Реклама / Ads
24| 31029 |07.12.2015 ИНТЕРВЮ

Кр. Янков за Фрог: Реформа, бюджет-2016 и Бъчварова- скарани с МВР

.
Красимир Янков
Бъдеща реформа не е отразена в бюджета на МВР за 2016 г. Бюджетът няа ДАНС и службите не е организиран така, че да отразява реалностите и да гарантира функциониране на службите. Румяна Бъчварова не става за министър на вътрешните работи. Това заяви в интервю за Фрог нюз депутатът от БСП Красимир Янков.
 
- Г-н Янков, възможна ли е реформата в МВР, след като тя не е заложена във финансовите параметри на бюджета за 2016 г. ?

- Бюджетът е „подреден” по законови функции и дейности по ЗМВР. Разчетен е съобразно съществуващите главни дирекции. Нищо по-различно от преди 25 години, когато в Народното събрание е изпратена първата информация, че заплатите са над 92% от бюджета на МВР.  Не е видимо никакво обезпечаване на дейности, съобразно анализ и прогноза за 2016-та година. Бъдеща реформа не е отразена в бюджета , което прави обявените намерения невъзможни, макар министър Румяна Бъчварова да декларира, че я стартира след 1 юли.

-  И все пак бе спазено обещанието на правителството, да отпаднат предложенията и намеренията за реформа на финансовия министър Владислав Горанов, които касаеха някои социални възнаграждения на хората от системата на МВР. С това май се отложиха нови полицейски протести за защита на правата им?

- Реакцията на служителите срещу отнемане на социални компенсации, предложено в проекто-бюджета, беше искренна и спонтанна. С първите си изявления министърът на вътрешните работи показа, че не разбира естеството на работата на полицаите. Започна да се говори за "чантаджии" и да се прави опит за настройване на обществото срещу работещите в системата на МВР. Работата на полицая на улицата е част от съвместна дейност с колегите от други звена, които събират информация, обобщават я, анализират и планират действията за противодействие на престъпността. Това ли са "чантаджиите" според Бойко Борисов?

Заявената подкрепа от политическите сили и от обществото при протестите за справедливите искания на протестиращите, принуди ГЕРБ да се откажат от намеренията за отнемане на компенсации според закона за МВР. Отхвърлихме текстовете в Бюджет 2016 с пълен консенсус.

- С такъв бюджет за МВР може ли да се говори за превенция в борбата с тероризма, внедряване на нови и модерни полицейски системи. Как ще се поддържат сега съществуващите системи?

Вносителите на бюджета разясняват, как ще се развиват и внедряват информационните технологии в МВР, но не планират  средства за това. Ще има ли нови полицейски системи, каквато необходимост е належаща? Ще се поддържат ли всички съществуващи и с какви пари? Въпроси, на които няма отговори. Като пример - Интегрираната регионална полицейска система(ИРПС), която е от 1993г. и реално не се поддържа, а там е вързан Централният полицейски регистър. Същото важи и за националната, копие на шенгенската информационна система и т.н.
Според индикативен показател, в приложението към бюджета, за три годишен период всяка година ще се оптимизират по 42 информационни систем, т.е. няма да има нови.

- Бюджетът на ДАНС и на някои от другите служби също навеждат на песимистични прогнози за работата, която им предстои да свършат? Има ли приоритети и програми, които да са финансово подкрепени.

- Бюджетът не е организиран така, че да отразява реалностите и да гарантира функциониране на службите в една различна, екстремна ситуация. Обстановката е такава, че не всичко може да се развива планово, а трябва да има резерв и стратегия за кризисната обстановка около сигурността по границата и евентуални терористични заплахи. Това е необходимо да е подкрепено с финансов ресурс, като приоритет в бюджета на ведомството.

- Ще продължи ли хаосът в издаването на лични документи или е в ход някаква организация по проблема?

- През април 2016-та година приключва договорът, осигуряващ издаването на лични документи. Не се вижда рекламираната нова организация за това направление  да е отразена в бюджета и в приложението за тригодишната прогноза. Правителството обяви намерение през следващата година да пусне в действие голям брой електронни услуги, което налага в кратки срокове да се осигури възможност гражданите да имат достъп до тези услуги, за които отдавна се говори, но вече е крайно време да се реализират. Министър Бъчварова прави изявления за електронна идентификация на носител в личните документи. В Народното събрание са внесени промени в Закона за МВР, за да се структурира държавно предприятие. Обяснява се, че трябва да се централизира издаването на документите....Изявления за намерения, които бодро се декламират като "реформа", а мина повече от година без практически действия от премиера реформатор Бойко Борисов.

- Още ли смятате, че бе грешен избора на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Гарантира ли се с бюджетни средства поне подготовката и квалификацията на полицаите, срещу които се надигна преди време половината обществено мнение? Предвиждат ли се конкретни програми за професионално развитие на полицаите?

За времето, което изпълнява длъжността, Румяна Бъчварова затвърди становището, че не е подходяща за този пост с всички свои действия, реакции и позиция. Само кризата около отнемането на социалните права на полицаите стига за оставка във всяка друга страна.

Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов, като представител на управляващото мнозинство, обиколи медиите и посочи, че полицаите имат пропуски в обучението, квалификацията и преквалификацията. Къде е отново Бъчварова? Каква е позицията й? Осигури ли тя средства в бюджета за подготовка на служителите си? Няма конкретна програма, а в целите е посочено, че ще има първоначална и последваща специализирана подготовка, което е регулярна дейност на Академията на МВР и до момента.

- Г-н Янков, миналата седмица разпитаха Цветлин Йовчев, Лазаров и Писанчев по делото "Червеи". Как ще коментирате заканите на премиера Бойко Борисов по техен адрес?

- Нека си припомним как влезе в публичен оборот темата за "Червеи". Непосредствено след старта на кабинета "Борисов 2", Атанас Атанасов в едно телевизионно предаване обяви, че се задава пореден скандал, свързан с подслушване на лица от "Протестна мрежа" по време на протестите срещу правителството на "Орешарски". Няколко месеца по-късно отново се заговори за такава разработка на МВР, но със съвсем друга насока. Ставало въпрос за източване на лични данни с неясно предназначение на ползването им. Каквато и посока да добие разследването, очевидна е манипулацията на общественото мнение и целта да се дискредитира ръководството на МВР по времето на министър Йовчев. И ако може бързо да забравим за прекратените дела срещу Цветан Цветанов.

- И накрая - дайте оценка изцяло на бюджета за 2016 г. Коментирайте новия дълг от 5 млрд.?

- Бюджет без ясна насоченост, която да отчита спецификите на актуалната обстановка и социалния статус на българина. Няма стимулиране на икономиката. Терминологично се обяснява, че са заложени реформи, но се предвижда финансиране на статуквото. В европейските страни се увеличават средствата за знание и сигурност, а управляващите в България за 2016-та година залагат намаляване спрямо БВП. Влизането в дългова спирала е реална опасност.

Въпросите зададе: Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8691 |07.12.2015 А. Саве за Фрог: В България демокрацията е заменена с бюрократичен авторитаризъм . 7| 21870 |03.11.2015 Доц. д-р Цанков за Фрог: Болници връщат пациенти, а Пета градска ги приема . 36| 22040 |22.10.2015 Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Министър Петър Москов излъга за ваксините от Турция . 13| 11373 |05.10.2015 Афганистанец за Фрог: Губернаторът на Кундус обръснал 400 талибани и ги пуснал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads