Реклама / Ads
267| 30002 |13.02.2012 ИНТЕРВЮ

Георги Прохаски: Без Костов Първанов нямаше да получи втори мандат

.
„Мистър 10%” беше дело на опозицията, категоричен е финансистът
 

Икономистът Георги Прохоски е сред най-известните финансисти в правителството на Иван Костов и успява като съветник при Командира да прокара редица закони, които стабилизират финансово държавата след Виденовата зима. Завършил е международни икономически отношения в УНСС, защитава докторска дисертация по икономика в Академията на науките, Москва. До 1991 г. е преподавател в катедрата по Международни икономически отношения в УНСС, а от 1990 г. до 1997 г. е изпълнителен директор на фондация „Отворено общество”. От 1997 г. до 2000 г. е главен съветник в Министерския съвет. От 1997 г. до 2001 г. е председател на Българската фондова борса, а от 2000 г. до 2002 г. е председател на Управителния съвет на СиБанк. Основател е и съпредседател на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) от 1997 г., който създава с покойния Александър Божков, бивш  икономически министър в кабинета „Костов”.

интервю на Васил Василев

- Г-н Прохаски, откъде идва огромният ви оптимизъм за бъдещето на икономиката ни?


- От проучването, което нашият Център за икономическо развитие прави. То няма нищо общо с политиката и е независимо. Показва какви са цифрите, които хората са ни дали. Ако икономиката нараства със сегашните темпове от около 2% - 2.5% през четвъртото тримесечие на 2012 г., ще достигнем предкризисния максимум, който беше отчетен в края на 2008 г. Погледнато статистически, България излезе от кризата още през третото тримесечие на 2010 г., но реално хората ще започнат да усещат подобрението едва в края на тази година. В доклада ни се посочва, че в момента икономиката е на 4.4% от икономическия пик в края на 2008 г., но това изоставане ще бъде наваксано през тази година. Очакваме четвъртото тримесечие на 2011 г. да завърши с 2% растеж, колкото ще бъде и за цялата 2012 г. Бюджетът ни е реалистичен и в него са заложени достатъчно буфери, които биха могли да поемат някои негативни последици от недобрата икономическа среда в Европа като цяло. Няма опасност от неизпълнение на бюджета. Очаквам той да бъде преизпълнен. Възможно е правителството да постигне баланс в края на годината, тъй като приходите са калкулирани при по-нисък икономически ръст от заложените 2.9% в бюджета. Реално правителството може да стигне до балансиран бюджет, ако не реши в края на годината да изхарчи допълнително средства.

- Защо тогава кабинетът заяви, че сред основните му цели е двойното усвояване на евросредства?

- Това звучи нереалистично. Не е лошо обаче да се поставят високи цели, защото по този начин администрацията е притискана да ги изпълнява, което ще доведе до добри резултати. В доклада на ЦИР е посочено, че като цяло в по-голяма част от секторите в страната е бил отчетен ръст през миналата година и реално почти всички сектори ще достигнат предкризисните си нива през тази година. Сред секторите с добра перспектива са добивната и преработващата промишленост, производството на енергия, далекосъобщенията, търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Двигател на икономиката и през 2012 г. ще бъде износът.

- Кога страната ни бе най-стабилна икономически през последните 20 години?

- Затруднен съм от въпроса ви, защото няма да ви дам обективен отговор. За мен това беше периодът между 1997-2001 г., когато на власт беше Иван Костов, а аз бях главен икономически съветник в кабинета му. Тогава имаше много силни личности в управлението като Иван Костов и Александър Божков. След това тази практика бе запазена в останалите правителства. В министерствата, отговарящи за икономиката и финансите на държавата, се назначаваха не политици, а експерти.

- Имало ли е опасност от фалит на държавата след правителството на Виденов?

Не, такъв момент не е бил допуснат от нито едно правителство, както няма да бъде допуснат и от това, тъй като след фалита през 1996 г. на банките бяха взети няколко важни мерки, каквато е валутният борд у нас например. Чрез него успяхме да се интегрираме в ЕС и да започнем политиката на останалите европейски държави. Всичко направено досега е плод на всички кабинети, но не бива да се забравя, че началото на тази нова политика бе дадено от Иван Костов.

- Защо тогава има различия между Дянков и Костов по отношение на финансовата политика?

- Различия очевидно има, но те не са съществени, а само в детайлите. И двамата имат еднакво виждане за развитието на страната, само средствата, които използват, са различни.

- Кой запали пожара, който раздели Костов и Божков през 1999 г.?

- Сашо Божков е покойник, светла му памет, единственият, който може да ви отговори е Иван Костов!

- Бившият главен прокурор разрови костите на бившия министър, като припомни наскоро, че Божков е осъден. Вярно ли е това?

- Това е поредната глупост, която Филчев изрече. Александър Божков имаше възможността месеци преди да почине да чуе оправдателната си присъда.

- Кой измисли прякорите Ал Бож и Мистър 10%?

- Опозицията, която нямаше друг изход тогава, освен да използва всички политически позволени и непозволени средства.

- Включвате ли в това число и бившия президент Първанов?

- Нека читателите ви сами си направят сметка кой беше ръководител на опозиционната БСП по онова време... Сашо Божков направи принудителна приватизация. Такива бяха условията и това можеше да се направи тогава. Той почина без нито една открадната стотинка в джоба си. Международната банка и кредиторите ни притискаха с приватизацията, нямаше какво да направи. Тази приватизация от друга страна помогна на икономическия растеж на страната в периода 2001-2008 г. Затова не разбирам хората, които въпреки този факт все още изкарват покойния Божков дявол.

- Означават ли думите ви, че Първанов, като шеф на БСП, е бил сред виновниците за рака на Божков?

- Никога не бих изказал подобна теза, а само, че беше председател на опозиционната БСП, когато бе уволнен Божков от кабинета на Костов.

- Виждате ли връзка между двете констатации?

- Това трябва да кажат Костов и Първанов.

- Очаква се Първанов да се бори за премиерския пост. Има ли шансове за продължение на политическия му живот?

- Социолозите трябва да кажат. Но той нямаше да е президент в толкова изгодна ситуация, ако беше постигнатото от правителството на Костов и може би нямаше да се намира на политическата сцена.

- Справя ли се Дянков добре с поста финансов министър?

- Моята работа не е да правя оценки на личности, а експертни мнения по конкретни въпроси.

- Конкретният въпрос е дали България сгреши, подписвайки договора за финансова стабилност на ЕС?

- България трябваше да се присъедини по много причини към този т. нар. пакт. Изповядваме една и съща теория с останалите страни. Поддържаме, както всички останали например, бюджетни излишъци. Ние дори сме пример за финансова дисциплина и не напразно премиерът Бойко Борисов е заявил в една от стенограмите на Министерски съвет този факт. Той обаче бе преекспониран от медиите. Заинтересувани сме от стабилизирането на ЕС и това споразумение именно дава решение на проблемите у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 12784 |27.01.2012 Г. Близнашки: Уча студентите да не говорят а-ла Желю Желев и Георги Първанов . 165| 27358 |09.01.2012 Проф. П. Цветков: Свърши ерата "Първанов", срамен период в историята ни . 45| 12522 |23.11.2011 Сл. Бинев: Първанов e българският Брежнев . 61| 11182 |21.11.2011 Проф. Искра Баева: Връщането на Първанов ще предизвика сътресение в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads