Реклама / Ads
19| 19716 |01.05.2020 ИНТЕРВЮ

Йонко Мермерски: Получава се разминаване между фокуса на шефа на Щаба и отговорностите на премиера пред нацията

.
Проф. д-р Йонко Мермерски
Очевидно е, че с новата информация за COVID-19 настоящите мерки са неефективни. Разхлабването им е неизбежно и поздравявам Нацианалния оперативен щаб за днешното решение да отменят носенето на маски на открито. Получава се разминаване между фокуса на шефа на Щаба и огромните отговорности на премиера Бойко Борисов пред нацията.
 

Това каза пред Фрог нюз Йонко Мермерски,  доктор по органична химия и изобретател, относно борбата с коронавируса. Ето какво още допълни той по темата, правейки сравнение между ситуацията в Българи и САЩ, където живее в момента:

 

Г-н Мермерски, наскоро във Фейсбук написахте по отношение на борбата с коронавируса  в България, че „това безумно стресиране и плашене на хората“ трябва да спре“. Кое ви възмути толкова?

За съжаление по отношение на мерките в България, предприети в борбата срещу коронавируса, съзирам излишна истерия.  Когато липсва плурализъм, особено в науката, много лесно се стига до фашистки или тоталитарни  положения. Нормално е в началото, когато не сме наясно какъв точно е този вирус и какво ни очаква, да има лутане. Спомнете си, първо мислеха, че става дума едва ли не само за една настинка.  После пък решиха, че ще бъде ужасяващо. Но реакцията при всички случаи трябва да е флуидна.

 

Какво имате предвид?

В смисъл да се действа според това, което се научава за този вирус.  Вече се знае изключително много за него. Геномът му е направен и става дума за  амплифициран патоген, с който е работено в лабораторията в Ухан. Видя се, че се касае за стандартен вирус. Президентът  на САЩ Доналд Тръмп категорично застъпва тезата, че  мерките не могат да бъдат в пъти по-ощетяващи от самата болест. Дари да махнем икономическите последствия, които са убийствени за икономиката, здравните щети и тези върху човешкия живот са по-тежки от щетите на самата болест. С наличната за вируса информация, вече може да се търсят начини за излизане от кризата, на не да стоим сковани и да чакаме да видим ще мине ли „цунамито“. Окуражаващо е, че вече има нови лечения. В момента се работи върху 70 ваксини, като 7 от тях вече се експериментират върху хора. Изследванията са в напреднала фаза. Жестока надпревара върви между учените за създаване на ваксина срещу COVID-19, защото който e пръв, ще има преимущество в целия свят.

 

 Каква е съдбата на разработения от вас тест за коронавирус?

Китайците в момента го купуват, а после ще ни го продадат на нас. Това, което исках да направя, е преди да продам тестовете, които са  два вида, да дам възможност да се ползват в България.  Ще си позволя да направя разяснение. Тестът е за хора, които са симптоматични. Целта е да се направи анализ на дъха, като това отнема 30 секунди. На практика се проверява дали белите дробове на даден човек функционират нормално. Известно е, че коронавирусът нанася щети в долните дихателни пътища.  Когато човек има нарушен газообмен в дробовете, това състояние не е специфично за COVID-19. Това е само биомаркер. Но показва дали дробовете са заразени. Може да е коронавирус, може да е друг вирус, а може и да е пневмония. Но знаете, че когато някой е със симптоми като течащ нос и болки в гърдите, но белите му дробове са добре, няма нужда да му се тегли кръв, не е нужно да се ходи на рентген и да се правят други скъпоструващи анализи. Ако виждате, че този човек е с една настинка, той си заминава вкъщи, за да пие аспирин, аналгин и толкова. Това е много хубаво скиниращо средство. Китай прояви огромен интерес към тези тестове.

 

Термометрите /gateway/,  с които се мери за ковид по летищата,  може да се манипулират, защото ако някой има температура и изпие преди това два нурофена, тя ще спадне. С тестове, които разработих,  това няма как да се случи, защото те показват колко е издишания въглероден диоксид,  което не може да се скрие. Друг позитив е, че с тези тестове може да се пестят ресурси. Държа да подчертая, че дори и масовото тестване не е панацея, защото дава само моментното състояние, един кадър от филм. Тестовете са само един компонент в лего, ако мога образно да се изразя. Най-важното е да се прилага принципа на флуидността - с научаване на повече информация за пандемията, да се актуализират решенията за справяне с нея.

 

 Но при нас всяка сутрин се изнася информация от Националния оперативен щаб.

Идеята не е да се кажат само колко са заразените хора и колко са починалите, а да се следи каква е тенденцията.  И на базата на това да се вземат решения как да се действа. За жалост, за да се стресират хората, непрекъснато се натяква колко са починалите. Така се показва каква угроза има за тях и колко страшно нещо ги настига.  Децата не ходят на училище, родителите си седят вкъщи. Стана известно, че лятно време,  при висока температура, този вирус е много по- уязвим и умира. Защо тогава хората стоят затворени?

 

В медиите се появи информация, според която Доналд Тръмп е настоял болните да се  облъчват с УВ светлина, както и  да приемат  дезинфектанти. Това вярно ли е?

Това беше поредното извращаване на новините. Думите му бяха  извадени от контекста на новините по СиЕнЕн. Знае се, че тази медия е  пропаганден канал на демократическата партия. Преди Тръмп да говори по темата, той много дълго се подготвя с екипа си.  А за какво всъщност става дума - има една компания, която при тежко болни пациенти, към тръбата за интубиране интегрира ултравиолетов диод, който пряко чрез облъчване през трахеята убива вирусите. Другото нещо, което екипът на Тръмп е обсъждал, е дали е възможно при интубираните тежко болни, чиито дробове са силно увредени от вируса, да се използва някакъв вид казано общодостъпно „дезинфектант“. Но в никакъв случай не става дума изобщо за тези, с които се пръскат повърхности или белина. Прополисът, например, е дезинфектант. Този общ термин включва много различни неща. Проблемът идва от това, че хората не четат повече от 7 думи в една новина. Най-интелигентните четат до 23-та дума.  Представете си какво се получава когато едни думи се извадят от контекста и се сложат в  голямо заглавие.  Американският президент не си е измислил такова нещо. Спомням си, че преди години зимно време ни облъчваха с УВ-лъчи за имунитет, витамин Д, против вирусите и т. н.  

 

Как американците преживяват извънредния период?

Много спокойно. Във Вашингтон дори не нося маска. Слагам я само в затворени пространства.. Тук всичко е отворено, всичко работи. Има 20-30 щата, в които нищо не е променено, защото няма проблем. 10 души самоубили се, за това, че бизнесът им е фалирал, е повече отколкото един починал от коронавирус. Не е добре да говорим кой човешки живот е по-ценен, но ако сметнем в абсолютни цифри нещата стоят точно така. От начало, когато нямаше достатъчно информация за заболяването и се очакваше апокалипсис, беше добре да има твърди мерки. Но когато се вижда, че нищо такова няма, не може да се държат  същите мерки. За два месеца икономиката ще се съсипе, децата ще изпуснат учебната година, а междувременно родителите половината ще се разведат, защото не могат да се гледат. А отгоре на това са обеднели всички до един.   Трябва ясно да се разбере, че Щабът не решава проблема с коронавируса. Решават го хората с всички усилия, които полагат. Не Щабът, а самите хора спасяват положението. Надявам се България много скоро да започне да копира американския модел за борба с коронавируса и мерките да се разхлабят.

 

Да, това вече започна да се случва. Отпадна вече изискването да се носят маски на открито.

 В хората, обаче трябва просто да остане навик да са по-внимателни с хигиената и в общуването си. Винаги трябва да се има едно наум. Освен това трябва да се насочим към това карантината да е за уязвимите, а не за здравите. Здравите трябва да се „мешат“,  защото на тях нищо няма да им стане. Ако имахме първоначална информация за действието на вируса реално трябваше да има карантина за уязвимите групи хора, а  другите да си работя. Ясно е, че трябва да се образува имунитет, не е нужно да се пренаписва учебниците по вирусолология и имунология. Очевидно е, че трябваше да се разхлабят мерките, но ми се струва, че шефът на Щаба със зъби и нокти ще се опитва да запази нещата такива, каквито са. Не е добре, когато някой се вземе за Господ. Няма да се изненадам, ако между Щаба и премиера възникне противоречие. Защото премиерът трябва се грижи за много неща, включително за здравето на нацията и икономиката ни. А това в един момент ще започне да  противоречи на тежките мерки, които иска да наложи Щабът.  Убеден съм, че сега имаме нужда от експертно мнение, което да е релевантно на променящата се ситуация.

 

Ако продължим по линия на сравненията между двете страни, трябва да кажем, че не липсват  противоречиви мнения и в САЩ по темата за мерките. Съгласен ли сте с това? 

 САЩ експонира инфантилността на ЕС. Като структура тук има федерално правителство и всеки отделен щат им свой губернатор, еквивалентен на президент или министър-председател, в зависимост от устройството. Президентът Тръмп дава общи направления и насоки, както и идеята поетапно да се разпускат мерките на базата на постоянно постъпваща информация. Тези препоръки не са задължителни, те имат препоръчителен характер. Това е добър подход за всички, защото всеки на място, в зависимост от спецификите на съответните щати,  взима мерки. Знаете, че в Калифорния и Ню Йорк беше най-тежка ситуацията, тъй на тези места има най-голямо смесване на хора. Разбираем бе страхът да не се преодолее капацитета на болниците.  Заради политиканстване нещата бяха преекспонирани. Тръпм направи невероятни неща -  изпрати военен кораб с 1000 легла и около 10 процента от неговия капацитет се запълни. Да, тук също има сблъсък на позиции между експерти.   Д-р Антъни Фаучи, който  е директор на Националния институт по алергология и инфекциозни болести на САЩ, иска сегашната извънредна ситуация да продължи още 6 месеца. Но икономиката не може да го чака. В края на краищата президентът изслушва различните гледни точки и взима решение как да се действа. Нещо повече-той умишлено разшири кръга от експерти.

 

Тук също бе създаден медицински експертен съвет, който в много отношения опонираше на Щаба. Той обаче просъществува има-няма една седмица, след което бе закрит.

Съжалявам, но това не е добре.

 

Въпросът е ще продължим ли живота си както е бил досега или ни очаква драстична промяна?  

 В САЩ има дуализъм, който е противопоставящ се.  Всичко се политизира, но за щастие фактите излизат наяве. Половината от  хора смятат, че ще се върнем към  нормален начин на живот. Мисля че след два-три месеца, като се види за какво става дума, всичко ще се нормализира. Разбира се, преживяното ще остане за дълго  в съзнанието на хората и това ще се отрази на тяхното поведение.  Има един много тънък момент. Специалистите сега се чувстват много важни, защото едва ли не  решават съдбата на цялото човечество. Те имат мотив да продължи сегашното положение. При такава ситуация лесно се стига до тоталитаризъм. Според мен в името на научния плурализъм в Националния оперативен щаб би трябвало да има повече специалсти като  доц. Атанас Мангъров. В науката това е изключително важно нещо. Ако в науката няма плурализъм, тя се превръща в религия. Т. е губи своя смисъл. Вярващ съм, но в науката, истината се ражда в различните мнения. Мерките трябваше да се преосмислят в плуралистичен разговор.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 73174 |28.04.2020 Доц. Атанас Мангъров: Никога не е имало пик на коронавируса у нас, няколко стотин хиляди души са заразени . 21| 28763 |27.04.2020 Адв. Стоян Чаталбашев: Игра на руска рулетка уби журналиста Милен Цветков . 33| 144470 |24.04.2020 Осман Октай пред Фрог: Борисов има нужда от психиатър, мюсюлманите ще му се подиграват . 48| 44064 |21.04.2020 Ген. Атанас Атанасов: Направено е така, хората да не разбират, как една част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните обръчи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads