Реклама / Ads
10| 8561 |26.02.2021 ИНТЕРВЮ

Галя Бърдарска пред Фрог: Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два язовира до 20 февруари, но не се случи. Къде са парите?

.
Галя Бърдарска
Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два напоителни язовира до 20 февруари 2021, но не се случи. Къде са парите, отпуснати за този проект? Този и други въпроси зададе през Фрог нюз доц. д-р инж. Галя Бърдарска, експерт по водите на ПП „Има такъв народ“. Ето какво още сподели тя:
 

-        Г-жо Бърдарска, преди няколко месеца министърът на околната среда и водите Емил Димитров алармира, че Бургас и Варна ги очаква идентичен проблем с водата като този в Перник. Ако действително става дума за толкова голям проблем, защо министърът вече мълчи за него?

 

-        Паниката, която създаде министър Емил Димитров бе много неочаквана, защото ако има проблем с водоснабдяването на Бургас и Варна, трябваше да реагира МРРБ. Все пак ВиК-сектора е под шапката на това ведомство. А всъщност реагира Ревизоро. Реакцията му бе неадекватна - каза, че в язовир „Камчия“ остават 32 млн. куб. м. вода. А по графиците, които публикува МОСВ водата в язовира бе 108 млн. куб.м.  Фактически той даваше една малка част от язовира, според него най-чистата. Но и другата язовирна вода може да се използва при условие, че има пречиствателна станция за питейни води „Камчия“, чиято технология е с коагулация-флокулация, утаяване, филтрация през антрацитово-пясъчен пълнеж и обеззаразяване с хлор.

 

Самата станция от години работи средно годишно с 50 процента от капацитета си. Тя е строена по времето на социализма, когато сме мислели, че Бургас и Варна ще се развиват. Но сега всъщност населението намалява. В язовир „Камчия“ има достатъчно вода. Министър Емил Димитров си послужи с фалшиви факти, като заяви, че южното Черноморие е изправено пред водна криза. Но защо не спомена язовир „Ясна поляна“? Той също има пречиствателна станция за питейна води ПСПВ „Ясна поляна“. Водата от ПСПВ „Ясна поляна“ стигаше до бургаския квартал „Меден рудник“ и до най-ниската част на Бургас. Понеже през последните години разбраха, че в язовир „Камчия“ има достатъчно вода, изключиха водоснабдяването на Бургас от „Ясна поляна“.

 

Язовир „Камчия“ водоснабдява не само градовете Бургас и Варна, но и населени места в други общини  Карнобат, Айтос, Поморие, туристически комплекси. В доклада на Регионалните предивестиционни проучвания за обособена територия на „ВиК“ ЕАД, гр.Бургас, от м. януари 2019  е изчислено да има достатъчно вода до 2048 г. Предвидените инвестиционни обекти на стойност 456 млн.лв. не предвиждат изграждането на нови водоизточници.

-        Защо тогава бе създадена едва ли не апокалиптична картина?

 

-        Нямам отговор за това. Може би липса на професионализъм, заблуда или някакви други интереси. Спомняте си добре, че Ревизоро предложи двата напоителни язовира – „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат прехвърлени от МЗХГ към областната управа и ВиК-дружеството, за да се изградят съответно съоръжения за пречистване.   

 

-        Там ли е „заровено кучето“?

 

-        Естествено. Без да има каквито и да е проекти, той изведнъж поиска да се отпуснат 60 млн. лв., за да може от 20 февруари Бургас да се водоснабдява от тези два напоителни язовира.  

-        Вече мина 20 февруари. Стана ли факт този обещан от Емил Димитров проект?

 

-         Нищо не стана! Те дори нямат съгласувани проекти и разрешения за строеж, защото освен водопроводи, 2 помпени станции и 2 пречиствателни станции за питейни води, трябваше да се оправят стените на двата язовира и водовземните кули, както и да се санират чашите на язовирите. Не са определени санитарно-охранителни зони около новите питейни водоизточници, изискващо и отчуждаване на частни имоти.  Не съм информирана за проведени обществени дискусии, което е неотменима част от оценката за въздействие на околната среда. Според МРРБ това са „резервни водоизточници“, тъй като стана ясно, че няма бедствено положение – яз. Камчия има достатъчно вода, ако не се източва. Това е цинизъм при условие, че има населени места без достъп до качествена питейна вода години наред.

 

Освен това, министър Емил Димитров не публикува резултатите от назначената от него комисия относно различията в отчетите на ВЕЦ „Камчия“ и ПСПВ „Камчия“ за използваната вода от яз. Камчия. От месечните данни за разрешените водни количества от МОСВ е видно, че не цялото водно количество е преминавало през пречиствателната станция за питейни води т.е. има съмнения за безнаказано изтичане на вода в реката след ВЕЦ „Камчия“. Въпреки че собственика на ВЕЦ „Камчия“ проф. Тадаръков, близък на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, отричаше да е източвал яз. Камчия.

 

-        Какво стана с парите за въпросните резервни водоизточници?

 

-        Те се дадоха без да е ясно откъде и точно за какво. Някои казват, че Българският ВиК-холдинг е бил натиснат да преведе сумата,  нали му дадоха 1 млрд. лева. За това нещо нямаме документ, въпреки многократните допитвания на заинтересовани. Досега, обаче никой не пие вода от яз. Ахелой и аз. Порой, а смятам и да не пие в бъдеще, тъй като тази безумна идея трябва да се спре след изборите на 4 април.

-        Ако все пак по някаква причина се прекъсне водоподаването от яз. „Камчия“ към Варна, ще има ли проблем за морската ни столица?

 

-        Не, защото тя си има Девненските извори, които са чисти. При тях се ползват помпи и затова е по-скъпа експлоатацията. Това е резервният водоизточник за Варна.  При спиране на две трети от водоподаването от яз. „Камчия“ към Варна, за Бургас ще има достатъчно вода. Плюс това резервен източник за квартали от Бургас е яз. „Ясна поляна“. А да не говорим, че на територията на бургаска област има сондажи за използване на подземни води.

-        Дали пък целта на политиците не е да плашат хората с подобни проблеми?

 

-        Абсолютно. Искат да покажат, че уж са много загрижени за хората,  хвърлят се едни пари, които отиват някъде, а налице няма нищо изградено.  Същата работа беше и водната криза в Перник. Източиха яз. „Студена“ по време на ремонта, за да изолират стената с някакво фолио. А се говореше, че стената ще се оправя от италиански водолази под вода. Когато взеха от Световната банка 32 млн. лв., ни обясниха, че стената ще се оправя без да се източва язовира с много специална технология. 

 

-        И какво стана накрая?

 

-        Изпуснаха водата, така че нямаше реконструкция „под вода“. За пречиствателната станция беше купено някакво оборудване, но реконструкцията й на практика не се довърши. За нея имаше отделени 4 млн. лв. от взетия заем от Световната банка. Премиерът Бойко Борисов даде допълнително още пари, за да се довърши реконструкцията на станцията. А къде  и за какво отидоха тези 32 млн. лв.?

-        Може би при италианската фирма с водолазите?

 

-        Според колеги на нея са платили 8 млн. лв. Другите милиони къде отидоха.  В Перник направиха алтернативен водопровод, който бе напълно безсмислен, защото експертите им казвахме, че язовирът ще се напълни, ако спрат да го източват. Хвърлиха се пари, обаче за този водопровод и вие виждахте по телевизията как го правеха – копаят траншеите и хвърлят тръбите без проект и без хидравлично оразмеряване. Тръбите се оказаха от далечна Испания, понеже комисионни са по-високи. Постфактум са скалъпили някакъв проект, предполагам, но когато пуснаха водата, „великите“ испански тръби започнаха да се пукат, а водата да избива. И те го спряха.  Чак сега излиза информация, че този водопровод дори няма разрешение за строеж и тепърва ще се оправят документите. Затова се е удължил срокът за въвеждане в експлоатация чак до 7 октомври 2021, което значи, че ще се дават още пари на държавната фирма „Монтажи“.

-        Необходима ли е вода за Перник от този водопровод?

 

-        Не е необходима, защото яз. „Студена“ се напълни. Ние непрекъснато питаме дали този водопровод има Акт 16, предаден ли е на някого. Пълно мълчание.  Питайте „Монтажи“ към Министерство на икономиката какво ще правят с този водопровод, защото тръбите са се изпопукали?  Защо е удължен срокът за въвеждане в експлоатация? Сега нищо чудно да сменят тези тръби с други.

-        А колко струваше този проект?

 

-        Обявиха  го за 27 млн. лв. Но колко са отишли не е ясно.  Не е ясно и какви публични средства изобщо са изразходвани от водната криза досега в Перник.  И най-важното – какъв реагент се използва за пречистване на питейната вода? Защото имаше обществена поръчка и спечели турска фирма с един некачествен реагент. Впоследствие се оказа , че този реагент не върши работа. А около 30 тона от него беше купен за пречиствателната станция и не се ползва. В момента не е ясно с какъв реагент се пречиства питейната вода на Перник. Защо след като бе прекратена обществената поръчка, не се обявява нова?! 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 12158 |22.02.2021 Мартин Димитров пред Фрог: Министерството на финансите крие колко пари са върнати за КТБ, замитат се следите . 9| 7428 |18.02.2021 ”Новия Завет” пред Фрог: Искаме в нашата музика да стои истината . 10| 6230 |16.02.2021 Божидар Петков пред Фрог: Искам да живея в България, която не е първа по корупция в Европа . 17| 14510 |11.02.2021 Бойко Атанасов пред Фрог: В следствието е блокиран достъпа до Фрог нюз. ВСС е гумен печат на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads