Реклама / Ads
25| 15302 |25.06.2020 ИНТЕРВЮ

Д-р Георги Тодоров пред Фрог: Скандално е, че готвят задължителни тестове за хората със СПИН и техните контакти

.
Скандално е, че готвят задължителни тестове за хората със СПИН и техните контакти. това каза пред Фрог нюз лабораторният лекар Георги Тодоров. Ето какво още разказа той за проблемите около бората с коронавируса:
 

Доктор Тодоров, има ли втори пик на коронавируса и как си обяснявате голямото количество на заразените?
В момента просто се правят повече тестове. Аз вярвам на изследванията на доц. Емилияна Конова. Тя направи много хубава “снимка” на броя на тестваните, на заразените хора и на тези,  постъпили в болница. 


Каква е картината според това изследване?
През месец май са правени средно по 1100 теста, от тях 3,1 % са били положителни. Излиза, че от 1000 теста са открити 31 заразени човека. Сега през юни има направени средно по 1691 теста. Стига се до откриване на 3,4% носители на вируса. разликата е нищожна. Това показва, че няма повишение на заразяването. Виждате, че разликата от май и юни е нищожна. Броят на хората в болниците намалява, обаче. 


Как си го обяснявате този факт ?
 Мира Кожухарова каза, че сме имали 9300 човека болни от грип тази година при  първата вълна на грипа. Сега от коронавирус няма и 300 човека болни. това, че някой е приет в болница, не значи, че е болен. Сериозно болните вчера бяха 12, онзи ден 16. Моля ви, ние имаме 2700 интензивни легла. 


Защо тогава напрежението около заболяването пак се завръща?
Обясних си го, след като чух какво каза  здравният министър Кирил Ананиев в събота по Дарик. Той каза нещо много важно и то касае парите. Ако нямаме план за справяне с Ковид и нямаме оценка на това как е повлияло върху здравната система, няма как да кандидатстваме пред Европа по проекти за 6,3 млрд. евро. И това са парите само за здравната система на България.  Ако ние нямаме такъв план, нямаме заразени и изследвания, респективно нямаме и анализ на това, което се е случило, то тогава ние няма да получим тези пари. Затова, според мен, сега се засилиха толкова много да изследват хората и то главно с писиари. 


Да разбираме, че борбата е за едни милиони?  
Поправям ви-милиарди. Който иска да разбере какво реално се случва с борбата с коронавируса, трябва задължително да чуе какво каза министърът по този въпрос. Има и друго нещо,  което разбираме пак от Ананиев. Той се готви задължително да се тестват хората със СПИН и техните контакти. Това е скандално. Той смята да промени Наредба №47 за тестването, чл. 16, ал. 1. 


Как е възможно, нали тази информация е лична? Да не грешите нещо?
Въпросът на водещия беше защо ще има задължително тестване за Ковид-19, а пък за носителите на ХИВ няма. И той каза: “Ще го променим”. Това означава, че всички хомосексуалисти в страната ще бъдат с изключително тежко нарушени права.  И на техните близки. 


По тази логика не трябва ли да се тестваме повсеместно и за другите заразни болести?
Цял ден ще се изследваме. До лекар няма да ходим, защото първо ще правим изследването.  Един колега казваше, че диагноза само по лабораторни изследвания не се поставя. Аз съм лабораторен лекар и на мен би ми било хубаво само по мои изследвания да се поставя диагноза. да, но не е правилно от медицинска гледна точка. не трябва така да се прави. 


Доктор Ангел Кунчев, знаете продължава да бъде на обратното мнение. 
Направиха грешки от обществена гледна точка. Не може да отидеш на море в Гърция, при положение, че говориш по телевизиите, че тук има голяма епидемия, която сега се завръща. Тя се завръща, а този, който отговаря за епидемията, отива да се пече  в южната ни съседка. Забелязах го, че говори фриволно, незачитайки мнението на колегите си. Каза неща, които нямат нищо общо в медицината. 


Подкрепете твърдението си с пример, моля ви!
Каза, че не знае дали ще има втора вълна. Извинява се, че не бил познал, че слънцето ще унищожи вируса. Как е възможно да правиш такива изказвания, след като ти се плаща да правиш модели и да предвиждаш. Коронавирусът е от типа на грипните вируси. Няма обаче способност да заразява в огромно количество и няма способност да разболява в огромно количество. Вирусът и да изчезне и да не изчезне, резултатът е еднакъв-няма болни. Заразени има колкото искате. При този вирус децата не боледуват. Страдат по-възрастните хора. Кунчев си играе своята политическа игра. Разговорът излезе от медицината преди един месец. 


Има прогнози за втора вълна през зимата. Какво очаквате да се случи? 
Здравият разум казва: “Спрете да тествате!”. Така направи една мъдра нация-Япония. Спрете да тествате и се подгответе да се грижите за болните хора.  Колкото повече тестваме, толкова повече заразени ще намерим. Ще затваряме, ще издевателстваме върху хората. Но нали има строги научни, медицински доказателства. Безсимптомните не заразяват никого. Кунчев се опита да го каже веднъж, после разбра, че не е много хубаво да го прави. Държим се все едно имаме няколко лъва, пуснати да ни изядат, а всъщност имаме работа с мишка. 

 

Интервю на Катя Илиева
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 34017 |24.06.2020 Бойко Атанасов пред Фрог: Пепи Еврото е господар на прокуратурата. Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1 . 33| 20530 |23.06.2020 Георги Георгиев пред Фрог: Прокурор избяга в мазето след въпроса ми защо обслужва мафията . 5| 8431 |22.06.2020 Стоян Тончев пред Фрог: Прокуратурата иска да ме изкара или луд, или обвиняем. Целта е да ме орезилят . 66| 27367 |19.06.2020 Методи Андреев: Борисов е бил на косъм да хвърли оставка, октомври може да има предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads