Реклама / Ads
30| 8734 |10.12.2009 ИНТЕРВЮ

Яне Янев: Искаме предсрочно разпускане на парламента

.
Яне Янев Източник: Неделчо Хазърбасанов
Скоро ще излязат връзките на Първанов и Борисов с руски олигарси. Подложиха партията ни на репресия и милиционерски терор, казва лидерът на РЗС
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Янев, на къде поема партия Ред законност и справедливост (РЗС), след като вчера ви заличиха официално от регистрите на Народното събрание?


- РЗС ще върви с по-ускорени крачки напред, към политическа победа.

- За каква победа говорите?

- Нашата голяма мисия е да изпратим в историята пост-тоталитарния режим, който продължава да властва вече 20 години, да свикаме Велико народно събрание и приемем нова Конституция на държавата. Целта ни, за разлика от всички партии на статуквото, е свързана с радикална промяна, гарантираща стабилно, демократично общество и сигурност за икономическото бъдеще на всяко българско семейство. А не постоянни, перманентни кризи и скандали.

- Какви ще са основните ви стъпки за да постигнете тази голяма цел – Великото народно събрание и нова Конституция?


- От вчера РЗС си постави основна задача и всичките й 9 народни представители подписаха искане за предсрочно прекратяване на мандата на 41-то Народно събрание. Убедени сме, че в този състав сегашният парламент е обречен да зацикли и да превърне парламентаризма във фарс.

- Каква ще бъде политиката ви спрямо ГЕРБ?

- На обществото трябва е ясно, че ГЕРБ е равно на 99% Бойко Борисов плюс 1% всички останали, които все пак са одушевени предмети. Но ние срещу Борисов не сме тръгнали, той е против нас. РЗС го избра за министър-председател, гласували сме за неговите министри и правителство, за законопроектите, които внасят в МС. А той пожела да ни ликвидира. Не виждам как Борисов ще успее пред обществото да се обоснове, че не е срещу нас. Ние не сме искали той да бъде свален от премиерския пост, но той пожела ние да нямаме зам.-председател на парламента, председател на Комисията за борба с корупцията, председател на Комисията за контрол на ДАНС, председател на Комисията по външна политика и отбрана.

На хората трябва да е ясно, че 5 години сме били толерантни спрямо Бойко Борисов. Той е олицетворение на новата енергия в обществото, на огромната жажда на народа за промяна, но не за поредната конюнктурна промяна, обслужваща икономически интереси и мафиотски кръгове, а за генерална промяна.

Той ни обяви война, но ние, за разлика от него, му даваме шанс и ще го подкрепяме, докато изтече 6-месечният период от съставянето на кабинета. Ще спазим обещанието, което сме дали.

Бойко Борисов е човек, който интуитивно познава народо-психологията. Той знае, че българските поговорки не са случайно казани, а се случват в реалния живот. Нека да се поучи от тях. Репресията и милиционерският терор, които бяха осъществени към нас не сме ги предизвикали.

- Коя поговорка приляга в конкретната ситуация на Борисов?


- Нека той да си избере, но подходяща е и тази – “Когато волът рие, пръста пада на гърба му”.

- Поискахте от парламента промяна на правилника за работа на народните представители и създаване на парламентарна група с по-малко от 10 човека. Ще ви подкрепят ли?


- Промяната на правилника зависи само и единствено от Бойко Борисов и от никой друг. Ако той се обади на Цачева и Фидосова, промяна ще има. Но на този етап съм скептично настроен, че ще приемат молбата ни. Борисов не иска да дава, иска само да взема. Но такова нещо не може да се случи в живота и се надявам един ден да го разбере. С разрушаването на парламентарната група на РЗС Борисов натрупа един много голям дълг, който един ден трябва да връща.

- Марио Тагарински предаде и Костов и СДС, как вкарахте вълка в кошарата си?

- Не съм се поддавал нито за миг и винаги съм знаел какво представлява в действителност Тагарински. Но на нас ни беше необходимо да създадем парламентарна група в 40-то Народно събрание, за да можем да успеем на изборите за следващия 41-и парламент. Димитър Абаджиев ме помоли да оставя в листите някои от старите депутати, за да има някаква приемственост. Тези кандидат-депутати ги оставих в райони с по-малко шансове. Но избирателната система ни изигра лоша шега и така Тагарински стана депутат с 2500 гласа, а Абаджиев имаше над 9 хил. гласа, но не се класира.
Никога не съм вярвал на Тагарински, той е едно оръжие, една маша. За мен вече е в миналото.

- Подозирате, че зад преврата в РЗС стои енергийната мафия, олицетворявана от президента Първанов и премиера Борисов. Какви доказателства имате за това?


- Категорично те са в основата на сценария. Тяхната схема много скоро ще излезне на бял свят, защото високо поставени фактори в Европа ни обърнаха внимание, и бяха силно притеснени, че България чрез тези не регламентирани взаимовръзки на Гоце и ГЕРБ с московски олигарси ще стане троянския кон на Москва в Европа.

- Анализатори коментират, че атаката срещу вас може да е и началото на мащабен сценарий за дискредитиране и сваляне на ГЕРБ от власт. Достоверна ли е тази версия?

- Има такава хипотеза, но тя може да се опровергае единствено само от Бойко Борисов, ако реагира позитивно спрямо нас, както и ние сме му подавали ръка в трудни моменти.

- Как реагираха английските консерватори на скандала с РЗС?


- Много скоро Димитър Абаджиев с наша делегация ще осъществи поредица от срещи с ключови фактори на европейските консерватори и с лидери на ЕНП. Ще им обясни за политическите репресии в България

- Има ли шансове чрез Конституционния съд да възстановите групата си?


- В правилника на НС има редица противоконституционни текстове, и няма как КС да не ги отмени. Те са фрапиращо противоконституционни.

- Дайте пример?

- Такъв е текстът за статута на народния представител. Не може да има разлика между "независим" и "член на парламентарна група" депутат. Абсурдно е, по Конституция всички депутати са равни. Защо се забранява на независими депутати да правят парламентарна група. Хипотезата е следната – в Правилника на НС е казано, че не може да се присъединява към друга група и да членува в комисии, само този депутат, който е бил изключен, или е напуснал. А ние нито сме изключени, нито сме напуснали.

Все още не сме внесли официално жалба в КС. Това, което е необходимо ще го направим следващата седмица и ще съобщим на медиите какви стъпки сме предприели.

- С кого ще си партнирате в този парламент, от кого ще търсите подкрепа за предсрочни избори и Велико народно събрание?


- Само и единствено ще търсим подкрепата на българския народ. Почти всички партии от настоящия парламент са от статуквото и са се хванали като удавници за сламка. Искат на всяка цена да продължи лукановия преход.

- Очаквате ли в края на зимата социални бунтове?


- РЗС е масова и организирана партия, и ще се противопостави на икономическия и социален геноцид. С още по-голяма сила ще противодейства на намеренията на икономически кръгове и лобита да докарат държавата до финансов банкрут.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8196 |24.08.2009 Арх. Г. Янев: Главният прокурор да се обърне към миналото . 9| 7734 |23.07.2009 Я. Янев: Справедливост, а не Вартоломеева нощ за Доган . 16| 6293 |01.05.2009 Н. Георгиев: Земетресения и свински грип не пречат, ако искаме да променим България . 54| 9241 |25.04.2009 Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads