Реклама / Ads
36| 7889 |19.10.2009 ИНТЕРВЮ

Илия Божинов: Корабът потъва без социална политика

.
Илия Божинов Източник: Личен архив
Предупредих Станишев още 2006 година какво ще се случи, казах ви и какво ще стане на конгреса вчера преди дни, не ме чуваха, днес „предсказанието” ми е към Борисов, ако и той не се вслуша, ще оцелеят единствено богатите. Днес Божинов е възмутен от предложението Румяна Желева да бъде издигната като кандидат за комисар на енергетиката.
 

Така синът на Тодор Божинов, министър при Тодор Живков, Илия Божинов започна разговора ни. През 2006 година той напусна БСП заради изключително несъгласие с Румен Овчаров и Сергей Станишев. Заедно със съмишленици основава партията „Българската левица” и вече е регистриран като кандидат за кмет на София.

Длъжни сме да ви припомним, че в събота, ден преди 47-мия конгрес, той наистина прогнозира до точност какво ще се случи в БСП. „Има две лобита – на руменовците и на Станишев. Станишев е по-силен сред делегатите, а руменовците в Националния съвет. Делегатите ще гласуват за Станишев, Овчаров и Петков няма да позволят на Сергей да прокара идеите си през Националния съвет. БСП е в патова ситуация и не очаквам нищо ново.”

Интервю на Васил Василев

- Как ви се струват досегашните промени, които налага правителството на ГЕРБ

- Супер неадекватни решения на сегашното правителство. Започвам със Симеон Дянков, който всеки ден говори напълно различни неща. Трайчо Трайков очевидно пък си лобира за ИВН и се опитва да продаде по-голямата част от АЕЦ Белена на същата компания, на която до сега е бил ръководител. Странно е и неподготвеното отношение на Бойко Борисов, който се опита да пробута на Франция да закупи руска технология. И двете страни са очевидни конкуренти в ядрените техники и е смешно да опитваш посредничество между тях на този пазар. Има много сложен план и неяснота, която не мога да схвана. Същото е с Румяна Желева – една детска учителка да я предлагаш за еврокомисар на енергетиката…Безумие. Може да разбира от деца, но няма място в тази област. Най-забавното е, че човекът, който най-много разбира енергетиката Румен Овчаров, с когото сме сериозни врагове, е единственият подготвен за подобен еврокомисар.

- Има ли други хора вдясно, които разбират от енергетика?

Да, той самият Трайчо Трайков разбира, но е същият като Овчаров – гони някакви интереси. Хипотезата ми е, че Бойко Борисов е отишъл в Германия и оттам са му казали „ОК, има едно наше момче в ИВН, добър кадър”, който работи в момента само за немските интереси. Първите стъпки на Бойко Борисов не се различават от тези на тройната коалиция.

- Вие напуснахте БСП през август 2006 година и основахте „Българската левица”. Какви бяха аргументите ви тогава и защо Станишев не се слуша в критиките, които отправихте към него?

- Да, в момент а Бойко Борисов прави същото, което и Станишев. Аз му казах тогава: „Сергей, първо махни корупцията и проблемите в партията си, а после търси грешките на останалите”. Не ме послуша. Бойко прави същата грешка. Всички знаем корумпираните от миналите правителства. Станишев прекрасно знаеше кои са корумпираните му министри, и от БСП, и от ДПС, и от НДСВ. Когато всичко това се случва и шефът се прави, че не вижда, е логично да се заподозре и той в нечисти игри. Най-куриозното е, че сега Румен Овчаров и Румен Петков искат да махнат Станишев, защото той бил виновен, това е истинско дебелокожие и връх на лицемерието. БСП отдавна не е лява партия и именно затова създадохме "Българската левица". Давам ви пример с една стара сграда. Самите строители са го казали - по-лесно е да я срутиш и да я построиш наново. БСП в това отношение е прогнила в основите си.

Не очаквайте БСП да води лява политика – всички стари муцуни от предишното управление са в парламента. Няма как да сложиш в устата на „руменовците” или на Станишев нови думи, които да зазвучат все едно нищо не се е случило преди.

- БСП днес ни залива с критики към образованието и здравеопазването, например. Оказва се, че всъщност те самите са оставили проблемите във всички области, които критикуват.

Специално за здравеопазването Борисов прави същата грешка, както и тройната коалиция – обещаха да махнат този неработещ модел, но не го правят. Трябва да се знае, че колкото повече здравни каси има, толкова повече пари ще изтичат от здравеопазването. Тези структури имат администрация, която трябва да се храни. Т.е., вместо тези пари да отиват при лекарите, ние ще ги даваме за ненужни разходи и за печалбата на собствениците им. нека върнем държавните болници, както във Франция и Англия и да избегнем търговския момент. Цялата бомащина около здравните каси ги прави неефективни. Колкото повече каси, толкова повече загуби за нас като данъкоплатци. Както е с електроразпределителните дружества, от които нашите пари изтичат и хранят да речем чехите. Приказката, че частникът е добър стопанин, за мен не важи. Трябва да има силна намеса на държавата, както е в Англия и Франция.



- Вие ли сте социалният кмет на София?

- Тази приказка, че няма ляв, няма десен кмет, има добър кмет, защото когато човек има пари, трябва да ги дава за бедните или да реши – даваме ги на бедните. Инфраструктурата няма да нахрани тези хора, повярвайте. Аз очаквам София да е сред най-богатите градове, защото Бойко Борисов каза, че всички данъци трябва да останат в столицата. Дано като премиер да си държи на думата. Би трябвало в момента данъците на София да си останат в общината, а не за всички други градове. Това е неизпълнимо, но ми е интересно как ще го направи. Има 5-6 общини, които са на плюс – Козлодуй, София, Раднево и т.н. Да приемем, че Борисов е прав, тогава какво правим с тези пари? Сещам се за 5-6 проекта, в които общината трябва да има участие – озеленяването, тръбопроводите на канализацията, ремонта на пътищата…Аз в момента не знам колко струва един квадрат ремонт на столична улица и съм сигурен, че парите са силно завишени. Дори в общинската фирма някой да си позволи да открадне, можеш да го хванеш и осъдиш, докато на „вълка” и копче не можеш да кажеш. Освен това, ти ставаш конкурентна фирма на монополистите и можеш лесно да контролираш цените – да плащаш повече на работниците и да даваш по-добри оферти за изпълнение на поръчки.

Замислете се, защо, когато правят ремонт на даден участък, винаги платното ви е затворено? Защото на частника не му пука, че в Европа ремонтни дейности се извършват на смени и при минимално преминаване на коли. Това е пълна липса на грижа за хората. Частният предприемач трябва да плати повече на служителите за нощен труд, което общината спокойно може да го прави.

Един Софиянски ни убеждаваше, че ще сменя тръбите на водоснабдяване, ще има чудеса – е, още имаме огромни загуби на вода. Никой не видя смяна на водопровода, взеха се заеми за това конкретно от европейските пари, какво стана с тях? Моделът на общината трябва да се смени. Какво направи общината? Даде най-печелившите транспортни общински линии на частници. Кому е нужно това? Трябваше да се раздават най-губещите. В София няма транспортна схема, въз основата на която трябва да се знае кои улици и кои линии трябва да се развиват. В тази връзка, метрото се прави от 30 години и застава Борисов с ножица в ръка и казва „аз го строих”. Не е вярно, така се омаловажава труда на поколения, които са копали метростанциите. То трябваше вече да е стигнало до Пловдив. Това е смешно метро, хората по света строят на 200 метра дълбочина, ние се хвалим, че сме изкопали 5.

Друго, което смятам за нужно – главните архитекти от 1990 г. насам трябва да влязат в затвора. Те допуснаха да се застроят градинките на София, блокове през 5 метра, но някой срещу пари е допуснал всичко това да „мине” на дневен ред. Борисов само се бие в гърдите какви пътища е направил. Ако бях кмет щях да размина пътищата с мостове и тунели, което е практика в Европа. Има много светофари, добре, не можеше ли да се направи една зелена вълна? Всички светофари в Токио още преди 30 години бяха вързани в компютърна система. Не е нужно да откриваме топлата вода…
И стигаме до сърцевината на социалната политика. Някой трябва да се занимава със здравеопазването на софиянци. В столицата има поне 100 000 души, които не са здравно осигурени.

- Това не е ли работа на здравното министерство?

- По принцип общината трябва да е социална, а не само държавата. Бих предложил гражданите на София да бъдат осигурени, а не като се разболеете да се чудите дали ще ви окажат помощ.



- От къде ще вземете пари?

- Е, добре, къде са парите от паркинги и гаражи? С тях може да се осигурят тези хора. Седят проблемите с детските градини. ОК, нека да се купят обратно, но на онези пари, на които са продадени, те не са толкова много. В Младост такъв обект е даден за жълти стотинки на НАП. Има сериозен проблем и с образованието. Бедните семейства не могат да си позволят каквото и да е образование. Нека общината ги подпомогне със стипендии. Самата конституция не се спазва. В нея пише Образованието и Здравеопазването да бъдат безплатни. Ние сме приели противокунституционни закони.

- Ще коментирате ли конкуренцията в лицето на социалната БСП, и на ГЕРБ?

- БСП не бих нарекъл социална, а за ГЕРБ се говори, че и магаре да върже, ще спечели София заради личността на Бойко Борисов. Фандъкова е свестен човек, но не виждам в нея грам качества за кмет на София. Лошото е, че освен вярност към премиера, тя нищо до сега не е показала като ресурс. Дори ако седнем да спорим на тема образование, се съмнявам, че ще отговори на въпросите ми. Глупаво е да издигаш човек, който ти е лоялен! Същият е случаят с Азер Меликов – стана шеф на Информационно обслужване, защото беше лоялен към Сергей Станишев. Не е лошо момчето, но е завършило политология, какво разбира от тези неща?

Подходът на ГЕРБ е крайно контрапродуктивен – когото и да сложим, Бойко Борисов решава всичко! „Вие млъкнете, аз ще направя бюджета!” Или имаш екип, или имаш общи принципи. Сега поскъпнаха цигарите, има хора които пушат. Аз не съм сред тях. Това не ощетява богатите, те колкото и да пушат, не могат да си купят тютюн за 1 000 лева на ден. Симеон Дянков прехвърли тежестта към бедните. Той махна акциза върху скъпите коли, а за сметка на това вдига акциза на цигарите и махна помощите за младите семейства. Бедните да платят прехода!

Има ли държава в света, чийто бюджет да не е силно дефицитен? Всички инвестираха в пазара и в икономиката си. Ние сме единствените, които борят кризата с балансиран бюджет. Поредният експеримент! Аз не искам да бъда участник.

- Но ето, те ще кажат: „Оставиха ни без пари! Хазната е празна, от къде да търсим средства?”

- Е как, Румъния взе 20 млрд. на заем. Така се прави. Всичките източноевропейски страни взеха кредити и започнаха да излизат от кризата. А ние – няма пари в хазната, седим и чакаме. Какво чакаме? Грешен е подходът към финансите и икономиката, както и при предишните, впрочем.

От кризата трябва да се излиза социално. Не богатите да имат лодки, както в „Титаник”, а бедните да се спасяват „кой, както може”. Днес богатите имат моторници, а бедните спукани пояси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7205 |30.03.2009 Б. Божинов: Администрацията блокира бизнеса, губим много пари . 3| 5878 |06.12.2007 Илияна Йотова: Няма европейска практика за купуване на гласове, БСП има нужда от реформи . 16| 8227 |16.10.2007 Емилия Иванова: Словаците уважават нашето училище наравно с българите . 0| 8907 |16.10.2007 Емилия Иванова: Има бъдеще за Българското училище в Братислава!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads