Реклама / Ads
11| 9393 |03.09.2009 ИНТЕРВЮ

Ген. Атанасов: С “Галерия” спипаха Сертов по бели гащи, как гаси лампата

.
Атанас Атанасов Източник: Вяра Йовева
Алексей Петров да каже дали докладът е пратен на главния прокурор, президента и председателя на парламента, пита бившият шеф на НСС
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Атанасов, голяма мистерия се оказа докладът за корупция, пратен от ДАНС на Сергей Станишев? Бившият премиер отрича да е получавал такава справка. Каква е според вас истината?


- Аз не вярвам на казаното от Алексей Петров. Това е хипер замисъл и сценарий. Така той се опитва до известна степен да измие лицето на старото ръководство на ДАНС и да компрометира настоящия ръководен екип на Агенцията и правителството. Никакъв проблем днес не е да се сглоби такъв доклад, да му се сложи печат и дата. Но тава е сериозна манипулация, която цели да компрометира новото ръководство на държавата. Но ако все пак допуснем, че е имало такъв доклад, аз питам – пратен ли е той на главния прокурор?

 Докладите за престъпления отиват при главния прокурор. Освен това, представен ли е на президента и шефа на парламента? Съгласно закона, ДАНС трябва да подава информация в някакъв обем на президента, премиера и председателя на парламента. Ако тайният доклад е пратен само на премиера, а са пропуснати другите три институции, просто темата не подлежи на коментар.

- В сряда Иван Костов обяви в парламента, че разработката „Галерия” е била подписана лично от председателя на ДАНС Петко Сертов, а вчера в интервю за „Труд”, съветникът в Агенцията Алексей Петров твърди обратното и сочи Иван Драшков като виновник за подслушването на журналисти. Защо се получава това разминаване?


-Няма никаква изненада от позициите и от изнесената информация. Всичко друго беше опит за манипулация на обществото и за прикриване на груби нарушения на закона от Петко Сертов. За съжаление в тази история за прикриване на ставащото с „Галерия” бяха включени и топ представители на медиите – Тошо Тошев, Радосвет Радев. Отидоха на крака при Сертов, а после казаха на обществото нещо, което не са видели, че нямало подслушвани журналисти.

 Но ето сега излиза цялата истина. Сертов получи един вид виртуално наказанието за своята лъжа – беше освободен като шеф на ДАНС. Но аз поставям въпроса – тези, които участваха в онзи театър за прикриването на целия скандал с „Галерия”, ще имат ли доблестта да се покаят публично?

- Петко Сертов се кълнеше, че ще си подаде оставката, ако се установи, че той е отговорен за „Галерия”, какво го е притеснявало да признае участието си?


- Поведението му беше театър. Той разчиташе на публични авторитети, които слагат печат и казват на обществото: „Истината е такава, трябва да ни вярвате”.

Що се отнася до притесненията му, то трябва да повторим казани вече неща. Разработката „Глерия” е много тежка злоупотреба с власт, защото тя е разкрита не заради реални рискове и заплахи за националната сигурност, на които трябва ДАНС да противодейства. Започната е, защото е било засегнато в медиите достойнството на държавни мъже – Станишев и Първанов, заради това, че някой от тях се счита оклеветен.

Вместо да отидат в съда и да защитят правата си, като заведе дело, те са поискали специалните служби да накажат волнодумците по техен адрес. Това е грубо нарушение на законодателството по време на демокрация. Ето, заради това Сертов търсеше възможност да прехвърли отговорността. Той беше спипан по бели гащи, опитвайки се да загаси лампата.

-Колко журналисти са били подслушвани, тиражираха се версии, че са над 50?


- Само трима са подслушвани по „Галерия”. Но тук има един нюанс. Преди да е образувано делото, са проведени редица оперативни действия по същата тематика, но те са били извършени в ГДБОП. Тези действия са проведени по жалба на небезизвестния оръжеен търговец Петър Манджуков. Той също се оплакал, че бил оклеветен. ГДБОП е извършила оперативни действия за установяване на авторите на сайта „Опасните новини”. Там също има подслушване на журналисти и други лица. Но тази информация е хитричко отделена и скрита някъде в архивите на МВР, защото, формално, не е съставна част от „Глерия”. Но тя е част от голямата игра.

- Има съмнения, че Михаил Миков също е подписал „Галерия”?


- Ако е така, означава, че Миков е разрешил подслушванията. С подписа му са разрешени специалните разузнавателни средства, които са съпътствали дейността покрай или преди „Галерия”.

- Лъжата на Петко Сертов към обществото не поставя ли, в чисто морален план, темата за оставката му сега като дипломат?


- Това е скандално. Този човек, след всичките тежки безобразия, които е вършил получава такава позиция. Но от друга страна, не се изненадвам и ще обясня защо. Всичко, което сега излиза в публичното пространство, е категорично доказателство, че Сертов е бил формален председател на ДАНС, а друго лице е ръководело Агенцията в действителност.

- Защо имат такъв страх от назначаването ви в скандалната фирма “Информационно обслужване”, какъв проблем можете да създадете там?


- Червените прашки на Азер Меликов и някакви си кърпички и вратовръзки са просто жълта пикантерия. Истинската бомба във фирмата е как се източват бюджетните пари, които влизат там за изработка на определени програми. Всичко става чрез частни фирми на роднини и партийни другари навън, които играят ролята на подизпълнители. Страхуват се, че ако аз влезна там ще разкрия тези схеми, ще се затвори кранчето за много пари, от които се хранят основно хора, близки до „Позитано”.

Интересно е защо е толко рязка реакцията на РЗС срещу мен? В периода 2005 – 2008 г. член на борда на директорите на същата фирма беше Петко Сертов, станал по-късно председател на ДАНС. Пратен е бил там да получава втора заплата и да си затваря очите точно за тези нарушения. Страхът на РЗС и Яне Янев пък е, че ще оповестя как е попаднал на работа в същата фирма и какво възнаграждение от там е получавал техният кандидат за депутат в Плевен – бившият главен секретар на МВР Илия Илиев. След като го освободиха от МВР, го устроиха в Информационно обслужване със сериозна заплата.

Със всички сили ще се бори срещу назначаването ми и г-н Цвятко Цветков. Този морален стожер на Шесто управление на ДС също е получавал от там дебели хонорари за някакви консултантски услуги. Притеснява се да не се види, че е взимал пари за нищо. Това са страховете от моето влизане в тази фирма. “Информационно обслужване” е било в продължение на години политически употребявано за получаване на сериозни пари в партийни касички.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9229 |03.09.2009 Н. Михайлова: Борисов не е готов за преговори с Русия . 12| 13965 |02.09.2009 Стуци:Цонев смъкна наема на „Червило” от 28 на 12 хил. лв. . 12| 31122 |01.09.2009 Емануил Йорданов: М. Миков не прецени, че има малко време . 16| 7078 |31.08.2009 Р. Манджукова: Българите навсякъде по света са част от едно семейство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads