоговарянето, което се извърши за „Мариците” от министър Теменужка Петкова?

-    Трябва да се проверят клаузите. Не съм убеден, че американците ще отстъпят, защото това си е частна фирма. Това не е САЩ. Фирма, която в България е правила инвестиция, трябва да се види защо е милиард и двеста милиона. И тук трябва да се направи преглед, кой какво е подписвал и срещу колко.

-    От Газпром са казали тези дни, че европейците трябва да чакат газ от гръцката граница?

-    Ще чакат от умрял писмо и от курва запис. Аз познавам всички договори от соц. време и съм контактувал на всички нива. Благодарение на своите коьорфишеци Русия стои в пространството, поддържа контакти и прави интриги и интерпретации. Нито „Южен поток” е потребен, нито е потребен „Турски поток”. Първо – технологично не могат да бъдат реализирани. Второ – нямат пари за тях. И дори да  направят, такъв газопровод, то той е нерентабилен. През 2000 г. италианците направиха една платформа и се построи „Син поток” - 394 км., срещу 5 млрд. долара. Сега имаме 3800 км. тръби за морската част, колко милиарда ще им трябват? Над 50 млрд. $ ! При това тръбите са 800 мм и ще са по-скъпи. Това е мъртво родено отроче, въвеждане в заблуждение за поддържане на контакти с маса правителства и да се въртят други политики, да се изнудват държави. Евентуално всичко ще приключи, като  направените тръби се използват за втората тръба на „Син поток”. Но затова трябва да се строи инсталация за охлаждане на газа, за да се мине по дъното на Черно море.

-    Г-н Филипов, а има ли някакъв шанс за „Набуко” след като има надежда да се нормализират отношенията на САЩ и Иран ?

-    „Набуко” аз съм го изчертавал, дето се вика, преди двадесет години. И Турция и Иран чакат. Имаме основание да се надяваме, че един ден „Набуко” ще стане и ще има газ за Европа от Иран. Има и осигурени средства за него.Зад този проект стоят САЩ И Европа !

-    Георги Първанов момента е в Москва. За инструктаж ли е там ?

-    Разбира се! Неговото работно дело от Първо главно е в Москва. Той е техен кадър. И трябва да се обърне внимание, защо в България не се преследват чуждите шпиони, които работят за интересите на други държави. Хората като Бялата Златка и Първанов откровено работят против нашата държава, плачейки постоянно за пропуснатите руски ползи ! Никой не формулира с числа „ползите“ за България, само Русия и рублите са им в устата.

-    И накрая, все пак не виждате ли нещо оптимистично в държавата?

-    Няма как, защото това е статуквото. То е обособено от тия, които участват в управлението от двадесет и пет години. Те са ограбили държавата, седят си на парите и затова са високи, защото са седнали на портфейлите се. И точно те грабят и не се мисли за промяна. В момента промяната изисква революционна обстановка. Всичко е заглаждане и ако може да мине ей така. Досега се шикалкавеше, но всички прогресивно огладняват. Цялото население е и задлъжняло. Ще започнат да ги пресират, да им вземат жилища. Гладът ще доведе и до канибализъм, какъвто е практикуван след войната в Украйна и Русия. И при нас може да дойде в 21 век. Няма оптимизъм.

-    Как ще коментирате създаването от Велизар Енчев на „Българска пролет”? Има ли потенциал?

-    Няма! Велизар го познавам добре. За да свърши нещо, трябва да се каже как , с какво, и  откъде ще дойде ресурсът. При това законодателство и при тази тежка институционална и административна недостатъчност на държавата, никой нищо не може да направи.Тези пожелания, колкото и да са искрени, ще се случат, ама в някой друг живот, сега – не !
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 24330 |23.12.2014 Цв. Василев: Мафията в България овладява политическата система* . 46| 20512 |25.03.2013 К. Филипов: Влизането в изборна спирала ще ни доведе до катастрофа . 37| 15622 |13.12.2012 К. Филипов: Ако в Македония са простаци и примитиви, не трябва да сме като тях! . 33| 9008 |22.06.2010 В. Филипов: Газ от Турция. Стига са ни яздили руснаци.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads