Реклама / Ads
20| 21288 |06.04.2009 ИНТЕРВЮ

Ген. Стоян Тонев: ВМА е най-предпочитаното място за лечение в България

.
Генерал-майор доц. Стоян Тонев Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Преди месец испанско бизнесиздание “Actualidad”, разпространявано в над 70 страни по света, отличи ВМА с приза „Лидер на престижа и качеството за 2008 г.”, казва шефът на Академията в Международния Ден на здравето.
 

Генерал-майор доц. Стоян Тонев оглавява ВМА от септември 2002 г. Под негово ръководство от затворено и ограничено в издръжката и развитието си ведомствено заведение тя се превърна във водещо европейско звено, диктуващо световни стандарти. Въпреки широката си отвореност към цивилното население, ВМА е определяна като най-конкурентната структура на отбраната и ключов елемент в националната сигурност, както и при управлението на кризи. Нейната конкурентоспособност е водеща както на регионално, така и на международно ниво, става ясно от редица анализи на авторитетни международни институции, които определят генерал-майор Тонев като един от най-успешните мениджъри не само в областта на медицината, но и на отбраната.



- Ген. Тонев, от цялата страна хора търсят връзки и искат да се лекуват при вас, какво отличава ВМА от останалите големи клиники?


- Военномедицинска академия е най-предпочитаното място за лечение у нас не само заради непрестанното осъвременяване на базата й, но и заради високия й професионализъм и постоянното усъвършенстване на кадрите й. Искам да внеса едно пояснение относно същността на Военномедицинска академия. Тя представлява лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, състоящ се от десет болници, от които пет за активно лечение: военните болници в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен; и пет санаториални бази в Хисар, Поморие, Банкя, Наречен и Велинград. Освен това в състава на ВМА са включении и специфични войскови центрове по авиационна медицина, военномедицинска експертиза, хигиена, психопрофилактика, складова база и т.н. Няма да навлизам в детайли, тъй като за обществото представлява интерес взаимодействието ни с цивилното здравеопазване. Важното в тази насока е, че ефективния мениджмънт, съчетан с многопрофилността, с високата специализация, обновяване и модернизиране на клиничните звена, отлично подготвените специалисти, както опитът и традициите позволяват на ВМА да бъде водеща институция на европейско и световно ниво.

- Обяснете какъв е достъпът до ВМА, как нуждаещият се пациент може да се консултира с ваш специалист, да получи лечение. Негласно е наложено клишето, че тук се приемат само военни и баровци, които могат да плащат.

- Публична тайна е, че ВМА има сключени договори с НЗОК по почти всички клинични пътеки – това е и пътя по който всеки здравно осигурен българин може да се лекува във вече изброените болници, намиращи се в нейната структура. Е, разбира се, стига да има и медицински показания и заболяване. Доказателство за това са големия брой преминали болни. Така напр. през 2008г. в болничните бази за активно лечение в състава на ВМА са извършени 263 731 амбулаторни прегледа, от които в МББАЛ – София, – 158 633 (60 %). Преминалите болни на стационарно лечение в болничните бази за активно лечение и санаториумите са общо 61 638, от които 33 184 в МББАЛ – София, 18 208 в останалите четирите регионални болници и 10 246 в санаториумите. Средно на ден се извършват по 750 амбулаторни прегледа и се приемат по 350 болни в стационарите.



Генерал-майор доц. Стоян Тонев пред портрета на Георги Золотович- основателя на Военна болница.

- Неофициално в обществото се говори от години за съперничество между ВМА и Правителствена болница. Съществува ли такава конкуренция, как се отразява тя на на двете лечебни заведения?

- Това е несериозно! Всеки, който твърди това се „подмазва” на контингента на Правителствена болница или просто им прави огромен комплимент. Аз ще се въздържа от коментар, а който действително се интересува от същността на нещата, нека просто сравнява показателите. Почти две трети от състава на правителствена болница е от бивши кадри на ВМА, а в същото време ние осъществяваме трийсет пъти по-голяма лечебно-диагностична дейност.

- Как оценявате мястото и възможностите на ВМА, в сравнение с големите европейски клиники?

- Обновените клиники на военните болници и санаториумите от състава на ВМА в София и в страната са на световно ниво и са предпочитано място за лечение. Военномедицинска академия е водеща както на национално, така и на международно ниво, става ясно от дългогодишно изследване на Центъра за операционен анализ към БАН, както и от различни международни центрове за изследване на отбраната и сигурността в САЩ и Европа. Неслучайно в началото на март авторитетното испанско бизнесиздание “Actualidad”, разпространявано в над 70 страни по света, отличи ВМА с приза „Лидер на престижа и качеството за 2008 г.” Този факт е показателен за нивото на нашата болница в европейски мащаб.

- Какви са отзивите за нашите военни лекари, които участват в мисии в рамките на НАТО?

- Нашите специалисти са желани в натовски болници навсякъде, където имаме мисии в чужбина. Замислям се вече как да се въздържам дипломатично от изпълнение на всички заявки, за да не оголим своите структури в България. Днес наши военни лекари и медицински сестри са водещи специалисти в мултинационални полеви болници на Коалиционните сили на НАТО в Афганистан. В полевите болници в Кабул наши военни медици участват от септември 2004 г. Освен във военнополевите болници на НАТО в Афганистан днес във всеки един контингент на Българската армия извън пределите на страната има военномедицински екип, който се грижи за здравето на българските миротворци. Наши войскови лекари са осигурявали мисиите в Камбоджа (UNTAC), Босна и Херцеговина (SFOR), Косово (KFOR), Афганистан (ISAF), както и 11-те контингента на Българската армия в Ирак.

- ВМА се слави като болница, разполагаща с най-модерното оборудване, каква нова апаратура е внедрена през последните месеци, какво предстои?

- За да не се превърне този ми отговор в прочит на каталог за апаратурно оборудване на модерни болници, ще се спра на втората му част. Още повече, че по принцип съм човек, който мисли перспективно и гледа предимно напред. Ден преди Празника на медиците, на 6 април, във ВМА бе открито обновеното Отделение по хипербарно кислородно лечение с кислород под налягане с две нови барокамери „Sechrist”, последен клас - Electronic Control Module (ECM). . С модерното си оборудване и високоспециализираните си кадри отделението е уникално и единствено за страната. Барокамерите са прозрачни, пациентите се чувстват удобно, имат възможност да гледат телевизия, да четат книга и да общуват свободно с персонала.

- ВМА е оазис в блатото, в което е затънало българското здравеопазване. Казват, че тук сте изградили перфектен модел на работа. Какво пречи той да бъде мултиплициран в цялата здравна система?

- В протичащата вече 20 години реформа в страната, българското здравеопазване, Българската армия, респективно военното здравеопазване - ВМА намери своята ниша като допълни българското здравеопазване, поемайки отговорност в сфери, които не са особено популярни сред колегите в цивилното здравеопазване. Например, при медицинско осигуряване при мисии зад граница, бедствени ситуации, терористични актове, голяма част от спешната медицинска помощ и т.н. Нашият централизиран модел, съобразен с либералния модел в здравеопазването и пазара на медицинските услуги, позволи концентриране на ресурсите – финансови и човешки, в приоритетни области. В резултат, на което намаляването на легловата база, при клиничния модел на болничното здравеопазване е за сметка на високотехнологичната медицина, като ендоскопска хирургия и високоспециализирани изследвания. Така ние ставаме все по-силно интегрирана част от българското здравеопазване, дори бих казал неизменна негова част.



- Говори се, че събирате материали и подготвяте история на българските военни болници, ще разкриете ли част от намеренията си?

- Както се казва искаш ли да имаш бъдеще, знай своето минало! Това няма да е първата книга в областта на историята на военната медицина у нас. А за мен ще бъде поредната книга от поредица на вече публикувани в тази насока книги. Предполагам вече сте чели „100 години Военномедицински мисии”, „История на Военномедицинска академия” 1 изд., „История на Военномедицинска академия” 2 изд., „Генерали в бели престилки”, а така също и поредица статии в различни български и международни списания. В момента изготвяме и тритомно издание на „История на българската военна медицина”.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8763 |19.11.2008 Хр. Стоянов: Държавата наднича и в спалните ни . 9| 13514 |15.09.2008 Стоян Геров: Хубавото вино не винаги е много скъпо . 13| 10643 |22.02.2008 Даниел Стоянов: Мога да стана като Роби Уилямс и да прославям България . 12| 9901 |31.01.2008 Миро Нанков, пътешественик: Пътуването е състояние на духа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads