Реклама / Ads
42| 17053 |04.09.2013 ИНТЕРВЮ

Ген. К. Цветков: Химическите оръжия на Сирия са от СССР, Франция, Германия, Холандия, Австрия...

.
Спор няма, в Сирия е използвано химическо оръжие – има случаи на употреба на газ «Агент 15» . Използването на зарин преля чашата. Сирия е една от страните, които не са подписали Конвенцията за забрана на химическото оръжие. Това казва пред Frognews генерал от резерва Кирил Цветков, който командваше химически и сухопътни войски на българската армия.
 

- Г-н генерал, употребен ли е зарин или  други бойни отровни вещества в Сирия от правителството или от опозицията.  Вие,  като   офицер от химически войски от близо 48 години, как мислите по въпроса, след като видяхте кадри по телевизията, четохте и слушахте десетки коментари?

- Вие правилно зададохте въпроса, защото терминът „химическо оръжие” се използва с повод и без повод. Химическо оръжие ние наричаме бойните отровни вещества (БОВ) и средствата за тяхната употреба. Заринът, за който споменахте може да се използва с класически и бинарни боеприпаси и тогава вече говорим за използване на химическо оръжие. Но може да се използва и с подръчни средства, както беше случаят в Токийското метро и тогава говорим за използване на БОВ, в случая зарин. В  Сирия има сигнали и факти за използване на БОВ и с военни средства и с подръчни средства. Но проблемът е в използването на химическо оръжие за военни цели в конфликта.

Необявената гражданска война в Сирия продължава вече трета година и имаше доста признаци за използване на химическо оръжие и от двете страни-правителствените войски и опозицията. Не само със зарин. Бунтовниците обвиниха правителството за 18 случая на използване на химическо оръжие в четири провинции на Сирия, предимно с т.н „Агент 15”. Това е газ от типа на психотропните бойни отровни вещества (БОВ),  който предизвиква временна слепота, може да се достигне до временна парализа и до общо неразположение. Използван е в много страни по света за потушаване на безредици. Той е от групата в Приложение 2 към Конвенцията и може да се произвежда и за мирни цели в определени количества. Правителството обвини опозицията за използване на зарин, тя отвърна със същото. Както е известно турските гранични служби засякоха два случая на пренасяне на зарин от опозицията. При акция за освобождаване на едно от преградията на Дамаск правителствените войски са открили 79 бурета с прекурсори за производство на БОВ. Руски сателити са засекли, че боеприпаси с БОВ са изстреляни от позиции на опозицията. Целият регион е под постоянно сателитно наблюдение. Защо не се показват кадри от американското сателитно наблюдение? Едно е ясно, че и двете страни и правителствените войски и опозицията  притежават химическо оръжие. Но докато от „Агент 15” се говори за седем души умрели от използването му, което винаги може да се случи по различни причини, то използването на зарина в последната акция доведе до заразяването на 3600 души от които 1500 умрели. Това преля чашата. Спор няма, че в Сирия е използвано химическо оръжие.

Колкото до показваните кадри по телевизията, те по скоро са от «Агент 15». Малко трудно може да се покаже масово заразяване със зарин, защото това не се лекува с кислородни маски, които дават на децата, а с антидоти. Но антидотът трябва да се постави при началните симптоми за поразяване със зарин, което не може да се проведе при масово заразяване, особено на гражданско население. Това oзначава, че е нагласен сценарий за филм и то много непрофесионално направен. Смъртоносната концентрация на зарина за сведение е 0,1 мг/литър, при която умират 100% от поразените за една минута. Може да си направи всеки сметката, как при такава мащабна акция със зарин ще останат живи хора, които са били без противогази и ще ги показват по телевизията.

- Използвано ли е химическо оръжие във  войните през последните десетилетия ?   

 - Разбира се, че е използвано и то много пъти. И химическо, и ядрено и биологическо, т.е от целия спектър оръжия за масово поразяване(ОМП). Ако си спомняте Ирак използва химическо оръжие срещу Иран през 1982г. Турция използва химическо оръжие срещу кюрдите през 1988 г.. Казах вече за Токийския инцидент в метрото, когато БОВ е използвано за терористични цели. Има факти за използване на БОВ и биологични вещества в локалните конфликти в Африка. САЩ използваха субстанцията „ Ориндж” за обезлистване на джунглата във Виетнам, при която пострадаха хиляди виетнамци и дори американци.

- Ако наличието на химическо оръжие в Сирия е само повода за война, то какви са истинските цели на едно  евентуално нападение на САЩ и коалицията на желаещите ?  Има ли конкретна заплаха за България?

 - Сирия е една от страните, които не са подписали Конвенцията за забрана на химическото оръжие. В това число са и Египет и Израел от този регион, Северна Корея и Мианмар от Изтока на Азия и три страни от Африка. 188 страни са подписали Конвенцията. Наскоро Генералният секретар на ООН покани неподписалите страни да се присъединят към нея. Може и това вече да е повод да се натисне Сирия да подпише Конвенцията. Но причините за гражданската война  са от политически, религиозен и национален характер, породени от вътрешните разногласия в ислямския свят и ролята, която играе Сирия в този регион. Конфликтът се интернационализира. В Сирия воюват вече и чеченски наемници, ирански ислямски гвардейци, муджахедини и наемници от съседните страни, които се въоръжеха с парите от САЩ и Запада,  включително и с химическо оръжие и обърнаха хода на гражданската война в полза на опозицията. Без тази подкрепа правителството отдавна да е ликвидирало съпротивата на бунтовниците. Но проблемът е, че в 26-милионна шийтска Сирия управлява алауитското малцинство, което е около 2,5 милиона и това не се нрави на съседните шийтски държави. Колкото до Турция, която е в предните редици за нова война, тя с нея ще си реши проблема с базите на кюрдската съпротива в Сирия и ще спре наплива от бежанци към нея. Сирия има особена позиция в региона, която не се харесва на всички съседи, САЩ и Израел особено по време на Ливанската криза. Сирия застава на пътя на новия газопровод за Европа от Оман, който фактически ще намали или отстрани зависимостта на Европа от руски газ. Така че причините за военна намеса са много и са  комплексни. Но крайната цел на бежанците си остават страните от ЕС, в това число и България, където те могат да срещнат подкрепата на правителствата, независимо от тяхното вероизповедание, което не могат да получат в съседните страни. Това е една от опасностите за България. Другата е, че не се знае в това преселение, кой и какви цели преследва с идването си в България и другите страни от ЕС и нашите служби, включително и емиграционните, трябва да са много внимателни.

 - Ние имаме ли някакъв пръст в доставянето на суровини и материали за химическата програма на Сирия? Става дума за годините от преди реформите, пък и след тях ? Ще кажат ли истината инспекторите на ООН ? Русия иска неопровержими   доказателства ?

 - Не, категорично не. България никога не се е занимавала с доставка на прекурсори, които се използват за производство на БОВ, никога не е притежавала химическо оръжие за военни цели. България е доставяла единствено антидоти против бойни отровни вещества и средства за защита на Сирия, което и чисто хуманна акция и не е забранено, дори се приветства. Между впрочем западните страни създадоха ядрените и химическите програми  на всички арабски и африкански страни срещу огромни доставки от нефт и огромни средства за доставка на въоръжение. В другите страни, които се подкрепяха от СССР, той съответно им помогна в техните програми. Нали светът бе двуполюсен и всеки се възползва от това разделение максимално. Сега светът стана еднополюсен и това не може да не повлияе на разпределението на силите и разпределението на подкрепата за страните от региона на Близкия Изток.

 - Не се ли е знаело, че Сирия има  арсенали от ОМП и е разработвала химическо оръжие? Навярно има и други  държави с такова оръжие? Спи ли международната общност ?   

 - Но всички е известно, че химическите програми на Сирия, Ирак, Египет, Иран, дори на Йордания бяха създадени в противовес на ядрената програма на Израел, която постоянно набираше скорост и се превърна в заплаха за съседните страни. Технологиите и суровините за химическата програма на Сирия са доставяни от СССР, Франция, Германия, Холандия,, Австрия, Швейцария, Англия и други страни. Сирия развърна мощен Научен център и ускори химическата си програма, натрупа запаси от токсични вещества, които се използват за невоенни, полицейски и военни цели. Но вече казах, наличието на химическо оръжие не е превърнало Сирия в проблемна страна. Тя стана проблемна  с ролята, която играеше в региона, с позицията срещу Израел и Турция, с отношението си към палестинските организации, с подкрепата,  която получаваше от Русия и стана проблемна за силите, които установяваха новия световен ред. А те са известни.
 
- Трябва ли България да участва във   войната в Сирия? Президентът Плевнелиев застана зад Обама, лидерите на  големите партии са за дипломатическо решаване на въпроса? Кое е добре за страната  ни, след авантюрите в Камбоджа, Ирак и Афганистан ?

 - Време е да спрем със сляпото подкрепяне на всеки апел за война, отправен към света от САЩ и любителите на военни авантюри. Участието ни в такива авантюри досега донесе само вреди на държавата ни, на която народът се гъне в мизерия и не може да си реши вече четвърт век проблемите. Караме, както се казва „българския влак със затворени очи през ливадата”, без да обърнем поглед встрани и да погледнем към себе си. Загубихме пазарите си в арабския свят и Африка, загубихме Русия като пазар. Загубихме милиарди долари и евра за подкрепа на безумни начинания, с надеждата, че някой ще се смили над нас и ще ни осигури достойно и равноправно съществуване под крилото на могъщия ЕС или на САЩ. Оказахме се излъгани в мечтите си. Спечелиха само „гъвкавите” политици, които се превъртаха от полюс до полюс и угоднически хихикаха „Браво” на всяка приумица на новите големи братя. Войната не решава проблемите, тя ги задълбочава. Никой не е сигурен в това, какво ще бъдещето на страните, претърпяли военна намеса във вътрешните си работи. Народите помнят и помнят повече лошото. Засега не се очертават добри перспективи за страните от  Близкия и Средния Изток и Северна Африка, проблемите им ще останат още дълги години.

 Дипломацията, човешкото отношение  към проблемите на страните могат да дадат по-добри резултати. Какво ще стане след масиран ракетен и въздушен удар върху Сирия. Ще загинат много хора, ще се увеличат разрушенията, ще страдат хората. Щели да ликвидират запасите от химическо оръжие? И какво от това! Утре отново ще ги възстановят ако поискат. Трябва ребром да се постави въпроса за подписване на Конвенцията от неподписалите  я страни и да се установи строг контрол върху доставката на технологии и суровини за химическите им програми. Но трябва и ликвидиране на ядрените програми, които са заплаха за региона.

 - Има ли химическо оръжие българската армия? Унищожено ли е? Как стои въпроса със забраната на химическото оръжие в България изобщо?

-  България никога не е притежавала химическо оръжие за военни цели и многократно е заявявала това. България е една от първите страни подписала Конвенцията за забрана на химическото оръжие на 13 януари 1993 г. и ратифицирала тази конвенция. Декларирахме всички количества токсични вещества съгласно приложенията в Конвенцията, които се използват за изследователски, фармацевтични и защитни цели. Имахме проблем с членството си в Австралийската група за контрол на разпространението на  токсични вещества, химикали и прекурсори пак под давлението на САЩ, които ни обвиниха че прикриваме запаси от химическо оръжие на Съветския съюз на наша територия и че притежаваме химическо оръжие. Нашите политици не повярваха на своите институции и на ръководството на БА и направиха проверка под ръководството на военния министър тогава Ананиев във всички складове и бази. И аз участвах в тази проверка. Не се откри нищо, но въпреки това още десетина години след нея САЩ бавеха включването ни в Австралийската група. Сега всичко е наред, откакто станахме членове на НАТО и САЩ и Алианса знаят повече за нас и нашата армия, отколкото нашите правителствени ръководители.

- Може ли да  сравните боеспособността на химически войски сега и преди четвърт век?   Трябва ли българинът да знае как се  слага противогаз ?

 - Не може да се сравнява несравнимото сега, след последните погроми върху химическите войски. В близкото минало, когато бях началник на войските в Сухопътните войски имахме в мирно време два полка и три армейски батальона, дивизионни и бригадни роти, складове, лаборатории. Поддържахме войсковата система на ЕАСО „Преслав” за контрол на радиационната и химическа обстановка на територията на страната с над 800 подвижни дозора и стационарни постове. Във военно време и при кризи развръщахме една бригада и четири полка, няколко отделни батальона, близо 20 хиляди души се вливаха в състава на химическите войски, с огромно количество техника. Сега силите са сведени до един батальон и две роти за цяр и за кяр. Не достигат сили нито за националните задачи за действие при ядрени и химически аварии, нито за подкрепа на колективната отбрана на Алианса.

Не мога да си представя какво ще стане, ако се случи ядрена авария в близост до България ли на наша територия, как ще посрещнем бедствието, след като и Гражданска защита е с ограничени способности. Как ще покрием територията на страната и ще спасяваме хората, как ще дезактивираме територии и обекти, как ще провеждаме санитарна обработка на хората, дезинфекция, дезинсекция...? Хиляди хора ще ни гледат и ще чакат да им се помогне, както беше при аварията в Чернобил, но тогава имахме възможности, които пропиляхме.   
Тогава и населението и особено младите имаха някаква подготовка за действие при заразяване, получена в системата на предказармената подготовка, в училищата. Няма значение, че било тоталитарно общество. То като че ли сега не е почти тоталитарно към целия народ. Демонстрацията на слободия сега прикрива натиска върху огромните маси от населението на които са отнети всички права.  Но това общество тогава имаше правилна политика  по отношение на защитата на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Имаше подготовка, имаше запаси и за населението, имаше органи, които да се занимават с това и да отговарят. Както се прави в много страни, където от детската градина ги учат как да се защитават. Тоталната демилитаризация на страната разруши една добра система за защита и ние тепърва ще иаме проблеми в тази посока. И когато ни дойде до главата някое бедствие от рода на Чернобилсаката авария, ще говорим с тъга за пропуснатите ползи и възможности да направим живота на гражданите по-сигурен.

 - Каква е все пак вашата прогноза – ще  има ли война в Сирия и кой ще спечели от нея? Ударите само с ракети ли ще са или ще има и сухопътна операция?  

- Не вярвам, че умен политик като Обама ще се реши на мащабна сухопътна операция, за да не изостане от своите предшественици и при тази 7-процентова обществена подкрепа. Въздушните и ракетните удари няма да достигнат целта си. Могат да сринат сраната, но без сухопътните сили не решават проблема. Подкрепа ще получи опозицията за да свали  от власт режима и на власт ще дойдат като в Либия и в Египет вероятно ислямистки режим, подкрепян от съседните подобни такива. Ще се задълбочат и проблемите на Израел с явно враждебните съседни държави. Близкият изток ще остане димящ вулкан и в бъдеще. Никой няма да спечели от това. Ще спечелят американските оръжейни гиганти, които ще получат нови огромни поръчки от Пентагона и страните от региона, които ще искат да притежават съответни средства за защита. Ще загуби мира от тази вече станала противна игра в защита на световния мир.

Кирил Цветков е генерал-лейтенант от резерва. Бил е началник на химически войски и  Началник на Главния щаб на Сухопътните войски на българската армия.Служил е в Генералния щаб.Създава през 2005г. Асоциацията на Сухопътните войски на България като сдружение с дейност в обществена полза и е негов председател. Той е председател и на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Генерал Цветков ръководи разработването и издаването на поредиците от книги: "Алманах на Сухопътните войски на България", История на Сухопътните войски на България и Българска Военноисторическа Енциклопедия и сам раработва отделни издания и глави от тях. Автор е на книгата "Под сянката на промените и пагона" наричана от съвременниците му Библията на армейския преход. Автор е на десетки статии, анализи и експертизи, ползвани от различните управленчески екипи в България.



Интервю на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 165| 27339 |09.01.2012 Проф. П. Цветков: Свърши ерата "Първанов", срамен период в историята ни . 54| 11211 |25.11.2010 Цвятко Цветков: Социализмът идва пак . 58| 14802 |27.04.2010 Проф. Цветков: БАН значи: комунист, по-комунист, най-комунист, академик . 32| 11001 |28.02.2010 М. Цветков: МВР-сериалът започна да омръзва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads