Реклама / Ads
11| 30228 |24.04.2017 ИНТЕРВЮ

Илиян Василев: Цацаров е опипвал почвата за договаряне с Дончев

.
Скандалът между Сотир Цацаров и собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев придоби национали мащаби. Фрогнюз потърси мнението на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев по казуса.
 

- Как ще коментирате обвиненията на собственика на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че е бил заплашван от главния прокурор Сотир Цацаров?

 

​- Като достоверни. До този извод може да достигне всеки, който прочете съдържанието на прокурорското писмо, с което се изискват документи и с което е започнала прокурорска проверка. Забележете за какво? Защото Овергаз си е позволила да ангажира Европейската комисия със сходно за Булгаргаз обвинение на Газпром - злоупотреба с монополно положение. От прокуроското писмо и от публикуваната жалба на БЕХ и дъщерните и компании Булгаргаз и Булгартрансгаз до прокурора става ясно, че е в ход опит за принуждаване на Овергаз да оттегли жалбата си за да спести осъдително решение на посочените държавни енергийни компании и глобяването им с над 200 милиона евро. Сами разбирате, че това е непосилно бреме за тях, които ще се плати отново от данъкоплатците или потребителите, или от двете групи солидарно. В същност истинският въпрос е кой доведе нещата до тук - БЕХ и дъщерните и компании да са разследвани и да са на косъм от присъда. На тях обвинението им вече е връчено и се чакат възраженията. Това е кризисно реагиране за да спрат разплитането на чорапа от отговорности, зависимости и откровена гранд корупция в газовия сектор с участието на топ политици. И както винаги главният прокурар бърза да се намеси и потуши скандала. Но изглежда не разбра, че стъпи на мина, защото по същество с действията си тръгна срещу разследване на Европейската комистия и най-мощния и сегмент - анти-тръстовия орган на госпожа Вестагер.​

 

- Според г-н Дончев в случая става въпрос за чувство на безнаказаност. Измамно ли е обаче то и има ли кой да разследва и евентуално накаже евентуално закононарушение от страна на главния прокурор Сотир Цацаров?

 

​- Избраният начин е извънпроцесуален - в офиса на руския консул и заместник на Нинова виден социалистически олигарх Гергов. Това е груба грешка на главния прокурор. Той е институция, ако има нещо в което трябва да обвини Дончев или друга компания има си ред и процедура. Очевидно е опипвал почвата за "договаряне". Според мен шефът на Овергаз е избрал единствено правилния път на защита за да избегне съдбата на КТБ - неслучайно в разговора посочва злощастния пример с изпратените от Филчев барети.

- В скандала изплува името на Георги Гергов. Каква е неговата роля според вас, освен като посредник на срещата между Сашо Дончев и Сотир Цацаров?

 

​- Гергов има дълга история на политически бизнес или бизнес чрез политиката. В тази група влизат и сделки с руски компании. Вероятно е търсил да извлече някакви ползи от посредничеството. Той е близък на Цацаров, а от друга страна вероятно като руски консул има традиции да обгрижва, разбира се не безвъзмездно, интересите на Газпром и други руски компании.​

 

- Възможно ли е и други бизнесмени и съответно медийни деятели да са били на подобни срещи с главния прокурор и какво говори това за работата на прокуратурата?

 

- ​Вие как мислите, дали тази среща е прецедент за главния прокурор? Съмнявам се. Но това едва ли би било новина. Истинският въпрос е кое е съдържателното в спора и кой се стреми да го превърне във водевил, зад който да прикрива истински бизнес и политически интереси на новата предаторска група, която очевидно от доста време се стреми да навлезе в бизнес с природния газ и горивата, като измести текущите силни.​

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8074 |24.04.2017 Плевнелиев: Радев да сезира ВСС за срещата Цацаров-Гергов-Дончев . 6| 6354 |21.04.2017 И ”Зелените” поискаха оставката на Цацаров . 11| 13359 |24.04.2017 Береану: Цацаров да си хвърли оставката, прокуратурата не работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads