Реклама / Ads
4| 14443 |04.04.2017 ИНТЕРВЮ

Иван Бояджиев пред Фрог: В Петербург се вижда почерка на „Ал Кайда”

.
Иван Бояджиев
В атентата в Санкт-Петербург се вижда по-скоро почерка на ”Ал Кайда”, а не на Ислямска държава. Това коментира за Фрог експертът по тероризъм о.р. полк. Иван Бояджиев. Той допълни, че се е появила нова порода терористи-”любители”.
 

- Г-н Бояджиев, как ще коментирате като екперт терористичния акт в Санкт Петербург?

 - Атентатът в метрото в Санкт Петербург показва, че трябва обединение на всички държави срещу терора. Защото виждате, че и Русия, в която скоро не бе извършван терористичен акт, не е подмината. Взривът говори, че нито една държава самостоятелно няма да може да се справи с терористична заплаха, а са нужни усилията на цялата международна общност.

 

- Според последната информация атентаторът е киргизстанец ?

 - Аз не бих бързал да коментирам с такава конкретика кой какъв е. Според мен взривът не е свързан дори с Ислямска държава. По-скоро като почерк е на „Ал Кайда”, въпреки твърденията, че организацията вече не съществува.

 

- Защо смятате така ?

-  Защото атентатът е извършен в затворено помещение. Само късметът и бързите действия на машиниста в метрото са предотвратили по-голяма касапници. Защото взривът в затворено пространство е страшно нещо, да не говорим за паниката и последствията от нея. В Русия не е имало голям атентат, ако не ме лъже паметта от 2003 г. Сега е дошло времето. Казвам го със съжаление за жертвите. Дошло е времето, защото поради липсата на терористични актове службите са се отпуснали.

И в България метрото се охранява много добре, но и тук не трябва да има отпускане.


- Смятате ли, че терористичният акт е послание към президента Путин?

 - Категорично не. Путин е корав човек и трудно може да бъде пречупен. По-скоро да видим най-отявленият враг на Русия-чеченците. Всички знаем, че чеченците са клон на „Ал Кайда”. Може би там трябва да се търси връзката.

 

- Виждате ли нови тактики на терористите по света ?

- Да. Появява се една нова категория джихадисти – „любители“, които не са свързани с „Ислямска държава“, не са обучавани на територията на „Ислямска държава“, но са или психически мръднали или нещо друго са обидени и могат да използват в полза и всичко, което прави „Ислямска държава“, за да нанасят те поражения на обикновените граждани. Отделно от това „Ислямска държава“ смени тактиката. Те не извършват големи атентати, както в Париж например. А малки, с не много жертви. Но на много места.

 

- Споменахте България. Има ли опасност за нас от атентати, заради мигрантската вълна ?

- Опасност има. С притока на нелегални мигранти, въпреки твърденията че е натискът е намалял. Със затопляне на времето той ще се увеличи и може да придобие сериозни размери. Оставам с впечатлението, че някой иска да ни превърне в санитарен кордон на Европа. И слава богу, че правителството отмени постановление 208 за настаняване на мигранти по общините. Откъде накъде те ще взимат по 6000 евро на година да хранят чужденци, които не искат да работят, нито искат да учат български? А българите ще стоят без работа?  Не съм добър по история, но ситуацията напомня 14 век когато османските орди нахлуват в Европа. Какво става тогава? Стигат чак до Виена и едва тогава европейските народи се усещат и ги прогонват до България. И толкова. А ние остава да си носим последствията.

Опасност за страната ни пряка няма засега, защото сме малка държава. Но след излизането на Великобритания от ЕС, процесите във Франция, Холандия могат да ни превърнат наистина в санитарен кордон на Европа и потенциална мишена.


Интервю на Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9559 |14.03.2024 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Разтревожен съм - Светият Синод погази каноните, а ще се свиква избор на патриарх . 9| 7828 |13.03.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Русия дестабилизира Европа чрез мигранти. Налива масло в огъня на крайнодесните, склонни да работят с Кремъл . 9| 7014 |12.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запада към Украйна може да сложи по-бърз край на войната . 21| 13918 |08.03.2024 Ивайло Мирчев за ФрогНюз: Енергията от перки в морето можем да сравним с 50 блока на АЕЦ “Козлодуй”, които работят постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads