Реклама / Ads
19| 15749 |23.03.2011 ИНТЕРВЮ

М. Христов: Управляващи и опозиция прикриват далавери на Трайков

.
"Канадската фирма „Дънди Прешъс” краде 23 млрд. долара от златните ни мини, а правителството на герб дори даде нови залежи за жълти стотинки на чужденците", казва бившият депутат от миналия парламент Минчо Христов.
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Христов, досегашното управление на ГЕРБ промени ли порочните схеми на работа, наложени от тройната коалиция?


- В държавата в момента се краде като за последно, основно от правителството и парламента. Те приемат редица криминални закони. Общините не остават по-назад и разхищават всеки ден огромни средства. Последният пример за това е увеличаването на данъците в София, както и в много други големи общини. Обяснява ни се, че тези пари отиват за подобряването на инфраструктурата, но всъщност това е чист грабеж. Каква е логиката в столицата запълването на една дупка да е 80 лв., а в други по-малки общини 20 лв. Нищо не се е променило от идването на ГЕРБ на власт. Като гражданин аз не виждам особена разлика с тройната коалиция. При правителството на Станишев субсидиите за парламентарните партии бяха вдигнати с 500%, като по този начин на депутат се падаха по 15 000 лв. месечна издръжка. В цял свят няма държава, където да се дават такива колосални пари. За този мандат партиите в Народното събрание ще получат над 200 млн. лв.
Парламентът оряза средствата за Бърза помощ наполовина, а в същото време шепа партийни тарикати получават от нашите данъци милиони. Заедно с г-жа Банкова предложихме със закон да бъде премахната партийната субсидия и да я дадем за здравеопазване, днес ГЕРБ и Атака режат парите за Бързата помощ. ГЕРБ се отметна и по закона за премахването на депутатския имунитет. Преди да стане премиер, Бойко Борисов обеща, че ще го премахне, защото създава корупцията.

- Посочете криминалните закони, приети от този парламент, за които говорите?

- Например законът за потребителския кредит. Преди 3 години премахнаха наказателните лихви за предсрочно върнатите потребителски кредити. Този парламент, не само че ги върна, но и въведе понятието „референтен лихвен процент”. Така се даде възможност на всяка банка сама да определя методиката, по която се изчислява лихвата. Това означава, че един човек може да вземе заем от банка при лихва от 8%, а след това да му поискат 20% с „аргумента”, че е променена методологията. Навсякъде по света това се нарича грабеж Този въпрос незабавно да се постави пред Конституционния съд от омбудсмана, който има това право. Тук не е виновен само Симеон Дянков с малоумните си идеи, а целият парламент.

- В момента някои ваши колеги политици говорят за картел при горивата. Съществува ли такава схема?

- Разбира се. Има такъв и при храните, и при банките, и при застрахователите, и при телефоните. В САЩ, където част от петрола се купува от арабските страни и преминава през Атлантическия океан, а горивото е 2 пъти по-евтино от това в България. Страната ни купува петрол от Новоросийск, откъдето пътят е 15-20 пъти по-кратък. България е изнесла горива за 3 млрд. лв. през 2010 г, включително за Иран, който е сред най-големите производители на петрол и газ. Огромна част от тези пари са фиктивен износ, чрез който са откраднати около 600 млн. лв. ДДС и са спестени акцизи и данъци на стойност 1,5 млрд. лв. ДАНС и БОРКОР да проверят какъв е този износ на горива.

- Може ли държавата да си върне мажоритарния дял в електроразпределението


- Да, като си потърси парите, които електроразпределителните дружества са откраднали. Още в миналия парламент заявих на Станишев, че ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН дължат около 500 млн. лв. на държавата от неплатени дивиденти. България може да си ги прибере под формата на акции и да си върне мажоритарната собственост. По този начин ще прекрати престъпленията срещу гражданите, определяйки сама политиката на цените. Могат да се назначат наши консултанти, които няма да взимат по 5000 лв. на ден, както се случва и в момента. Министърът на икономиката лъже, че ако всичко това се случи, ще трябва да плащаме обезщетения. Да не забравяме, че той е бивш шеф на ЕВН. В миналия парламент беше създадена подкомисия по мое настояване, която се занимаваше с тези фирми и с престъпната им дейност. Този доклад е в Народното събрание, но незнайно защо се премълчава. В него има данни за безумните действия на трите концесионера важна част от които е и министър Трайков. Той трябва да отговори за доклада, а не да се прави на три и половина. Бях ужасен от думите на Борисов, че държавата можела да продаде дяла си от 33% процента в енергоразпределянето. Ако това стане, правителството му ще носи наказателна отговорност някой ден.

- Идват нови кметски избори, Йорданка Фандъкова оправда ли като кмет на София очакванията на столичани?

- Не, защото всичко си върви постарому. За това вина има и парламентът. Борисов като кмет с право се оплакваше от депутатите на тройната коалиция, а днес хората му в Народното събрание правят абсолютно същите безобразия в момента. Като депутат предложих закон за справяне със задръстванията, които се правят умишлено. Нека се построят няколко безплатни общински паркинга на входовете на София, 50 надлеза и подлеза и да се намали цената за билетчето от градския транспорт. В момента се прави точно обратното. Целият този план струва не повече от 100 млн. лв. В същото време заради задръстванията в София се губят 600 хил. л гориво на ден или около 1,5 млн. лв. От софиянци годишно се крадат над 500 млн. лв. Няма да се учудя, ако зад това разхищение на гориво стои и същият петролен картел, който спекулира с цените на бензина, дизела и газта.

- Стопанисват ли се правилно подземните богатства на България?

- Категорично не и е жалко, че това правителство пропуска този проблем, а дори и го задълбочава. България е държавата с най-много златни залежи в Европа. Канадската фирма „Дънди Прешъс”, която е концесионер, има безумен договор с България. Той гласи следното: за държавата остава 1% от добитото злато, а за тях – 99% . Поставих този проблем пред Станишев, стигна се до леко вдигане на концесионната такса и толкоз. Такива неизгодни условия няма в нито една африканска държава. Според актуалните цени на златото България ще получи трохи, докато концесионерът – десетки милиарди. Тази концесия е още от правителството на Иван Костов. Скандалното е, че преди няколко седмици правителството на Борисов даде за 30 години втората по големина злата мина у нас – в Крумовград, на същата канадска фирма. Нека да каже защо лишава държавата от най-сигурния си източник на ресурси – златото. Премиерът трябва да каже защо ударно дава на чужди фирми нашите летища и пристанища.

- Реални ли са заплатите, които получават държавните служители в условия на криза?

- Не, разбира се. Борисов заяви, че нито един държавен служител няма да получава повече от премиера. Стоян Кушлев е типичният пример за това как министър-председателят не удържа на думата си. Аз лично съм викал г-н Кушлев в комисията за борба с корупцията в миналия парламент. Там той сричаше като първолак. Оттогава неговата заплата от 7000 лв.е скочила на 9000 лв. За сметка на това той не е свършил работа за пет пари. Неговата комисия е прахосала около 30 млн. лв., а в същото време е запорирала имущество за 1 млн. лв. Освен това г-н Кушлев много избирателно е правил проверките и е прикрил доста сигнали, които са постъпвали при него. Има един човек в България, чиято заплата е абсолютна тайна. Никой не знае колко пари получава шефът на БНБ Иван Искров. По моя информация взима над 60 000 лв.
на месец. Освен това БНБ защитава интересите само на частните банки, а не на народа. Нека премиерът да проучи и да намали заплатата на Искров и да провери защо работи изцяло в полза на търговските банки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 23942 |16.03.2011 Проф. Вл. Димов: Македония ‒ това не са управляващите! . 32| 8832 |06.03.2011 Доц. Ив. Христов: Членството в ЕС не ни прави европейска държава . 18| 11750 |08.03.2010 Мартина Вачкова: Писна ми да съм опозиция! . 16| 7284 |23.02.2010 Желязко Христов: Омагьосани кръгове стоят между синдикатите и правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads