Реклама / Ads
32| 25124 |18.11.2013 ИНТЕРВЮ

Илия Илиев: ДРОМ е против всякакви привилегии на ромите

.
Считаме, че европейският модел е грешен, като финансира специално интеграцията на ромите. Ние категорично заявяваме, че средствата трябва да бъдат инвестирани в създаване на предприятия в сферата на селското стопанство. Ние сме категорично против всякакви средства предназначени за фондации и неправителствени организации за ромите. Това казва лидерът на ПП ДРОМ /Движение за равнопоставен обществен модел/ Илия Илиев.
 

 

Г-н Илиев, доста критично е отношението Ви към бежанците. Наистина ли те бъркат в канчето и ядат хляба на българските роми?

 

- Ние бяхме първата партия, която изрази мнение относно навлизане на бежанците. Още в началото казахме,че бежанците със сигурност ще предизвикат напрежение и проблеми в българското общество като цяло, не само за ромите. Виждаме, че последните два месеца това наистина стана така. Бежанците се оказаха голям проблем, който рефлектира освен върху спокойствието и сигурността на гражданите и върху работата и политичесската ситуация в страната.Много партии се опитват да се възползват от тежката обстановка, в която се намира страната след нахлуване на бежанците и я използват като лост, с който трупат негатив към властта , а  за себе си пиар и подкрепа. Ясно е , че ситуацията бе абсолютно непредвидима. Разбираме, че като член на ЕС имаме ангажименти за приемане на бежанци.Но  позицията на ДРОМ е, че точно този момент не бе достатъчно добре овладян от МВнР  и политиката на външния министър би трябвало да бъде доста по-предпазлива по приемането на бежанци. Считаме, че България трябва да има малко по-специфични клаузи в договорките и ангажиментите си към ЕС, защото  ние сме външна граница на ЕС и това създава определени  трудности. Ние сме врата за навлизане или спиране на мюсюлманската експанзия  към ЕС.

 

Трябва да бъде защитана границата ни с Турция Този периметър от 259 км трябва да бъде финансиран като проект и да се защитим със стена, достатъчно висока, която да не позволява безразборно навлизане на бежанци. Наши специалисти правиха изчисления, че тази защитна ограда, висока повече от 3 метра и  с предпразните мрежи ще струва не повече от 25 млн. евро., което на фона на средствата  и помощта от ЕС, която се предвижа, е абслютно възможно и постижимо. Друг изход няма. Иначе бежанците ще ни залеят и потопят. Ще ни убият културата, спокойствието, всичко българско. В Европа има пакистанци, афганистанци  и всякакви други. Но те са силни държави, ние сме с крехка икономика, ние сме слаби във всякакъв аспект, отскоро сме в ЕС, избрахме погрешен демократичен модел за развитие и  това ни прави слаби. Не можем да се сравняваме нито с Германия и Франция, нито с Италия. Ще ни потопят ако не изградим незабавно ограда. И ще се настанят в нашата държава, а ние ще трябва да се спасяваме в други държави.

 

Дискриминират ли лекарите ромите в България? Защо искате да бъде закрита агенция „Медицински одит” ?

 

- Само за една година, по официални данни, има допуснати 30 смъртни случая поради лекарски грешка и лекарска небрежност. И голяма част от тях докзва, че са виновни доктори, които не си вършат работата или се отнасят безотговорно към пациентите. След като се установява вследствие на вътрешни проверки, че по вина на докторите има причинени смъртни случаи , тези доктори биват само административно санкционирани и глобяват болничното заведение с някакви си 1500 лв. Питаме – един човешки живот 1500 лв. ли струва ? Незабавно трябва да има промяна в Наказателния кодекс, която да обхвща и бъде насочена към това лекари, причинили смърт на пациенти, да носят наказателна отговорност, да  бъдат съдени и вкарвани в затвора. Досега няма вкаран в затвора нито един доктор, макар че е доказано, че е причинил смърт. Това води до увеличаване на смъртните случаи от година на година. Е, имаме много добри доктори, професори.  Моите твърдения не се отнасят за всички, а за отделни случаи с лекарски грешки.

Агенцията „Медиционски одит” трябва да бъде незабавно закрита, защото само харчи от бюджета на държавата. Тя работи в конфликт на интереси. В нея членуват доктори, които преряват доктори за грешки. А както се знае, гарван гарвану око не води. Според нас трябва да се създаде независима институция от следствени органи – прокуратура, следствие, дори ДАНС, които да разследват. Одитирането за агенцията може да го правят обикновени одиторски фирми към министерството на здравеопазването с договор и по този начин ще ссе спестят средства, които харчи агенцията.

 

- Ромите ли са част от проблема страната ни да не бъде приета в Шенгенското пространство ?

 

-  Основните проблеми са няколко. Според нас още от 2007-2008 г., когато страната ни е кандидат за Шенген , нищо не се е правило за създаване и откриване работни места в България. Правителствата не създавааха достатъчно работни места, поради което много българи, млади хора, са принудени да напускат България и търсят прехрана в чужбина. Това масово нахлуване на неподготвени хора в европейските държави вероятно през годините е създало един негативен образ на България като цяло. Друга причина е в това, че сме разглеждани под един знаменател като кандидат член за Шенген с Румъния. Вина за това носи предишното правителство . Трябва да бъдем разглеждана като самостоятелна държава за Шенген, а не с Румъния. Те имат по-сериозни проблеми и по-негативен образ взето дори само по числен показатал в Европа. Те се самонастаняват в европейските столици в палаткови лагери Повече от милион румънски роми скитат из Европа. Нашите са около 150 000.

 

- Имате ли информация какво е отношението на българските дипломати в европейските държави, където има български роми на гурбет. Приемат ли ги, грижат ли се за тях като за български граждани ?

 

- Като цяло българите в чужбина са с ниско самочувствие. Ние не си знаем правата като европейски граждани, със слаба защита сме. Консулствата и посолствата в чужбина трябва да са по-отворени към нашите граждани и да имат повече прозрачност и добри обноски към тях. Може би ще бъде добре ако има повече отдели в нашите консулства, които да се занимават с проблемите на българина в отделните европейски държави.

 

- В страната ни има неправителствени организации, които заявяват, че защитават малцинсвата. Говори се, че голяма част от парите, отпускани за интегриране на ромите, отиват за лични нужди и тези на организациите. Така ли е ?

 

-  Аз съм много против да навлизам в теми и се говори за пари за ромите, защото интеграцията няма да стане с пари. Категорично съм против да се отпускат пари за ромите. С тези средства злоупотребяват най.ваче правителствата и силни фигури, които ги разпределят в свои олигархични кръгове. Пренасочват се в други сфери и така по –лесно ги изпират. Категорично съм против отпускане на средства за ромите и най-вече за ромски организации.  Считаме, че средствата от ЕС, предвидени за интеграция трябва да бъдат прехвърлени към бюджета. Но да има специална политика и законови мерки и политики, които да интегрират тези социални групи, а не да се отпускат някакви пари и да потъваме, каото се харчат някъде и няма ефект. Парите от ЕС  трябва да се дават не на неправителствени оранизации, а с тях да бъдат изградени предприятия в сферата на земеделието и животновъдството. И там тези социални групи да работят и с труда си да си изкарват заплатите, а не да им се дават пари на готово. Без държавата това не може да стане.

 

Свидетели сме как през последните двадесетина години всяка едно ново правителство променя законите както му е удобно и с тези закони, измислени според техния интерес, променят нашите съдби и съдбите на децата ни. Навлизаме в един порочен кръг от неизвестност за това, какво се случва с нас и какви закони ще променя следващото правителство. Ако се даде, например , властта на един физкултурник, който цял живог е играл физкултура и това му е първата обществена работа, то той ли ще чертае и променя съдбата на моите деца и внуци? Трябва да има промяна в Конституцията. В Англия има закони, които не са сменяни 600 години. Затова според нас трябва да има промяна, за да оцелеем като нация и имаме стабилност в основни житейски сфери. Затова е необходима промяна в Конституцията. Области като образование, сигурност, здравеопазване и  социална политика да залегнат в конситуцията и да не могат да бъдат променяни от всяка едно ново измислено правителство. Тогава българинът може да бъде спокоен, че живее в страна, в която има утвърден модел на образование и децата му ще се изучат нормално, ще имаме модел в здравеопазването, чрез който държавата ще се грижи за неговото здраве.  

 

- Спазва ли се рамковата конвенция за защита на ромите в България? Какво предлага ДРОМ за реализацията на европейската политика спрямо ромите в България?

 

-Категорично сме против специална политика към  ромите. Ние считаме че политиката, законите ,  социалната политика, здравеопазването трябва да са едни за всички. Не смятаме, че трябва да има привилегии за една млацинствена група. Категорично сме против всякакви привилегии на ромите и малцинствените групи.

Ние сме категорично против всякакви средства предназначени за фондации и неправителствени организации за ромите. Считаме, че парите от Европейския съюз  трябва да бъдат вкарани единствено в бюджета и да бъде водена политика, която да е в помощ на всички социални групи. Да има равнопоставенот, а не  да е ощетена една социална група за сметка на друга. Считаме, че европейският модел е грешен, като финансира специално интеграцията на ромите. Ние категорично заявяваме че средствата трябва да бъдат инвестирани в създаване на предприятие в сферата на селското стопанство. Там да бъдат назначавани хората на работа и с труда си да изкарват прехраната си.

 

- Да знаете, че някои от другите ромски движенвия и партии ще ви оплюят много за тази позиция

 

-  Знам, но това е пътят към истината. Може някои да скочат. Не може на всички да се харесаш. Най-важното е да си честен спрямо себесе си и другите. Това е нашата нова кауза. Единственият изход да  преминем през този тежък и преломен момент е, да сме отдадени изцяло на тази нова кауза.

 

- Социологическите агенции и гледачки предричат избори в най-скоро време. Готви ли се ДРОМ за избори. Ще има ли пак търговци на гласове както през минали години ?

 

-  ДРОМ винаги е готова за избори, но не на всяка цена искаме да сме във властта. По-важното е да следваш  принципите и честността към хората, отколкото да се цапаш с временни облаги и с комфорта на властта, за които рано или късно се плаща двойно.  Това е някаква природна съизмеримост. Има един принцип в природата, според който ако аз имам вертолет а ти нямаш, аз само си мисля че съм нещо повече. В края на земния път на всеки човек душата му се изравнява сдругите, така че всички си отиваме с едно изравнено духовно състояние. Не материалното е важно,  а вътрешното духовно равновесие. И в Библията пише, че всички сме равни, че трябва да уважаваме ближния. Бог е във всеки един човек. Всеки носи Божията сила, без значение какъв е в материален план. Материалното е една заблуда.

 

А как ще коментирате купуването на гласове ?

 

- Трябва да я има промяната, която сега я има в избирателния кодекс Да има клауза в закона за купуване на гласове и прозрачен начин за доказване кой купува. Трябва да бъдат създадени независими органи във всяка една общинска избирателна комисия Да има независими органи от прокуратура, следствие и граждани плюс представител на всяка една политическа партия. Те трябва да следят и доказват евентуално купуване на гласове, на място. И ако има установено такова нарушение от някоя партия, след доказване в съда, незабавно техният кандидат за депутат, кмет или общински съветник да бъде отзоваван и на тяхно място да влиза селдващия кандидат на политическа сила, който е по ред. Само по този начин българското общество ще има реално представителство в изпълнителната и общинската власт, а не кметове и депутати, които са си купили местата, а не ги избират хората.

 

- Волен Сидеров и Ангел Джмбазки ли са най-големите подбудители на етническата омраза в страната? Как ще коментирате създаването на новата нацистка партия „Кръв и чест”?

 

- Политиците трябва да бъдат водени от това да обединяват хората. Да обединяват хора с различни религии, от различни групи и с различно мислене, а не да ги разединяват. Не са добри политици тези , които  подтикват към омраза, ксенофобия и насилие.Такива хора не могат да бъдат модел за пример, нямат място в българската политика. Знаят се имената на тези политици.

 

Подкрепя ли ДРОМ окупацията на Софийския университет и исканията на Ранобудните студенти ?

 

- Силно съм обезпокоен, че в България се е утвърдила практиката голяма част от политическия елит и повечето от видните политици да са хора от предишни поколения. Не се дава път на младите. Хората с опит в политиката и обществения живот е хубаво да остават като съветници и консултанти и с техния опит да помогнат н младите. Категорчино заставам на позицията, че младите хора трябва да бъдат част от управлението на нашата държава. Подкрепям тяхното искане за промяна на модела на управлението. Те искат да сменят модела на управление, който не работи добре.  Обществото се нуждае от нови лица, от неопетнени и чисти млади хора, с европейско виждане и модерно мислене. Звучи шаблонно,  но е така. Това е истината.

 

- За ромското малцинството в общестото са се наложили думите „цигани” или „роми”. Коя е по-обидната ?

 

- Лошото е, че в през годините думата „циганин” стана нарицателна. Популяризира се като негативен образ – циганин влязъл в дома, цитанин откраднал. Обществото трябва да узрее и не се създава негативен образ на групите в обществото ,което води да омраза и разединение на обществото. Когато имаме депутати в парламента ще предприемем и ще предвидим проектозакон, който да забранява на медиите да изграждат негативен образ на различните малцинствени групи с негативни примери. Да се назоват хората поименно или като български граждани. Трябва да се махнат, да се забравят тези думи.

 

Затова и в ДРОМ говорим за нов модел и образ, с който се ангажираме да защитаваме цялото общество. Убедени сме, че не трябва да се делим на роми и каквито и да е общности. Не считаме, че трябва да има специална политика и привилегии , за което и да е малцинство. С нашата политика ще отстояваме интересите на цялото българско общество.

 

Илия Илиев е роден на 9 ноемри 1975 г. Завършил е публична администрация и право в ЮЗУ. Бил е общински съветник 2007-2011 в София. През 2002 г. учрдява ПП ДРОМ.

 

Интервю на Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 29016 |26.08.2013 Андрея Илиев: Митът за суперполицая Никола Гешев тръгва от КГБ . 11| 10770 |16.07.2013 Илия Налбантов: Текстовете на Новата конституция трябва да напишат 40-годишните . 10| 10157 |30.05.2011 Илия Добрев: Да се пукат душманите, мечтите ми се сбъдват . 36| 7855 |19.10.2009 Илия Божинов: Корабът потъва без социална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads