Реклама / Ads
0| 18191 |30.06.2016 ИНТЕРВЮ

Инж. Светослав Глосов: С лъжи се очернят хора и бизнес

.
Светослав Глосов
Името ми бе замесено в публикация, в която се използват откровени лъжи и манипулации. Лъжливи внушения се отправят и към десетки специалисти, служители и работници. В същото време не ни се предоставя възможност да се защитим и да изразим своята позиция, което е в разрез с всички критерии за свободно слово и медии.
 
Ужасяващ отказ от коректност, който вреди на самата публичност и претенции на която й да е медия.Това заявява инж. Светослав Глосов, председател на Строителната камара в България, почетен консул на Мароко, собственик на фирма „Биад-С”.

 

Интервю на Мария Попова

 

- Г-н Глосов, търсите ни заради замесването на името Ви в публикация в друга медия – сайта Биволъ. Това е малко странно. Защо не потърсихте тях да изложите позицията си?

 

- Когато Ви потърсих, бях силно възмутен от замесването на името ми в непочтени и нечисти сделки. Всъщност, аз бях потърсен от гореспомената медия и отговорих писмено на всичките им въпроси, но за съжаление не спазиха добрата етика и освен, че не публикуваха моите отговори, отразиха само една страна и то на човек със скрито лице, който излага абсурдни твърдения, намесвайки името ми в някакви небивалици. Гледайки репортажа установих с почуда, че дори не показват моя снимка, а на съвсем друг човек, цитирайки моето име. Съжалявам, че трябва да го кажа, но това е демонстрация на огромен непрофесионализъм. Дори не са си направили труда да сравнят снимката, бързайки да скалъпят този абсурден репортаж.

 

След като не ми беше дадена възможност да изложа своите факти или по-скоро, моите отговори не бяха отразени по никакъв начин, аз потърсих друга медия, която би отразила коректно моето виждане, за което говорят факти  и документи.

 

- Участвали сте в строителството на път между Сапарева баня и Паничище. Правен е по Програмата за развитие на селските райони. Анонимен човек с качулка твърди, че 40% от стойността на проекта, която е около 5 млн лв, са дадени на кмета, за да се реализира изграждането. Това е сериозно обвинение за корупция, как ще го коментирате?

 

- Човекът с качулка е г-н Николай Николов, на когото съм помагал многократно. В труден за него период го взех на работа при мен. Дадох му задачи, свързани с въпросния обект. Трябваше да извърши строителни дейности със своя фирма. След време се наложи да го освободя поради некачествено изпълнение на поставените му работи. Сега той е предприел кампания, вероятно за да ми отмъсти с  неверни и нелепи твърдения. Предприел съм съответни действия и истината ще се изясни в съда. Ще съдя г-н Николов за клевета и опит да злепостави бизнеса и името ми.

 

- Българите сме много чувствителни, когато се харчат пари по програми. Чувствителни сме и по отношение на качеството на извършените строителни дейности. Трябва да имате много силни доказателства и аргументи, че въпросният Николай Николов не казва истината?


- Това не ме притеснява, защото фактите и документацията говорят сами по себе си. Това ще стане ясно. Извършени са проверки на обекта от оторизираните институции, има и десетки свидетели. Учудва ме лекотата, с която се лъже и се изопачават фактите! Стигнали са дотам, че част от кадрите във видеото на Биволъ са наши кадри, с които сме документирали грешките на самия Николай Николов. Това е поредният абсурд. Той не си е свършил работата и се наложи да поправяме неговите гафове.

 

- В публикацията и видеоматериалът се твърди още, че въпросният Николай е с качулка от съображения за сигурност. Заплашвали ли сте този човек, от какво се страхува?

 

- Това е смешно и нелепо. Всеки, който познава Николай ще го разпознае в кадрите от видеото. Самият той споменава името на управляваната от него фирма във видеото. Освен това няма никаква заплаха за него, нито за когото й да било. Това са отвратителни внушения и манипулации. Сезирал съм прокуратурата. Струва ми се, че медията се е подвела от желанието на Николай да отмъщава за някакви неслучили се негови очаквания. Поканил съм го да участва в строителството като доставчик, за да му помогна. Работеше лошо и нямаше как да продължим заедно. Много е просто. Нещата са документирани и всичко ще си дойде на мястото. Включително и чрез съда, защото няма да позволя подобни клеветнически акции да позорят името ми, фирмата, в която работя, както и Камарата на строителите. Манипулациите обиждат и десетките специалисти и работници, които се трудят на наши обекти. Урокът ще е и за други, които смятат, че може безнаказано да се лъже и манипулира общественото мнение.

 

- Възможно ли е атаката срещу Вас да е нещо повече от лично отмъщение на недоволен партньор?

 

- Не ми се вярва. Професионалисти или хора от бранша не биха се доверили на подобни скалъпени обвинения и внушения. Те са толкова абсурдни, че не заслужават никакво внимание. Но понеже се изнасят в публичното пространство, аз съм длъжен да защитя колегите и себе си и да оглася фактите и обстоятелствата такива, каквито са.

Дали е лична нападката срещу мен? Факт е, че в консорциума участват две равнопоставени строителни фирми с равни дялове, а обвиненията са към мен и управляваната от мен компания е доказателство за персонална атака.

 

- Но във видеоматериала се цитира и експерт?

 

- Любопитен съм да се запозная с този „експерт”, който хвърлил едно око на пътя и вече дава оценки. И дали същият експерт ще повтори думите си в съда? Много се съмнявам. Ако е наистина човек от професията има много пропуски в знанията или говори така, за да се хареса на някого. Не бих се занимавал с махленските емоции на Николай Николов, но обвиненията ме засягат пряко, засягат десетки и стотици служители и работници, които си изкарват почтено хляба. Няма как да оставя някой да ги обижда и унижава по този начин.

 

- Значи ще си потърсите правата в съда, така ли?

 

- Извън всяко съмнение. Свободата на изразяване не означава клеветене и разпространение на лъжи и обидни квалификации. За мен публикацията и заснетият видеоматериал са преднамерени, едностранчиви, неаргументирани, неверни и обидни.

 

- Да използвам случая да Ви попитам по каква работа бяхте в Брюксел?

 

- В Брюксел Камара на Строителите в България участва в семинар на Европейската комисия и в дискусия относно опростяване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за повишаване на ефективността на инфраструктурните проекти. На тази дискусия за първи път браншова организация, в случая Камара на Строителите в България, е поканена да участва, като представи своята дейност и изпълнени проекти с европейски средства. Присъстват и председателите на най-важните за строителния бранш комисии на Народното събрание, което говори за значимостта на Камара на Строителите в България в икономическия живот на страната. Това, че КСБ е поканена да се представи пред Европейската комисия, говори за високата оценка, която и се дава. Това са важните неща.

 

- Летният сезон е най-натовареният във Вашия бизнес. Има ли статистика колко строителни фирми, служители и работници са на обекти през тези месеци?

 

- В момента над 4500 строителни фирми работят, като заетите в бранша са около 185 000 човека. Тази година се очаква да бъде по-слаба като натовареност от предишната, в предвид това, че още не са стартирали проектите по Европейски програми, което се очаква да се случи в края на третото тримесечие на годината. Въпреки всичко има раздвижване в някои сектори на строителството. Към месец септември, октомври се очаква и стартирането на големи инфраструктурни проекти. Успешно започна и вече работи националната програма за енергийна ефективност, свързана със саниране на жилищни сгради.

 

- Има много неща, които бихме искали да Ви питаме за строителството, за пътищата и магистралите, за обществените поръчки, за това има ли монопол в строителството и т.н. Готов ли сте да говорим по всички тези теми?

 

- По всяко време. Стига диалогът да е открит и честен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6878 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6428 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3136 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове . 11| 8191 |17.04.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads