Реклама / Ads
12| 5915 |11.09.2008 ИНТЕРВЮ

Йордан Бакалов: Управляващите са уплашени, затова ни плюят

.
Управляващите нападнаха опозицията, че е слаба и деструктивна. Това означава страх, голям страх. Вместо закони за лобизма и купуването на гласове, те ни пробутват закон за проституцията, твърди председателят на ПГ на СДС.
 

- Г-н Бакалов, започна новият политически сезон. Какво да очакваме?

- По същество започна предизборната кампания. Стартът бе даден с новия политически сезон на парламента. В този посока ще се насочат усилията на повечето политически сили.

- Мнозинството в парламента бе особено критично към действията и критиките на опозицията. Как тълкувате подобна реакция?

- Тройната коалиция няма переспектива, усеща това и се концентрира върху оцеляване на всяка цена. Мнозинството е гръмогласно, но това издава слабост. Срещу опозицията се изляха всякакви определения, обидни квалификации и демонстративно високомерие. Чухме и поредните високопарни обещания, заявки за бъдещи действия и пр. Това издава страх и несигурност. Управляващата коалиция се опитва да си самовнуши увереност и сигурност, че ще изкара мандата, а не да работи по важните за страната проблеми. Тази мисъл не им дава покой.

- От какво ги е страх, ако са сигурни, че няма да има предсрочни избори?

- Ако управляващите бяха спокойни за съдбата си и опозицията наистина бе толкова „беззъба" и „импотентна", колкото те се мъчат да я изкарат, едва ли щяха да се занимават с нас толкова обстойно и кресливо. Щяха да подминат критиките и формите на протест и да си вършат работата. Просто ги е страх, много ги е страх, защото са изчерпани. Доверието в кабинета пада, институциите тъпчат на едно място. Критиките от Брюксел не спират, недоволството в страната се усеща навсякъде.

- Според мнозинството вие не предлагате никаква алтернатива на управлението?

- Това не е сериозно. В парламента ние предлагаме много важни проектозакони, които те се правят, че не чуват. Истината е, че не им изнасят.

- За какво става дума?

- Предлагаме в пленарна зала да влезе закон за лобизма. Стопират го, защото ги е страх, че попадат в него. Предлагаме също и законопроект за конфликтите на интереси. Мнозинството бяга и от тези текстове. Предлагаме също поправки в изборния закон, отнасящи се до купуването на гласове. И от този дебат се бяга. В същото време ни се казва, че поисканото от нас намаление на ставките по ДДС от 20 на 18 процента било популизъм, защото тези 2% нямали никакво значение. Това не е ли безумно? Тези 2% значат страшно много за всеки българин и е цинично да подминаваш такава важна тема.

- Чуха се обаче гласове за приемане на закон за проституцията...

- Ето, за това става дума. Гърмят бардаци в центъра са София, министър е учуден, службите уж знаели отпреди някакви неща и пр. Моментално на сцената се появяват познати лица, заемали доскоро високопоставени длъжности в МВР и почват да раздават съвети, кое как трябвало да бъде. Оказва се, че за българското общество сега е най-важно да се регламентират действията на проститутките... Както и че управляващите са доста вещи в тази сфера... 

- Разчитат вероятно и на бюджетния излишък?

- Да, точно така - те разчитат. Проста аритметика показва, че този излишък прави по около 500 лв на човек в България. Вместо да го предвиждат умишлено този излишък, можеха тези пари да се оставят у хората и те сега щяха да са си платили сметките за топла вода, ток и пр.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10733 |23.06.2008 Йордан Йорданов: Не аз, а Столична община е разрешила Сарая на Доган . 18| 11410 |29.05.2008 Росен Йорданов: Разфасоващият не помни деянието си. Той е в транс. . 2| 6822 |05.09.2007 Проф. Георги Бакалов: Парите за университетите у нас са тревожно малко . 0| 7342 |15.03.2007 Йордан Бакалов, народен представител от СДС:Подкрепата на българите за нашата партия е по-важна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads