Реклама / Ads
28| 19135 |06.01.2010 ИНТЕРВЮ

Ген. Атанасов: Убийството на Цанков е предупреждение към Борисов

.
Ген. Атанасов Източник: Вяра Йовева
Журналистът е ликвидиран защото е неудобен свидетел и се прекъсва определено разследване. Организираната престъпност не е стресната от акциите на правителството. На върха на мафията няма разместване, казва бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ - София
 

интервю на Стойко Стоянов

- Генерал Атанасов, какви според вас са версиите за показния разстрел на Боби Цанков?


- Това е наказателна акция срещу Цанков. Две са основните версии. Едната е свързана с това, което радио-журналиста написа и изнесе като информация за престъпния свят, за личните си впечатления от босове на нарко трафика и нарко разпространението.

Другата версия, според мен е много сериозна. Имаше данни в последно време, че Цанков сътрудничи на службите в полицията при разработването и разкриването на определени криминални престъпления. Възможно е след операциите по така наречените “Наглите”, анализът на подземния свят да е стигнал до него и за това да го наказват. Но при всички положения е наказателна акция. Нещо сходно като историята с Георги Стоев – Георги Стоев 2. При всички случаи става въпрос за ликвидиране на неудобен свидетел и прекъсване на определено разследване.

- Може ли да се направи извод, че това което Цанков разказваше е било в голяма доза истина, която е застрашавала определени хора?

- Трябва да уточним обаче за кое от говоренията му става въпрос. Излезна информация за няколко продължителни срещи на Цанков с градския прокурор на София, за негови контакти с високопоставени служители от полицията. Може би заради споделената от Цанков информация с хора от институции е станал неудобен, а не заради разказваните от него истории в излязлата му наскоро книга и по медиите. Запознат съм с изложеното в книгата, но тя касае поведението на хора, които не са между живите.

- Самият Цанков се похвали в едно телевизионно предаване, че по негови свидетелства прокуратурата работи по разплитането на стари убийства.

- Този човек имаше склонност към публично говорене, но за да се предприеме такава драстична мярка, това означава, че определен аналитичен център на организираната престъпност е стигнал до извода, че Цанков разкрива пред органите на МВР участници в престъпни деяния.

- Имате ли обяснение защо чак сега Боби Цанков реши да говори и пред институциите и пред медиите за престъпления и замесените в тях босове?

- Много версии могат да бъдат изградени – Защо точно сега? Аз си мисля, че от години този човек е имал склонност да изкарва пари от информацията, с която разполага и може би сега е бил насърчен към сделка, от която да получи пари.

- Разполагат ли българските служби с информация за връзките му с хора от подземния свят, за съпричастност към престъпления?

- Няма да коментирам това, което аз знам за службите, но има достатъчно публична информация за връзките на този мъж с босове на наркотрафика и наркоразпространението. Безспорно известен факт е, че той е личен познат с покойния Антон Милтенов – Клюна, с Мето Илиенски, Георги Илиев и т.н. Това е достатъчно за да се приеме, че Цанков е бил в тези среди и е знаел твърде много, а може би по някакъв начин се е облагодетелствал от тези свои връзки.

 Казвам това защото от години личеше, че води твърде луксозен начин на живот. Ползваше постоянно бодигардове, охрани, скъпи коли. Искам да припомня, че бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Владимиров си отиде заради това, че негови подчинени са охранявали Цанков. Много скъпи, луксозни придобивки е ползвал, а те изискват много пари. За това смятам, че той се е възползвал от контактите си босовете и от услугите, които им е правил.

- Наскоро Боби Цанков бе обявил, че ще направи разкрития около неуспешното покушение срещу Манол Велев. Коментира се, че тези му намерения са предизвикали куршумите?


- Не е изключена и такава връзка. За това твърдя, че това е показна акция за това, че този човек говори, че има какво да каже, или, че е съобщил нещо, което не е трябвало. По този начин му затвориха устата. Твърде възможно е да е ликвидиран заради информация свързана с Манол Велев.

Трябва да е ясно, че Манол Велев не е човекът в бяло, категорично. Разполагам с конкретна информация, че той използваше своите близки връзки до червената власт за да рекетира бизнеса. Манол Велев изкарваше пари от това, че е много близък до червената власт и си позволяваше да мачка среди от бизнеса. Той беше близък и до държавния глава и не е тайна, че много хора около президента изкарваха пари защото имаха тази връзка. Просто спекулираха с този контакт за да притискат бизнеса. Мога да дам и друг подобен пример – причината да си отиде Емил Кюлев от този свят бе същата. Имаше данни, че банкерът също рекетира бизнеса, спекулирайки с връзките си с държавния глава.

- Какъв знак за управляващите е показният разстрел в центъра на София?


- Убийството на Цанков е абсолютна провокация срещу властта и показва, че организираната престъпност изобщо не е стресната от акциите на МВР. За да се извърши такова тежко посегателство означава, че мозъкът на организираната престъпност и центровете, от които се командват нарко трафика и разпространението изобщо не са стреснати от акциите на правителството. Абсолютно точно е преценено мястото на покушението с оглед на обществения резонанс – в центъра на столицата, на метри от Съдебната палата и СДВР, във входа на известна адвокатска кантора.

Затова смятам, че случилото се вчера е много сериозно предупреждение към премиера Борисов и към вътрешния министър Цветанов, че техните пиар акции и използването на определени успехи за много тежка реклама, бързо се пукат като балон. Убийството на журналиста е доказателство, че досегашната подчертавам успешна работа на МВР не е достигнала до центровете на организираната престъпност, а засяга периферията. Така разчитам аз това посегателство. Борисов и Цветанов трябва да си направят изводи и да престанат с обилните рекламни акции след арестуването на един или друг бандит. По техния пример започва и кой ли не да говори. Забелязвам, че напоследък страшно много му се говори на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

МВР трябва да бъдат поощрени, насърчени за това, което свършиха последните месеци, но убийството на Цанков е показателно, че ударите им са по периферията и изобщо не са засегнали центровете на мафията.

- Има ли според вас ново пренареждане сред босовете на престъпния свят през последните години – някои са покойници, други изчезнаха в чужбина, трети са зад решетките, или с обвинения?


- Категоричен съм, че на върха на организираната престъпност през последните 4 – 5 години промени няма. По-надолу между лейтенантите и капитаните сигурно има някакви пренареждания. Бият се с лакти и нокти, кой да вземе по-добра позиция и да печели повече пари, но на върха разместване няма. Реално няма как да има пренареждане на върха на престъпността, след като 4 г. управляваха БСП

. Силовите групировки и мафията бяха създадени в България от ком партията, това не трябва да се забравя. Проблемът е, че сега главните центрове на престъпността демонстрират, че нямат никакъв страх от властта и, че се считат за недосегаеми, независимо от това, по какъв начин премиерът кръщава разработките срещу тях. Да се надяваме, че Борисов, Цветанов и подчинените им си дават сметка, че трябва да намалят хвалбите, защото явно рибата още е в морето.

- Като заподозряни за убийството на Цанков са задържани вече братята Маргини и Сако, надеждна ли е тази следа?

- Смятам, че прокуратурата и МВР действат по интуиция. Целта на тези арести е да се отпуши обществено напрежение. За мен ще е важно как ще се произнесе съдът по задържанията им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16274 |18.12.2009 Ген. Атанасов: Хванаха “Наглите” защото останаха без чадър . 26| 10209 |28.10.2009 Ген. А. Атанасов: Бездействието на прокуратурата създава интригите в държавата . 11| 15855 |21.10.2009 В. Георгиева: Прокурор поръча убийството на дъщеря ми . 15| 7668 |10.10.2009 Славчо Атанасов: През последните години ВМРО замириса на нафталин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads