Реклама / Ads
33| 22255 |06.02.2013 ИНТЕРВЮ

Георги Милков: За "Хизбула" ни притиснаха безогледно, и то партньори

.
Георги Милков
Отлагането на позицията на България, че „Хизбула” стои зад атентата в Бургас, било с надеждата да се появят още доказателства. Георги Милков, специален кореспондент на „24 часа”, чиито приоритетни теми са свързани с Арабския свят, коментира, че не намира никое от новите доказателствата, обявени вчера след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, за сериозни.
 

Интервю на Ренета Попова


- Какви рискове носи позицията „Хизбула” за България от вчера?

- Трябва да се направи цялостен анализ на ситуацията. Това, което се случи на летище Сарафово, е само част от поредица събития. Решението от вчера на българското правителство се очакваше с нетърпение от много страни и с най-голямо, разбира се, от САЩ и Израел. Вътрешният министър Цветан Цветанов, колкото и обтекаема формулировка да използва, видяхме, че всички медии по света отразиха това като категорична позиция на България, че „Хизбула” стои зад атентата.

- Самите ние се пазихме дълго време от подобна позиция?

- Пазихме се, защото премиерът Бойко Борисов е доста добре запознат с технологията на работа на службите и как се прави разследване. Сигурен съм, че той е наясно с деликатността на ситуацията. Тя се състои в това, че, от една страна, има политически натиск от чужбина да признаем нещо, от друга - той си дава сметка, че трябва да признае нещо, за което няма конкретни доказателства. Така би излезнало, че това правителство е марионетка на чужди сили. Никой премиер не иска това да му се случи. Затова до последно беше отлаган и съветът. Той трябваше да се състои още на 17 януари - преди изборите в Израел. Отложиха го с почти три седмици.

- Каква беше причината за това отлагане и даде ли резултат?

- Може би от София са си мислили, че това е време, в което могат да се появят някакви допълнителни доказателства. Уви, от вчерашното изявление аз останах с впечатлението, че такива доказателства не са се появили. Нищо, което да звучи сериозно, не беше споменато на пресконференцията.

- Възможност и нужда от още едно отлагане имаше ли?

- Опасявам се, че не. Външният натиск не е от сега. Не е от януари, дори не е и от края на миналата година, когато премиерът Борисов беше в Щатите и вътрешният министър Цветанов преди това изкара три седмици там. Този натиск е непосредствено след самия атентат в Бургас. Израелската държава един час след атентата обяви кой стои зад него. Във всичките последвали техни изявления се очакваше от нас да потвърдим. Така че се случи това, което се очакваше да се случи. Българското правителство, което и да е то, едва ли би рискувало отношението си с тези партньори.    

- Как ще коментирате излезналата предварително информация по световните медии, докато Консултативният съвет по национална сигурност все още заседаваше?

- Беше малко излишна тази демонстрация от страна на САЩ и Израел. Но може би разсъждавам така, защото съм раздразнен като българин, че ни натискат така безогледно, и то партньори.

- Каква реакция да очакваме от страна на Европа за включването на „Хизбула” в черния списък на терористичните организации?

- Не всички страни в Европейския съюз са на мнението, което споделят Израел и Съединените щати. Например Франция и Германия са на съвсем различно. Ако България по някакъв начин успее да трансформира тяхното мнение, би ми било интересно. За разлика от нас нашите партньори в Европейския съюз, особено страни като Франция и Германия, по-трудно биха се поддали на натиск.

- В какъв срок може да очакваме становището на ЕС?

- В какъв срок ми е трудно да кажа, но така или иначе процесът е започнал, тъй като случилото се вчера е част от един сценарий, който предстои да се развива. Сега топката вече не е в нашето поле. Каквото било - било. От тук нататък Европейският съюз трябва да вземе решението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 14777 |18.12.2012 Георги Калоянчев: Трябва вече да тръгвам нагоре, но не ми се ще . 87| 14273 |12.11.2012 Георги Марков: СДС отива в историята . 73| 44045 |08.11.2012 Георги Марков: Време е да покажем на Македония жълт картон . 13| 16170 |25.06.2012 Само в България: Трайчо Манекена срещу проф. Георги Бакалов - посмъртно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads