Реклама / Ads
3| 6110 |09.09.2008 ИНТЕРВЮ

Г.Ганчев: Наслушахме се на предизборни глупости за излишъка

.
Генерирането на излишъци е вредно, тъй като от една страна се създават възможности за корупция, а от друга - целта на излишъка да стабилизира макроикономически икономиката не е много ясна и не се реализира, смята доц. д-р Ганчо Ганчев.
 

Доц. Ганчо Ганчев е председател на научния съвет на Фондация "Институт за икономика и международни отношения". Бил е съветник към комисията по бюджет и финанси при 39-ото НС, както и заместник-министър в Министерството на икономическото развиие в периода 1995 - 1996 г.

 

Интервю на Даниела Георгиева 

 

- Г-н Ганчев, какъв е вашият коментар относно така дискутираната тема в последните дни - "бюджетния излишък" и неговото разпределение?

- По принцип самото генериране на излишъци е вредно, тъй като от една страна се създават възможности за корупция или за неефективно разпределение, а от друга -  целта на излишъка да стабилизира макроикономически икономиката не е много ясна и не се реализира. Ето защо самото разпределение на излишъци е неправилно като бюджетна политика.

Що се отнася до неговото разпределение, според мен то не е много ясно. Конкретното разпределение е много трудно да се коментира, тъй като първо не е ясно какви ще бъдат пропорциите и второ - как ще стане. По-скоро това са моментни хрумвания. Всичко това обаче означава неефективност, тоест парите се харчат набързо, за неща, които не са обвързани с някакви стратегически цели. Така че практиката е неправилна.

- Коментира се в общественото пространство, че толкова голям излишък е бил предварително предвиден заради изборите, за да се донесат дивиденти за управляващите от начина, по който ще бъдат изхарчени парите. Смятате ли че това е така?

- Да, това е точно така. Предварително е планиран, както и всички останали бюджети, обаче впечатление прави този, тъй като размера му е особено голям.

От 1998 г. насам всички излишъци са предварително калкулирани. Събираемостта тази година не е по-голяма, в частност при плоския данък. Ако има някакво нарастване на събираемостта, това е защото група хора, които по-рано не са облагани сега се облагат. Тоест преди тези работещи на минимална работна заплата не се облагаха, а сега се облагат. Както знаем хората на минимално възнаграждение са много, към 1 млн. души. Това означава, че сме събрали повече пари от най-бедните.

Дори може да се предположи, че при някои видове данъци е намаляла събираемостта, защото преди много хора се водеха на минимална работна заплата, за да не плащат данък, сега тази възможност не съществува и може би някои хора работят изобщо на черно. Така, че едва ли имаме по тази линия някакво подобряване на събираемостта.

ganchev.jpg- Кой е правилният подход за управлението на бюджетния излишък?

- Трябва да се планира стриктно и да няма никакви съществени отклонения между планирани приходи и разходи, бюджета на този етап е може би най-добре е да бъде стриктно балансиран, без никакви излишъци и дефицити и всички разходи да бъдат подчинени на дългосрочните цели в областта на пенсионното дело, на образование, на здравеопазване, научни изследвания, инфраструктура. И всичко да се развива равномерно, в съответствие с бюджета. Това е най-доброто с оглед намаляване на корупция, правилно изразходване на парите, насочване към най-полезните дейности и т.н.

- Но тъй като вече го има този излишък, как трябва да бъде разпределен той според вас?

- Най-подходящо е целият излишък да отиде, без никакви изключения, в сребърния фонд, като самият фонд трябва да бъде инвестиран някъде, да се намерят механизми да бъде инвестиран в инфраструктура, жилищно строителство, в някои важни сектори като селско стопанство и др. 

По този начин ще има социална подкрепа, защото ще могат да нараснат пенсиите и ще може да се реализира структурна политика, само че финансирането ще става чрез предоставяне на заеми, чрез акции и други финансови инструмени.

- Това донякъде не се ли припокрива с начина, по който разпределиха излишъка от тройната коалиция вчера?

- Те предлагат парите да отидат директно чрез бюджета, а ако отидат в този фонд и се инвестират чрез него това е друго. И след като се инвестира на пазарна основа, доходите от тези инвестиции ще отидат вече в бъдеще за пенсионерите.

Тук има объркване на стратегическите цели, свъзани с нарастването на доходите на пенсионерите, а не харчене на калпак, случайно и т.н..

izlishuk.jpg
 снимка Вяра Йовева

- Как ще коментирате предложението на социалния министър Емилия Масларова част от излишъка да се използва за почивка на морето за част от българските пенсионери?

- Това са предизборни глупости.

Това е един начин да се изхарчат парите от излишъка, но ако се цели подобна политика, това трябва да залегне дългосрочно в бюджета и то по един начин, който е социално приемлив и не се допуска корупция и прочие. Определено това решение не е подходящо, то даже е странно, прибързано и необмислено.

- Последно стана ясно, че на почивка ще отидат 1000 пенсионери, пък дали ще стане?

- А може би вече Масларова знае и имената им. (смее се)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 18472 |05.09.2008 Стилист Капанов: Парвенюта харчат 200 лв за подстрижка, нормално е 10-20 лв . 32| 8057 |04.09.2008 Велислава Дърева: Глави на министри ще падат наесен . 8| 13846 |02.09.2008 Пламен Симов: Убиецът на Луканов е Вячеслав Струмски! . 90| 30402 |31.08.2008 Атанас Панайотов: На България й трябва нова революция!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads