Реклама / Ads
9| 7754 |23.07.2009 ИНТЕРВЮ

Я. Янев: Справедливост, а не Вартоломеева нощ за Доган

.
Яне Янев Източник: Неделчо Хазърбасанов
Румен Овчаров е стар комунист. Да си върне думите назад, за да не заговоря как скатаха уволнението му като министър. Не готвим Вартоломеева нощ на Доган, искаме справедливост!
 




Интервю на Васил Василев

- Как ви се струват сега, след изборите, и след като попаднахте в новия парламент старите банки. Чувствате ли ги по-комфортни?


- Банките нямат никакво значение, ако няма вътре дух на парламентаризъм, държавност и разбиране за това, кой носи отговорността за случващото се и какво е призванието на народния представител. Ако в парламента има хора, на които ще им отнеме година, две или три, ще е твърде късно. Те няма да могат да постигнат това, за което са призвани да работят. Няма да има никакъв ефект в „законодателния храм” на Република България.

- Говорите за депутатите на Бойко Борисов, които нямат никакъв опит. Но досегашната практика показва, че старите парламентаристи, с опит и доста сериозен стаж в парламента са изградили едно порочно Народно събрание. Смятате ли, че могат да объркат младите и да ги обременят със своя модел на поведение?

- Българският парламентаризъм за голямо съжаление е анахронизъм. Той няма почти нищо общо с европейския, особено в старите демократични държави. Имам предвид преди всичко старите 15 членки на ЕС. Българският парламентаризъм все още носи духа на посттоталитарната държава, все още демократичните правила се променят съобразно конюнктурата и служат не стратегически в полза на държавността, а на една или друга политическа и икономическа групировка. Най-важното в този контекст е, че още на първите заседания ние от РЗС очаквахме да има кардинална промяна. Защото, както е казал народът, „денят се познава от утрото”. Утрото е мрачно, вяло и няма необходимата светлина и енергия. Затова ние сме много изненадани и ще очакваме с интерес да разберем от ГЕРБ дали ще въведат стриктен контрол за спиране на възможността да се гласува с чужди карти или ще продължи тази порочна практика. Защото има един единствен начин – само с пръстов отпечатък. Няма друг начин за истински контрол на този порочен феномен, който се създаде за последните 20 години в страната.

- Част от аргументите и сега, и преди това са, че такава система е изключително скъпа.


- Заслужава си! А не струваше ли много пари това, което Пирински похарчи в миналия парламент – 500 хил. Системата за електронно гласуване, която купи тогава, не става за нищо. Тя е амортизирана още при самото започване и на практика проблемът е, че е остарял технологически. Такива електронни системи много по-бързо остаряват от колкото друг вид технически системи. Освен това е много показателно, че се изтъкват аргументи, които са несъществени. Толкова много пари се похарчиха за какво ли не в държавата, толкова много пари се източиха от корупционни практики, а сега нямало средства за въвеждането на системата за гласуване. Ако сега се въведе, това ще бъде веднъж завинаги. Ако сега не се въведе, остава надеждата на хората, ако изобщо я има, че това ще стане едва в следващия парламент.

- Да поговорим за този, в който вече имаме една очертана карта, или засега - бледи контури. Какви са очакванията ви от управлението на малцинство, което разчита на подкрепата на 3 партии?

- Управлението ще бъде на политическа партия ГЕРБ. Те ще съставят самостоятелно правителство и ще управляват съгласно техните приоритети, и ще очакват нашата подкрепа. Ние днес ще излезем със специална декларация, в която има 7 конкретни точки. В нея ние казваме, че ще подкрепим кабинета на Бойко Борисов, без да сме част от изпълнителната власт. И за разлика от другите партии ние му даваме не сто дена, а 6 месеца, за да направим равносметка за свършената от него работа.



- Ако обаче в списъка с министри на Бойко Борисов попадне име, което не одобрявате, пак ли ще гласувате „за” целия облик на новото правителство?

- Пак казвам, ще подкрепим Бойко Борисов и му оставяме правото той да си избере екипа. Може много министри да не ни харесват, може и всички да не ни харесват, но щом като Бойко Борисов е съставил този кабинет, той има това право да си избере екипа, след което ще си носи своята отговорност за него. Така е заложена и практиката в самата Конституция.

- От имената, които знаем до момента има ли хора, които не ви допадат като предложения и ще цитирате ли конкретно имена?

- Има разбира се, но ще спестя това мое мнение и няма да ви казвам конкретни имена, за да сме коректни докрай спрямо ГЕРБ. След като сме поели ангажимент да ги подкрепим, то тази подкрепа трябва да е пълна, а не половинчата.

- До къде стигат общите ви идеи с ГЕРБ спрямо начина на управление на страната?

- Да разбира се, че имаме. Ние не искаме в момента да се ангажираме с управленска програма. Българският народ избра мажоритарно Бойко Борисов, дори без да е кандидат за народен представител, да бъде министър-председател на Република България. Ако той получи достатъчно гаранции, че може да състави правителство на малцинството със солидна подкрепа, тогава ще бъде много по-спокоен и ще може да реализира мандата по-пълноценно. Друг е въпросът, че голяма част от вижданията на ГЕРБ не са формулирани в ясни точни програмни документи, а излизат като идеи от различни техни говорители. Сега не можем да правим съвкупна оценка на цялата програма, защото нямаме яснота дали говоренето на ГЕРБ съвпада с техните намерения и техните действия.

- От ГЕРБ ви предложиха да подпишете меморандум, който РЗС отказа. Вярно ли е, че в прав текст сте казали: "няма да сложим подписа си до този на Волен Сидеров"?


- Да, категорично. Ние изпратихме меморандума на нашите партньори от европейските консерватори и получихме от тях становище да не подписваме този меморандум заедно с ГЕРБ, защото има разлика между едностранна декларация, да речем като тази днес, която подкрепихме заедно с „Атака”, или пък съставяне на конституционно мнозинство за свикване на ВНС. Това е държавническо, а меморандума на чисто политическо споразумение. Ние сме част от европейските консерватори и реформисти.



- Кое на този етап е по-важно за това НС – да се занимава със сваляне на имунитети или по най-бързия начин да изготви план за финансово спасение на България?

- Икономическото състояние на държавата е много тежко. Тройната коалиция докара икономиката до ръба на банкрут. Финансовата система е с неясно изражение като фискални параметри, защото голяма част от информацията се крие. И тази информация, за да се анализира, трябва да бъде предоставена в чист вид. Да може да се прецени какви спешни мерки да се предприемат. Поради тази причина за нас много по-важен приоритет е стабилизирането на държавата и борбата с корупцията, от колкото някакви такива популистки методи за временно спечелване на доверието на избирателите.

- Какви конкретно са тези мерки?


- На първо място трябва да се направи една реална равносметка какво е в състояние да събере държавата чрез приходоформиращите бюджета агенции, а именно НАП и „митниците”. Какво е тяхното състояние, каква е събираемостта към днешна дата и да се види какви икономии трябва да се направят преди актуализацията на бюджета. Освен това е много важно да се стабилизира банковата система. Банковата система в България има проблеми, въпреки че те се крият от определени заинтересовани икономически кръгове. Всяко второ семейство и всяка втора фирма в Република България има проблеми с кредитния си портфейл. Ние сме единствената държава, член на ЕС, в която процентът на лихвите по депозитите е толкова висок. Това от само себе си рефлектира върху процента на лихвите по кредитите. Хората са изключително притеснени от това, че не могат да възстановяват кредитите си. Ако така продължи да се действа, има голяма опасност за банковата система, тъй като огромна част от банките в България пакетираха и изнесоха парите в банките майки. Ако това не спре час по-скоро, положението ще стане неспасяемо. Освен това огромна част от проблемите в цялостен икономически аспект идват от там, че в условия на криза целият икономически интерес на фирмите е концентриран към държавата и към общината. Това са само една малка част от мерките, които трябва да се предприемат. Има възможност за превенция, защото ситуацията наистина е много сложна. И ако сега не се действа бързо, декември януари ще бъде късно, защото кризата ще дойде като лавина.

- Това включва ли уволнение на сегашния шеф на БНБ?

- Да, разбира се, това включва непримиримост към политическото шмекерство, което беше въведено от тройната коалиция. Те в 12 без 5 смениха шефовете на НОИ, на БНБ, на Комисията по регулиране на съобщенията, на Комисията за конкуренцията и др.

- Тези хора, които са назначени, имат определен мандат с различна давност. Възможно ли е чисто технически те да бъдат сменяни?


- Няма пречка да се изпълни тази задача. Ние имаме хора със законодателен опит и аз като председател на парламентарната група на РЗС съм възложил да се готви изменение в съответните ресорни закони. Няма пречка това да се случи. Трябва да има политическа воля.

- Ахмед Доган вече е от другата страна на барикадата – в опозиция. Точите ли ножовете с Бойко Борисов?

- Не става въпрос за Вартоломеева нощ или за лов на вещици, а за справедливост. Ние ще направим всичко възможно тя да се случи до толкова до колкото тя зависи от нас. Сега РЗС получи мандат от избирателите да влезе в парламента. По волята на ГЕРБ ние оставаме извън изпълнителната власт, което не отнема възможността да реализираме наши идеи от подобен род до край. Ще се надяваме ГЕРБ да реализира част от тях. Ако не успее, живи и здрави, има следващи избори, следващо доверие на българските избиратели…

- Кое ще бъде първото нещо, което ще направите, след като се гласува кабинета „Борисов”?

- Ще внесем закон за избор на Велико народно събрание. Искаме да се сложи този фундаментален, темелен камък на масата на обществения дебат, за да може след това да няма оправдания, че изборното законодателство се правело в последния момент.

- От къде очаквате подкрепа на законопроекта си?

- Ако има разум, очаквам всички да го подкрепят, особено 4-те партии, които могат да формират конституционно мнозинство – Синята коалиция, ГЕРБ, „Атака” и РЗС.

- Как ще коментирате изказването на Румен Овчаров, че РЗС е плод на генното инженерство на БСП?


- Румен Овчаров е стар комунистически провокатор. Не мога да бъда по никакъв начин учуден от онова, което е казал. Нека да си върне думите, защото аз мога да заговоря за много любопитни неща, в това число защо той беше освободен от министерството заради съмнения за корупция и неговата обвързаност с енергийната мафия, а след това не му беше поискана отговорност.

Декларацията на РЗС, която беше представена днес от 11:00 ч в Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 9269 |25.04.2009 Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора . 110| 7875 |23.03.2009 Яне Янев: В БСП се делят на корумпирани и зомбирани, нямат право на втори мандат . 46| 8667 |25.02.2009 Арх. Георги Янев: Институциите ме изпържиха, демотивираха хората да реагират свободно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads