Реклама / Ads
6| 6735 |08.04.2009 ИНТЕРВЮ

Георги Ангелов: Това правителство няма да се съгласи да променя бюджета

.
Георги Ангелов
Поне още едно, две тримесечия ще има влошаване на ситуацията и приспособяване към новата среда и към края на годината ще може да се отбележи някаква стабилизация, прогнозира икономистът Ангелов.
 

Георги Ангелов е старши икономист в Институт "Отворено общество". Той също така е член на: Управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, Американската икономическа асоциация, Българско дружество "Фридрих Хайек".


- Г-н Ангелов, миналата седмица представители на различни политически сили препоръчаха прекрояване на Бюджета за 2009 и свиване на държавните разходи. Коментарите бяха, че той е прекалено оптимистичен. Каква е вашата позиция?


- Ясно е, че в среда на криза бюджет, който планира икономически растеж очевидно няма как да бъде изпълнен, защото най-вероятно приходите ще бъдат по-малко от очакваното, съответно и разходите трябва да бъдат по-малки от предвидените. Така че бюджетът, както е приет, със сигурност няма да се изпълни в този вид. Въпрос на политически или юридически избор е дали да се намалят разходите с решение на правителството, или пък да се мине през парламента за преструктуриране на бюджета. Това е въпрос, който най-вероятно ще се решава след изборите. Едва ли преди това ще има някакво желание за работа в тази посока за промяна на бюджета от същите хора, които са го приели.

Но така или иначе основното правило, което трябва да се спазва е, когато има по-малко приходи да се харчи по-малко. Как ще бъде постигнато това, вече е друг въпрос. Ако се държи на експедитивност може директно да се каже на министерствата да се харчи по-малко, а да не се прегласува бюджета. Важното е да няма дефицит, да се харчи толкова, колкото има в бюджета, а не повече.

- Заради спад на икономическия ръст на страната, спад в индексите на производство и оборот в промишлеността, както и спад в крайното индивидуално потребление от БНД настояха актуализацията на бюджета да стане възможно по-скоро, до две седмици...

- Това както казах едва ли може да стане, по-скоро е възможно наистина при добра воля съкращаване на разходите на отделните министерства.

- Каква според вас е рецептата за излизане от трудната икономическа ситуация, какви по-конкретни мерки може да вземе българското правителство било то настоящо или бъдещо?

- Никой не знае колко дълбоко ще отиде кризата и това всъщност зависи от икономическата политика и на настоящото и на следващото правителство, ако тя не е достатъчно стабилна, кризата може да бъде много по-тежка, съответно и приходите в бюджета ще бъдат много по-ниски, което означава че ще има повече затягане на разходите. Ние не можем да прогнозираме какво ще прави следващото правителство, дори не знаем кои партии ще бъдат в него. От тази гледна точка има допълнителна несигурност не само от кризата, но и какво точно ще се изпълни като политика.

По-конкретни мерки трудно могат да се кажат на кратко. Например Световната банка има голям доклад „Инвестиционната среда в България”. Там са споменати множество неща, които трябва да бъдат направени. Ако погледнем класацията за бизнес среда на Световната банка или класацията на икономическата свобода на фондация „Херитидж” или някоя класация за конкурентност, България във всички тези подредби е сред последните страни от Европейския съюз, тоест най-общо казано това, което трябва да се направи е правителството да извърши такива реформи, че да повиши нашето класиране и да достигнем средно ниво и дори по-нагоре. Това е най-общо, взимат се индикаторите какви са проблемите и те се решават. Проблемите у нас са много, това са административни и бюрократични пречки, бавна съдебна система и т.н.
Това влияе на инвеститорите бързо да започнат бизнес в страната и съответно те се насочват към други страни, където по-бързо може да се стартира или преструктурира бизнес.

- Как Ви се струва икономическата обстановка в момента в страната?

- За радост тук няма финансова криза, но започва да идва икономическата криза. У нас не са фалирали банки, но и вносът спада, притокът на чужди капитали също, съответно кредитирането спада и започва да се отразява икономическата криза върху нас. И това е по-тежкият въпрос за нас. Тъй като тя идва през износа и през притока на капитали, това означава, че трябва да се правят реформи, за да сме конкурентни, защото сега има много по-малко капитали и е нужно по-високо ниво на инвестиционна привлекателност, за да дойдат тук, а не някъде другаде.

- Според вас по-тежка ли ще бъде тази година за българските компании или напротив ще започне възстановяване?

- Поне още едно, две тримесечия ще има влошаване на ситуацията и приспособяване към новата среда и може би към края на годината ще може да се отбележи някаква стабилизация, подобряване.

Това зависи от Европейския съюз, все пак износът и чуждите инвестиции са свързани с ЕС. Ако са верни прогнозите, че към края на годината ЕС ще започне възстановяване, то тогава и за България ситуацията ще започне да се подобрява. Разбира се не е невъзможно и по-дълго да продължат проблемите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6295 |04.04.2009 Георги Първанов: Диалогът с Русия не е награда или наказание, а необходимост, без алтернатива . 13| 6359 |02.04.2009 Н.П. Ц. Такеда: Силно бих препоръчал българското правителство да подобри прозрачността . 12| 6400 |06.03.2009 Евгени Чачев: Правителството не изпълни програмата си за инфраструктурните проекти . 46| 8665 |25.02.2009 Арх. Георги Янев: Институциите ме изпържиха, демотивираха хората да реагират свободно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads