Реклама / Ads
139| 11765 |24.04.2010 ИНТЕРВЮ

Д. Харутюнян: Искам да живея в България с Аревик

.
Аревик
Когато Аревик загуби съзнание я откарват в МВР болница, но не може да седи там, защото няма здравни осигуровки, казва за Frognews.bg Давид.
 

Историята на влюбените Аревик и Давид се дискутира през последните дни от цялото общество заради заплетения казус, който породи. Аревик е момиче от Армения. Тя е влюбена в арменеца Давид от Монтана, но е затворена в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Давид пък е със статут на „нелегален", защото няма документи за самоличност и не може да пътува извън България. Затова Алевик, с когото той се запознава във Фейсбук, пристига тук с едномесечна туристическа виза. Просрочва я, а след това е настанена в Дома в Бусманци, където лежи болна и бременна.

интервю на Тася Тасова

- Давиде, разкажи ми за теб и за Аревик, за вашата връзка... Как се случи?


- Ние с Аревик се запознахме по Интернет, доста години подържахме връзка заедно и се надявахме и мечтаехме да дойде моментът, когато моите документи ще ги оправят и ще може да сме заедно, но така и не стана.Тя реши да дойде при мен за да бъдем заедно с виза за един месец. Всичко беше хубаво през този един месец, след като изтече визата. Почнаха проблемите. Аревик и аз търсихме законни начини тя да остане в България и да се регистрира в Агенцията за бежанци. След 3 месеца дойде отказ от Агенцията и ни дадоха документ с думите, че за четиринадесет дена може свободно да се придвижваме в страната. На деветия ден с призовка от МВР викнаха Аревик и издадоха заповед за настаняване в Бусманци.

- Родителите ви бяха ли съгласни Аревик да дойде в България?

- Родителите и на Аревик, и моите бяха съгласни и помогнаха ние двамата да бъдем заедно с думите, че не могат да застанат межу нас, след като ние така сме решили. Помогнаха ни.

- Защо ти не отиде в Армения?

- Аз не мога да излизам от България, защото нямам документи за самоличност. Имам само акт за раждане- нищо повече.

- Ти от колко време си в България? Как ти се струва, българите като цяло приемат ли иностранеца?


- Аз живея в България от 6 годишна възраст- сега съм на 24. Осемнадесет години тук съм учил, тук са ми приятелите. Аз нямам спомени от Армения. Моята родина е България. Аз искам тук да живея с Аревик и семейстото ми, които имат статут на постоянно пребиваващи. Само аз нямам, защото съм момче. Така ми казаха в Посолството на Армения, защото трябва да служа там.

- Как така стана, че твоята любов седи затворена в Бусманци?

- МВР Монтана са я настанили в Бусманци, когато тя е била легална с документа от Агенцията за бежанци. Аревик има дело в София против решението на Агенцията и това дело може да трае два, три, четири месеца и тя не трябва да е в Бусманци, защото там настаняват, само когато трябва да екстрадират някого, а Аревик сега не може да бъде екстрадирана, защото чака решение, което може да е положително- хуманитарен статут.

- Оправдаваш ли действията на полицията в град Монтата? Дали все пак не си върши задълженията, както трябва? Може би не често им се случва да имат нелегални емигранти поне в този край, който прогресивно обезлюдява.

- Аревик е бремена в трития месец. Непрекъснато гадене, повръщане, тежка бременност, но медицинска помощ няма. Само когато загуби съзнание я откарват в МВР болница и после пак в Бусманци. Казват, че не могат да я държат в болница, защото няма здравни осигуровки.

- По принцип, какво е твоето усещане за отношението на служителя от паспортно към обикновения гражданин? Отнася ли се с нужното уважение?

Давид: .... (Мълчание)

- А по вашия казус с Аревик срещаш ли разбиране от страна на българските институции?

- Това са въпроси, на които не искам да отговарям и се надявам да ме разберете правилно.

- А българската общественост как реагира? Имате доста последователи в социалната мрежа фейсбук.

- Има много хора, който ни подкрепят, за което съм благодарен на всички. Ако имах възможност, щях на всичките да благодаря лично един по един.

- Всички се разбудихме около този случай. Как очакваш да се разреши въпросът?

- Аз мисля, че този въпрос трябва да се реши по справедлив начин.

- Къде мислите да се установите за постоянно? В България или в Армения?

- Искам да живея в България, в моя дом при моето семейство. Аз не познавам Армения и нямам никой там, ако ме изпратят там ще съм обречен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 13686 |22.01.2010 Адриан Лолов: Българските звезди са фалшиви, живеят в свят от лъжи . 14| 14728 |02.01.2010 Бриана: Много звезди живеят със заеми . 30| 8735 |10.12.2009 Яне Янев: Искаме предсрочно разпускане на парламента . 10| 6507 |16.06.2009 Рокбунтарката Милена: Искам си душата, затова съм тук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads