Реклама / Ads
134| 39216 |02.12.2013 ИНТЕРВЮ

К. Янков: От строеж на ядрена централа печелим 100 г. напред

.
Красимир Янков
Важна е диверсификацията в сферата на енергетиката – в това число и на ядрената. От това България може само да спечели и то не в краткосрочен план, а в перспектива от близо 100 години напред, убеден е народният представител Красимир Янков.
 


Крисимир Янков e член на Комисията по енергетика в парламента и народен представител в 42-то НС.  Организационен секретар на Националния съвет на БСП. Бивш председател на съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ - АД и на АЕЦ „Козлодуй“- ЕА. Бивш  началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката.


 

-Г-н Янков оглавихте подкомисия за наблюдение на ДКЕВР. Защо трябва да има такава комисия?

 

-Правомощията на ДКЕВР са определени в Закона за енергетиката и в Закона за регулиране на ВиК услуги. Регулаторът е независим колективен орган- посредник между интересите на естествените монополи и потребителите. Работата на ДКЕВР не е позната за широката общественост и от българските потребители. За правомощия на комисията по отношение на дейностите в енергетиката, се знае основно, че осъществява регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия и природния газ. Съответно за водоснабдителните и канализационните услуги, осъществява регулиране на цените на ВиК услугите. Дейността на ДКЕВР е много по-всеобхватна. На широката общественост, като елемент от повече прозрачност на институциите, трябва да бъде разяснено какви са в пълнота правомощията на държавния регулатор. Подкомисията за наблюдение на ДКЕВР е структурирана на паритетен принцип между парламентарните групи и ще се постараем, като представляващи българските граждани да осигурим повече прозрачност за взетите решения от регулатора. Хората трябва да са информирани за конкретните действия и решения по отношение основните насоки на дейността на ДКЕВР, по отношение контрола, който осъществява съгласно правомощията в закона за енергетика и закона за регулиране на Водоснабдителните и канализационни услуги. Чувствителността на обществото е изострена към всички действия на държавата, които са за защита интереса на българския потребител. За да възстановим доверието в институциите е необходимо да има повече прозрачност в тяхната работа.


-Ще строим 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” . Има ли вероятност да няма кой да купува тока, произвеждан от него?

 

-Трябва да излезем от мащаба на мислене за необходимост от електрическа енергия само в нашата страна. При възможност в България да се произвежда електроенергия на ниска цена, износът й ще е сигурен не само за страните от Балканския полуостров. В момента се изнася електрическа енергия за Турция, Гърция, Македония, Италия, Унгария и други страни. Анализ на бъдеща необходимост от електрическа енергия, който е с обхват не само консумация в България, ще потвърди възможността българската енергетика да е водеща в региона.

-Новото съоръжение как ще се отрази на цената на тока?

-За да има инвестиционен интерес за изграждане на нови или разширяване на съществуващи производствени мощности с непрекъсваем индустриален процес е необходимо да е гарантирана доставка на електрическа енергия. Привлекателно за бизнеса ще е цената на енергоресурсите да е еквивалентна или по-ниска от цената в другите страни от Европейския съюз. Това е възможно при наличие на големи, стабилни, екологично чисти производствени мощности, които осигуряват ниска цена на електрическата енергия. Термичните централи, като базови мощности също са надеждни, но не могат да са конкурент на атомните електрически централи по отношение цена на произведената електрическа енергия. Възможността българската енергетика да осигурява поносима цена за битовите потребители, да е привлекателна за привличане на инвеститори и да осигури дългосрочна предвидима бизнес среда е чрез изграждане на ядрени съоръжения.


- С какво технологията на американския реактор на „Уестингхаус” е смятана за най-добрата в света?

-Технологията на реактор от типа АР1000, както и руските ВВЕР1000 В 466, каквито са по проекта за АЕЦ „Белене”, принадлежат към трето поколение на най-често използваните ядрени реактори по света – реактори с вода под налягане. Американският реактор е с обща електрическа мощност 1117 МВт, а руският с 1000 МВт. Оценките на специалистите в тази област са за високо ниво на системите за безопасност. При американския реактор всички системи за безопастност са пасивни. С други думи казано, за сработването им не е необходимо захранване с електрическа енергия. При реактор от типа ВВЕР1000 В 466 стратегията за управление на аварии включва комбинация от активни и пасивни системи за безопасност. Не бих искал да правя сравнение между двата типа реактори.  Истината е, че и двата са съвременни от ново поколение и достатъчно сигурни – в пъти повече от голяма част от съществуващите в момента по света. Важна е и диверсификацията в сферата на енергетиката – в това число и на ядрената. От това България може само да спечели и то не в краткосрочен план, а в перспектива от близо 100 години напред.

- Строежът на 7-и реактор означава ли, че се отказваме от проекта „Белене”?

 

-Съществуващите два блока в АЕЦ „Козлодуй” са с разрешение за експлоатация от Агенцията за ядрено регулиране до 2017 г. и 2021г. В момента се извършват необходимите мероприятия за удължаване работата им с 20 години. Въпреки забавянето им през периода на управление на ГЕРБ, имаме уверението на сегашното ръководство на централата, че ще бъде поискано в срок, с изпълнени всички изисквания, искане за удължаване работата им с 10 години. Необходими са нови ядрени мощности, които да работят паралелно с 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” до тяхното затваряне. През периода от 15-20 години, направената инвестиция трябва да се изплати, а след това да продължи да произвежда евтина електроенергия, тъй като себестойността на електрическа енергия произведена от АЕЦ е най-ниската в сравнение с другите производства. Новият блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй” не изключва възможността за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”, защото руската технология е също на много високо ниво и отговаря на условията за производство на електрическа и топлинна енергия от безопасно използване на ядрена енергия. Към сегашния момент България разполага с подготвени специалисти и традиции в обучението на ядрени инженери. Кадрово обезпечаване на високотехнологично производство е дълъг процес и със сигурност не трябва да има период, дори и като хипотеза, в който ние да се лишим от възможността да използваме потенциала на нацията ни в сектора. Всичко казано до тук обосновава изграждането на 7-м блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и нова централа на площадка „Белене”.

 

а какъв етап е делото в Арбитражния съд?

 

- Този въпрос е в компетенцията на министър Стойнев.


Интервю на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 104| 37733 |21.01.2013 Мария Капон: БСП се интересува от корупционния план „Белене”, а не от ядрена енергетика . 28| 11413 |23.01.2012 Симеон Дянков: Променяме банковите такси със закон . 11| 7298 |03.08.2009 С. Дянков: Намалението на министерските заплати е баламосване на народа*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads