Реклама / Ads
4| 15710 |13.12.2010 ИНТЕРВЮ

И. Йотова: „Гафомани” ОТ ГЕРБ държат Борисов в шах

.
Илияна Йотова
Ако стигнем и до политическа криза, България ще пропадне доста бързо надолу. Крайно време е да се заровят томахавките, да се затвори страницата на омразата, казва евродепутатът.
 

Бившата водеща на „По света и у нас” е един от най- нестандартните членове на столетницата. Тя е от групата на несъгласните със Сергей Станишев и поиска оставката му след провала на тройната коалиция. Разкритикува и хората на Първанов, които учредиха президентския проект АБВ. Не бяга от неудобни въпроси.

интервю на Васил Василев

- Г-жо Йотова, какво се случва в държавата?


- На този въпрос никой не може да ви отговори. Всеки ден се събуждаме с нов скандал. Г-н Иван Костов не е сред любимите ми политици, но беше прав, когато каза, че не е нормално в рамките на седмица държавата да е разтърсвана от 19 скандала. Нямаме никаква ясна политика. Това, което се прави, е път за никъде.

- Иван Костов поиска министерски оставки. Какво е отношението на БСП към тезата на сините и ще търсите ли предсрочни избори?


- Това е лицемерие от страна на Иван Костов. Ние сме свикнали на хитрите му номера. Политическото мъжество изисква от лидера на ДСБ да оттегли изцяло подкрепата си от ГЕРБ, а не да дава шумни пресконференции. Смятам, че той рекетира управляващите. В момента ситуацията е достатъчно сериозна, за да се търси допълнителна дестабилизация с предсрочни парламентарни избори. Ние нямаме нито една нормално работеща система. Ако стигнем и до политическа криза, България ще пропадне доста бързо надолу. Крайно време е да се заровят томахавките, да се затвори страницата на омразата и да се потушат желанията за показност. Иначе прогнозата ми е изключително мрачна. Не можем на този етап да говорим за оставката на премиера. Представяте ли си какво ще се случи, ако догодина трябва да избираме президент, министър- председател и кметове? Трябва да закрием страната си.

- Какви ще бъдат последствията от скандала с фалшивата диплома на Калина Илиева?

- Този случай е показателен за кадровата политика на ГЕРБ. Най-лесно е да правиш политически чистки и да гониш експерти, имали лошия шанс да са назначени от предишно правителство. В еуфорията, с която партията на Борисов дойде на власт, решиха, че всичко им е позволено. С безпрецедентно арогантния тон, с който се управлява, те обявиха война на всички – на бизнеса, на съдебната система, на земеделците и пр. Всичко това рано или късно се наказва. Много смешен беше опитът на Мирослав Найденов да избяга от отговорност. Като жена ще ви кажа, че прави лошо впечатление как двама сил¬ни мъже в държавата бягат като от огън от конфликта и прехвърлят вината върху довчерашния си служител. И Борисов, и Найденов обиколиха медиите, за да се из¬карат жертви на едно двадесет и няколко годишно момиче. Това не може да буди възхищение и уважение. Земеделският министър дори ни успокоява, че няма да има санкции от ЕС. По-страшното е, че за пореден път загубихме доверието на институциите. Ние сме уникална страна. Накарахме дори ОЛАФ да се обяснява в официално изявление, че няма нищо общо с назначаването на Илиева. Прозрачността обаче изисква да се прочетат сересетата и за министър Найденов от парламентарната трибуна, така както се огласиха разговорите на горнооряховските лекари. Иначе имаме двоен стандарт. Виждате ли този факт колко беди донесе на страната ни. Какво от това, че няма да ни бъдат наложени санкции от Европейската комисия. Най-страшното е, че самите хора, които работят с европроекти, вече са разколебани и демотивирани. Колкото и да се бяга от отговорност, честта изисква министър Найденов да си подаде оставката Ние знаем от НДСВ, че оставки се подават, но не се приемат, но той е длъжен да изчисти името си.

- Какъв е отзвукът в БСП от скандала с от¬нетата виза за САЩ на Румен Петков?

- Не мога да ви кажа какъв е отзвукът в БСП, защото у всеки един той е различен. Този скандал показа, че нямаме държава, нямаме институции. Всяка нормална страна щеше да потърси доказателства от САЩ за решението им или поне повече информация. Не стана ясно и как тази информация стигна до медиите - дали през посолството, или през правителството? Няма значение за кой български гражданин става дума - държавата трябва да пази авторитета му. Останалото са емоции, които само задълбочиха проблема. Както винаги българските институции се скатаха. В коя да е друга страна щеше да се реагира адекватно.

- Какво се случва в БСП? Стои ли на дневен ред още идеята за избор на нов лидер?

- Последното заседание на конгреса нямаше за цел да сменя лидера. Оставка се подава веднага след загубен вот и партията е тази, която решава дали да я приеме. В навечерието на два толкова важни избора, когато трябва да се избират най-подходящите кандидати и бъдещите коалиционни съюзници, да се занимаваме със себе си е неефективно.

- Имате ли вече ясен профил на бъдещия си кандидат-президент?

- Не, нямаме. За мое най-голямо учудване и съжаление такъв дебат в моята партия не се води. Не искам да си ми¬сля, че пак има някакви много тесни кръгове, които се опитват да кадруват, предопределяйки един или друг избор. Целта е да спечелим през 2011 година и затова трябва широко обсъждане, да попитаме всички хора, които биха ни подкрепили, да убедим и колебаещите се. Целта не е да се провалим и да посочим Станишев с пръст като единствено виновен, а да си стиснем ръцете и да се подготвим добре. Задкулисните договрки трябва да отстъпят на откровения диалог, иначе ще загубим както през 2009 г. И сега виждам някакво прегрупиране в партията, което не ми харесва. Най-зле са онези, които са в разкрачено положение и се чудят коя карта да изберат – бившия или настоящия лидер на БСП, и прескачат от „Позитано” 20 на „Дондуков” 2.

- За Костадин Паскалев, Мая Манолова, Стефан Данаилов и Кирил Добрев ли говорите?


- Не си правете илюзии, че хората от БСП, които бяха поканени на учредяването на АБВ, ще са ядрото на проекта. Аз никога няма да си послужа с имена, защото минаваме в друг жанр. Тези, за които са отправени думите ми, ще се сетят сами. Като идея АБВ не е нещо ново Проектът се зароди още през 90-те години и продължи до избора на Първанов за президент. Не всички, които бяха в НДК с президента, не ми харесват. Те са личности от прехода, на които вече нямам никакво доверие. Има желание за всеобхватност, но не е ясна крайната цел. Радващо е обаче, че само с един такъв акт на Първанов се събраха мислещи хора, които не приемат това, което се случва в държавата. Проектът има бъдеще, ако всички тези идеи ще се превърнат в нова политическа организация, която носи белезите и болестите на останалите – борбата за власт, за листи, за депутатски места.

- Заплаха ли е АБВ за БСП и може ли да изпаднете в ситуацията на Синята коалиция?

- Според мен проектът няма за цел да разрушава БСП. Питате за СДС? Има голяма разлика между Първанов и бившия му ко¬лега. Президентът си отива през следващата година с два много успешни мандата зад гърба си, а си спомняте как свърши Петър Стоянов. Освен това никой от левите лидери не е заявил, че мрази народа си, който не го разбира, както го направи Иван Костов. Напротив, ние търсим вината в себе си. Ако идеята е всички ляво мислещи да се обединим, аз съм съгласна.

- Като евродепутат получавате ли често покани за промоции на лъскави телефони?


- Въпросът с лобизма у нас трябва да бъде решен час по-скоро. В Европейския парламент има ясни правила, които у нас липсват. Освен това презентациите се правят в сградата на ЕП, и то само след 18:30 ч, когато приключат заседанията на комисиите и свърши работният ден. Всичко е публично. Каквото и мероприятие да правим, не се позволява дори озвучаване преди този час. Всичко, което се случи с нашите депутати, е заради липсата на правила Още не мога да разбера защо Бойко Борисов не е изгонил Лъчезар Иванов, Божидар Димитров и Геновева Алексиева, които правят гаф след гаф. Не искам да си мисля, че може и да го „държат” в шах по някакъв начин.

- Ще има ли последствия за членовете на Коалиция за България, които се хванаха в медийния капан?

- Не им ли стигна това, което се говори от седмица за тях, и заслужената всеобща „оценка” на хората? Всеки от тях има своя частен малък случай, но не им е било мястото там. Има две неща, които не могат да ги оневинят – работното време и арогантното поведение към журналистите на някои от присъстващите като Лъчезар Иванов. Как може едно такова писмо да не направи впе¬чатление на никого? Провери в Гугъл кой е този човек, който ти предлага подарък и те кани на промоция. Това е манталитет. Ето защо няма доверие в политическата класа.

- Какви са отношенията ви с партията на царя?


- С колегите ми в ЕП аз работя добре. Що се отнася за НДСВ, нищо не чувам за тях. Дори не знам съществуват ли като формация
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 321| 34289 |09.07.2010 Д. Панайотова: Сциентолозите промиват съзнанието на своите последователи . 3| 9125 |14.07.2009 М. Панайотова: Младостта не е порок, а мислене извън рамка . 11| 6722 |17.06.2009 М. Панайотова: Ако искаш да си политик, трябва да си слуга на обществото . 17| 7241 |17.09.2008 М. Панайотова: По корупция и безхаберие кабинетът има 6

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads