Реклама / Ads
6| 6545 |23.10.2009 ИНТЕРВЮ

Е. Йорданов: Не очаквам близките на отвлечените да бездействат

.
Емануил Йорданов Източник: frognews.bg
Потърсихме Емануил Йорданов, като бивш министър на вътрешните работи, за да поговорим с него в кратко интервю за така актуалния в последно време проблем с отвличанията.
 

интервю на Милан Николов

- Г-н Йорданов, напоследък наблюдаваме истински бум на отвличания. Като човек, който се е борил с престъпността как си обяснявате това нещо?

- Когато няма разкрити престъпления, мисля че е нормално да се увеличава за бъдеще броят на отвличанията. Напоследък виждате, че няма разкриваемост, с изключение на случая „Стоян Стоянов”, не знам как е свършена там работата. При липсата на разкритие е съвсем нормално да се очакват и нови случаи.

- Трябва ли този вид престъпления да се изкарват в медиите? Това нещо не пречи ли на работата на криминалистите?

- Когато за едно престъпление се говори повече по време на разследването – това пречи. Но няма как да бъде намалена гласността, защото това се неща нормални за едно демократично общество. Никой не би могъл да разчита на медиен комфорт, трябва просто да се работи.

- Да, но давайки гласност, не става ли още по-ясно за отделни престъпници, че това е печеливш бизнес, който трудно се разкрива? Не се ли появяват така нови престъпни групи за отвличания?


- Те са доста добре информирани, а що се отнася до увеличаването, ако няма присъди, отвличанията ще се увеличават, това е ясно. Би трябвало да се обобщи информацията от всичко, което е ставало до сега. Ако сега работих в МВР, щях да организирам една работна среща между оперативните служители и съответно хора от изпълнителната и законодателната власт, които биха могли да се включат с идеи за промяна на законодателството и за промяна организацията на работа.

-Означава ли това, че самата организация на работата сега куца, а само се оправдаваме, че подобно престъпление е трудно за разкриване? Значи, трябва да се правят положителни промени, вместо оправдания?


- Трудно може да се говори за перфектна организация на работа, когато няма разкрити престъпления. Очевидно е, че има неща, които трябва да се свършат. Необходимо е да се работи по въпроса за едно по-добро техническо оборудване, защото хората, които се организират с тази престъпност са много по-добре подготвени. И това им помага да имат предимство пред тези, които работят срещу тях. Точен пример беше отвличането на Ангел Бончев, който за щастие бе освободен.

- Какви хора според вас седят зад тези покушения?


- Безскрупулни, доста способни, но безскрупулни.

- Вероятно имате предположения дали у нас действат 1-2 групи, които извършват всичките отвличания или нещата са се развили много повече?


- Трудно ми е да предположа, затова казах, че трябва да бъде извършен анализ. За да може да стане ясно колко точно групи действат в момента в България.

- Трябва ли според вас да се забрани даването на подкуп със закон? И няма ли това да повлияе в обратна насока, а именно близките на отвлечените да не търсят полицията, а да плащат исканите суми?


- Не мисля, че е възможно да задължиш близките на отвлечените да стоят на едно място и да не предприемат нищо, да бездействат, когато те не знаят дали техният роднина е жив и здрав. Това е една мярка, която едва ли би дала някакъв успех. Още повече ако се направи това, което се говори- да се блокират сметките, то е ясно, че роднините на отвлечения имат достатъчно много влиятелни познати и могат да им осигурят средствата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 31123 |01.09.2009 Емануил Йорданов: М. Миков не прецени, че има малко време . 8| 10786 |23.06.2008 Йордан Йорданов: Не аз, а Столична община е разрешила Сарая на Доган . 18| 11467 |29.05.2008 Росен Йорданов: Разфасоващият не помни деянието си. Той е в транс. . 2| 6398 |19.05.2007 Джон Байърли: Очакваме рекорд от американски инвестиции в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads