Реклама / Ads
33| 13367 |07.08.2020 ИНТЕРВЮ

Христо Иванов пред Фрог: Борисов е заложник на миналото и настоящето си

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Хората разбират, че идва голяма криза, която ще води след себе си огромна икономическа и геополитическа промяна. Живеейки с тази горила, ние нямаме шанс да се справим в тези рискови времена. Хората са в паника, защото осъзнаха, че имаме Борисов, Пеевски и Гешев, а искаме да влезем в състояние адекватност. ”Може да сме тъпи, но ние ще сме на власт. И понеже сме тъпи, ще ви бием, за да приемете този факт. Аз съм прост, а вие като не искате да сте прости, ще бъдете набити”. Това ни казват.
 

Това заяви в интервю пред ФрогНюз бившият правосъден министър и лидер на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Иванов, как си обяснявате последните събития от тази сутрин?

 

ГЕРБ са се превърнали окончателно в охранителна фирма, която пази сараите на Доган и Пеевски. Мутренската акция от тази сутрин е характерна точно за такава фирма - без диалог се пречи на хората да упражняват конституционното си право под претекст, че се нарушава Закона за движение по пътищата. Мутренски порядки и прийоми... Това е.

 

Това обаче идва два дни след конференцията на ГЕРБ, на която имаше бити хора. Борисов заяви, че ще предложи вариант, в който кабинетът да продължи без него. Ден по-късно (вчера, бел.ред) след коалиционен съвет, стана ясно, че оставката не стои на дневен ред...

 

Очевидно Борисов осъзнава, че интересът на партията в електорален план е той да подаде оставка и да се отиде на избори. Но не може да го направи заради задкулисните си зависимости. Криенето зад Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, позоваването на коалиционното споразумение са пълни смехории.

 

Борисов е заложник. На миналото, настоящето си. На Доган, на Пеевски. Принуден е да си осигурява време за още повече корупция. Страх го е, че ако не изпълни договорките си, ще насъскат Гешев срещу него.

 

Борисов е на трупчета и се превръща в лесна цел на прокуратурата заради всички записи, снимки...

 

Знае, че няма да бъде премиер отново. Но се опитва да оцелее извън затвора. Превръща партията в жив щит около себе си и ние го видяхме на конференцията - хората бяха събрани там, за да се демонстрира, че партията е до него и ще го пази. Колективен дух беше това - ще се бием за Бойко.

 

В контекста на всичко, което се случва обаче, сякаш по-малко се говори за главния прокурор Иван Гешев... Как си го обяснявате?

 

Темата за Гешев в дългосрочен план е по-важна. Натискът върху Борисов е натиск върху системата да спре да си затваря очите пред главния прокурор и премиерът да плати цената, че е бил параван за Пеевски и влиянието му в прокуратурата.

 

Без оставката на Гешев и ясен политически консенсус за реформа няма да приемем целите на протеста за постигнати.

 

Публичният дебат започва да се измества. Виждате, че само допреди три седмици нито една от другите политически формации дори не смееше да произнесе темите "Прокуратура", "Борисов", "Пеевски". Започват да се чупят таваните на мълчанието и политиците са принудени да влизат в темата табу.

 

Борисов е този, който се намира на авансцената (предната част на сцената, бел.ред). Поддържа постоянен перпетум мобиле от скандали около себе си.

 

Задкулисните съветници на Гешев направиха нещо много хитро - скриха го, след като видяха, че всяко негово публично появяване произвежда скандали. Пуснаха го в дълбоката провинция пред репортери, които не са специализирани по темите за правосъдието и той може да си говори, каквото му скимне. Гешев бе прибран, за да не дразни. Борисов не може да бъде прибран.

 

Казахте нещо много интересно - че протестът е счупил таваните на мълчанието по темите "табу". Медии, близки до власта, по един или друг начин в момента са принудени да говорят за това...

 

Бентът се скъса.

 

Темите може да ги чуете на най-невероятни места, включително в ефира на Българската национална телевизия. Имам твърда решимост да задържа темата на гребена на вълната. Защото е фундаментално това дали у нас има законност, свобода на словото, частна собственост и базови европейски ценности.

 

Изпуснахме духа от бутилката.

 

Какво според Вас драсна клечката в "бурето с барут"?

 

Протестът е много особен. Има хора на различна възраст, с различни политически възгледи. Мотивите им да излязат на улицата са доста сложни.

 

В контекста на коронакризата хората си дадоха сметка, че живеят с една горила, която си мислеха, че е нещо плюшено, на което могат да се смеят като се появи в публичното пространство. Тая горила ги затвори вкъщи, после ги пусна без ясен план и сега ще ги вкара в дълбока икономическа криза, без да има компетентността да ги преведе през нея.

 

Горилата е българската държава, сведена до този статут именно от Борисов, Пеевски и Гешев. Те превърнаха институциите в това колективно животно и хората го разбраха. Това е общият знаменател.

 

Борисов ни каза, че само той може да ни управлява. Хората са в паника, защото осъзнаха, че имаме Борисов, Пеевски и Гешев. Искаме да влезем в състояние на адекватност. "Може да сме тъпи, но ние ще сме на власт. И понеже сме тъпи, ще ви бием, за да приемете този факт. Аз съм прост, а вие като не искате да сте прости, ще бъдете набити". Това ни казват.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 39869 |05.08.2020 Владо Береану пред Фрог: Безсмисленото сборище на ГЕРБ показа, че Борисов не знае какво да направи . 3| 7896 |28.07.2020 Концертмайсторът Иво Станков пред Фрог: Промяната е многопластова. Всички я искаме . 4| 13961 |28.07.2020 Уволненият служител от Летище ”София” пред Фрог: Отношението към мен бе абсолютно незаслужено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads